Toelichting bij COM(2016)641 - Ondertekening van het protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst met Bosnië en Herzegovina in verband met de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bijgaand voorstel vormt het rechtsinstrument voor de ondertekening en voorlopige toepassing van een protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Bosnië en Herzegovina, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie (hierna 'het protocol' genoemd).

Overeenkomstig de Akte van toetreding van de Republiek Kroatië treedt Kroatië toe tot de gesloten of ondertekende internationale overeenkomsten van de Europese Unie en haar lidstaten door middel van een protocol bij die overeenkomsten.

De stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Bosnië en Herzegovina, anderzijds, hierna 'de overeenkomst' genoemd, is op 16 juni 2008 te Luxemburg ondertekend en op 1 juni 2015 in werking getreden.

Op 24 september 2012 heeft de Raad de Commissie gemachtigd namens de Europese Unie en haar lidstaten en de Republiek Kroatië onderhandelingen te openen met Bosnië en Herzegovina met het oog op de sluiting van een protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Bosnië en Herzegovina, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie.

Tussen 13 december 2012 en 28 april 2016 hebben verschillende onderhandelingsrondes plaatsgevonden. Na verdere technische besprekingen en briefwisseling werd het protocol op 18 juli 2016 door de Commissie en Bosnië en Herzegovina geparafeerd.

De Commissie stelt voor dat de Raad een besluit neemt over de ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol en het protocol namens de Europese Unie en haar lidstaten sluit. De sluiting van het protocol namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (EGA) is onderworpen aan een afzonderlijke procedure, waarbij de Commissie voorstelt dat de Raad zijn goedkeuring verleent, overeenkomstig artikel 101, tweede alinea, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.

Het aangehechte voorstel betreft een besluit van de Raad betreffende de ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol. De Commissie stelt voor dat de Raad:

– een besluit neemt over de ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol namens de Europese Unie en haar lidstaten.