Toelichting bij COM(2016)648 - Ondertekening van de overeenkomst met Chili inzake de handel in biologische producten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

In zijn conclusies over de biologische landbouw naar aanleiding van de 3237e bijeenkomst van de ministers van Landbouw en Visserij heeft de Raad van de Europese Unie de Commissie aangemoedigd de bestaande mechanismen te verbeteren om de internationale handel in biologische producten te vergemakkelijken, en wederkerigheid en transparantie te eisen in alle handelsovereenkomsten.

Op 16 juni 2014 heeft de Raad de Commissie gemachtigd te onderhandelen over overeenkomsten tussen de EU en derde landen inzake de handel in biologische producten.

Op basis van de onderhandelingsrichtsnoeren van de Raad heeft de Commissie met Chili onderhandeld over een overeenkomst tot wederzijdse erkenning van de gelijkwaardigheid van de respectieve voorschriften en controlesystemen inzake de biologische productie voor bepaalde producten.

Doel van de overeenkomst met Chili inzake handel in biologische producten is het stimuleren van de handel in biologische producten tussen de EU en Chili, waarbij het beginsel van biologische-productievoorschriften in hoge mate wordt nageleefd en de biologische logo's wederzijds worden beschermd.

Dankzij de gelijkwaardigheidsovereenkomst zullen overeenkomstig de EU-voorschriften geproduceerde en gecontroleerde producten rechtstreeks op de Chileense markt kunnen worden gebracht en vice versa. Ook zal de overeenkomst leiden tot een systeem voor samenwerking, informatie-uitwisseling en beslechting van geschillen over biologische handel.

Chili zal alle biologische producten van de Unie die onder Verordening (EG) nr. 834/2007 vallen, als gelijkwaardig erkennen, d.w.z.: onverwerkte plantaardige producten, levende dieren of onverwerkte dierlijke producten (met inbegrip van honing), aquacultuurproducten en zeewier, verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddel (met inbegrip van wijn), verwerkte landbouwproducten voor gebruik als diervoeder, vegetatief teeltmateriaal en zaaizaad.

Anderzijds zal de Unie de volgende producten van Chili als gelijkwaardig erkennen: onverwerkte plantaardige producten, honing, verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddel (met inbegrip van wijn), vegetatief teeltmateriaal en zaaizaad.

De Chileense productievoorschriften voor andere dierlijke producten dan producten van de bijenteelt en diervoeder bleken niet gelijkwaardig en kunnen wellicht pas in een latere fase als gelijkwaardig worden erkend, wanneer Chili zijn wetgeving hieromtrent verder heeft uitgewerkt. Hoewel Chili geen voorschriften voor biologische aquacultuur heeft, heeft het ermee ingestemd biologische aquacultuurproducten en zeewier van de Unie te erkennen.

Voor de Unie gelden geen voorwaarden voor ingevoerde ingrediënten, maar in Chili verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddel moeten gebruikmaken van Chileense biologisch geteelde ingrediënten of van ingrediënten die in Chili zijn ingevoerd uit de Unie of uit een derde land dat door de Unie (overeenkomstig artikel 33, lid 2, van Verordening (EG) nr. 834/2007) als gelijkwaardig is erkend, maar niet uit een derde land waarvan de Unie (overeenkomstig artikel 33, lid 3, van Verordening (EG) nr. 834/2007) enkel de controlerende autoriteiten of controleorganen heeft erkend.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

De Commissie heeft over deze overeenkomst onderhandeld overeenkomstig het besluit van de Raad van 16 juni 2014 tot machtiging van de Commissie om te onderhandelen over overeenkomsten tussen de EU en derde landen inzake de handel in biologische producten, en zij heeft de desbetreffende onderhandelingsrichtsnoeren vastgesteld.

Het handelsbeleid valt onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie. Bijgevolg wordt over deze overeenkomst onderhandeld en wordt ze ondertekend overeenkomstig de artikelen 207 en 218 van het VWEU.

3. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

Niet van toepassing.    

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Geen.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Niet van toepassing.