Toelichting bij COM(2016)654 - Financiële bijdragen van de lidstaten aan het Europees Ontwikkelingsfonds, inclusief maximum voor 2018 en jaarbedrag en eerste tranche 2017

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Het voorstel heeft betrekking op:

– het maximum voor het jaarlijkse bedrag van de bijdragen voor 2018;

– het jaarlijkse bedrag van de bijdragen voor 2017;

– het bedrag van de eerste tranche van de bijdrage voor 2017.

Voor het 11e Europees Ontwikkelingsfonds (hierna 'EOF' genoemd) en de andere EOF's die nog lopen (het 8e, 9e en 10e EOF), geldt de volgende regelgeving:

de huidige partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, zoals laatstelijk gewijzigd (hierna de 'ACS-EU-partnerschapsovereenkomst' genoemd) 1 ,

het Intern Akkoord tussen de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten van de Europese Unie, in het kader van de Raad bijeen, betreffende de financiering van de steun van de Europese Unie binnen het meerjarig financieel kader voor 2014-2020, overeenkomstig de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst en de toewijzing van financiële bijstand ten behoeve van de landen en gebieden overzee waarop de bepalingen van deel vier van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie van toepassing zijn 2 (hierna 'het Intern Akkoord van het 11e EOF' genoemd),

Verordening (EU) 2015/323 van de Raad inzake het Financieel Reglement van toepassing op het 11e Europees Ontwikkelingsfonds 3 (hierna 'Financieel Reglement van het 11e EOF' genoemd).

In deze documenten staan meerjarige verbintenissen van de lidstaten om de thesaurie van het EOF te financieren. Het Financieel Reglement van het 11e EOF zorgt ervoor dat de lidstaten op regelmatige basis bijdragen aan de thesaurie van het EOF overeenkomstig vooraf vastgestelde financiële verbintenissen. Regelmatige bijdragen komen er op basis van technische raadsbesluiten waarin tot de tenuitvoerlegging van eerder besloten financiële vastleggingen wordt besloten.

Een aantal onderdelen van de toelichting zijn daarom niet van toepassing op oproepen voor regelmatige bijdragen zoals deze.

Samenhang met de huidige bepalingen op dit beleidsgebied

Zie punt 1. Motivering en doel van het voorstel.

Samenhang met andere beleidsgebieden van de Unie

Zie punt 1. Motivering en doel van het voorstel.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Overeenkomstig artikel 21, lid 7, van het Financieel Reglement van het 11e EOF wordt bij elk bedrag vermeld welk deel door de Commissie wordt beheerd en welk deel door de Europese Investeringsbank (EIB).

Overeenkomstig artikel 52 van het Financieel Reglement van het 11e EOF heeft de EIB de Commissie haar bijgewerkte vastleggings- en betalingsramingen betreffende de door haar beheerde instrumenten toegezonden.

Artikel 22, lid 1, van het Financieel Reglement van het 11e EOF bepaalt dat bij de verzoeken om bijdragen eerst in chronologische volgorde de bedragen voor vorige EOF’s worden opgebruikt. De verzoeken om bijdragen in dit voorstel hebben dus betrekking op bedragen in het kader van het 10e EOF voor zowel de EIB als de Commissie.

Overeenkomstig artikel 21, lid 5, van het Financieel Reglement van het 11e EOF neemt de Raad uiterlijk 21 kalenderdagen na de indiening van het voorstel door de Commissie een besluit over dit voorstel.

Overeenkomstig artikel 1 van Besluit 2013/759/EU van de Raad, waarin de overbruggingsfaciliteit 4 wordt ingesteld, worden de in artikel 1, lid 2, onder a), van de Interne Akkoorden van het 8e, 9e en 10e EOF vastgestelde bijdragen van de lidstaten na de inwerkingtreding van het Intern Akkoord van het 11e EOF dienovereenkomstig verminderd. Deze vermindering zal in 2015, 2016 en 2017 gevolgen hebben voor bijdragen van de lidstaten overeenkomstig de door elke lidstaat gekozen aanpassingsoptie.

Overeenkomstig artikel 23, lid 1, van het Financieel Reglement van het 11e EOF is een lidstaat die de tranche van de verschuldigde bijdrage niet binnen de vastgestelde termijn betaalt, rente over het niet-betaalde bedrag verschuldigd. De regelingen voor de rentebetaling worden in datzelfde artikel vastgesteld.

Subsidiariteit (voor niet-exclusieve bevoegdheden)

Zie punt 1. Motivering en doel van het voorstel.

Evenredigheid

Zie punt 1. Motivering en doel van het voorstel.

Keuze van het instrument

Zie punt 1. Motivering en doel van het voorstel.

3. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

Ex-postevaluaties/geschiktheidscontroles van bestaande wetgeving

Niet relevant.

Raadplegingen van belanghebbenden

Niet relevant.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid

Niet relevant.

Effectbeoordeling

Niet relevant.

Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

Niet relevant.

Grondrechten

Niet relevant.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Niet relevant.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplannen en toezichts-, evaluatie- en rapportageregelingen

Niet relevant.

Verklarende documenten (voor richtlijnen)

Niet relevant.

Toelichting bij de specifieke bepalingen van het voorstel

Niet relevant.