Toelichting bij COM(2012)552 - Wijziging van voorstel COM(2011) 625 definitief/3 van de Commissie voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vaststelling van voorschriften voor rechtstreekse betalingen aan landbouwers in het kader van de steunregelingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Kroatië treedt in principe op 1 juli 2013 toe tot de EU. Hoewel de Akte van Toetreding[1] nog niet door alle lidstaten is geratificeerd, heeft de Commissie haar voorstellen voor een meerjarig financieel kader[2] onlangs bijgewerkt met het oog op de toetreding van Kroatië. Een soortgelijke aanpassingsexercitie is nodig voor de GLB-hervormingsvoorstellen zodat deze, na de goedkeuring ervan, ook volledig betrekking hebben op Kroatië als nieuwe lidstaat.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



In het geval van Kroatië is het niet nodig geweest de belanghebbenden te raadplegen of een effectbeoordeling te verrichten omdat de aanpassingen in kwestie voortvloeien uit de Akte van Toetreding.

2.

Juridische aspecten van het voorstel



De aanpassing vindt plaats middels een wijziging van voorstel COM(2011) 625 definitief/3 voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van voorschriften voor rechtstreekse betalingen aan landbouwers in het kader van de steunregelingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Daarbij zijn de al in het Toetredingsverdrag vastgelegde bepalingen ter zake die specifiek voor Kroatië gelden, in het voorstel verwerkt. Het gewijzigde voorstel voorziet met name in:

- de fasegewijze invoering van rechtstreekse betalingen in Kroatië ("geleidelijke integratie");

- de mogelijkheid om aanvullende nationale rechtstreekse betalingen toe te kennen in het kader van de in bijlage I vermelde steunregelingen die Kroatië na de hervorming ten uitvoer zal leggen;

- bepaalde financiële aspecten (in bijlage II de nationale middelen, in bijlage III de nettobedragen die resteren na plafonnering, en in bijlage V het maximumbedrag aan aanvullende nationale rechtstreekse betalingen dat mag worden toegekend);

- de toepassing van de speciale nationale ontmijningsreserve in Kroatië. Deze ontmijningsreserve is bestemd voor de arealen die na de ontmijning ervan weer voor landbouwdoeleinden in gebruik worden genomen.

3.

Gevolgen voor de begroting



Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de begroting, afgezien van die welke al zijn vermeld in de toelichting op de bijgewerkte voorstellen voor het meerjarig financieel kader.