Toelichting bij COM(2012)553 - Wijziging van voorstel COM(2011) 627 definitief/3 van de Commissie voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN VAN DE RAAD inzake steun voor plattelandsontwikkeling uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Kroatië treedt in principe op 1 juli 2013 toe tot de EU. Hoewel de Akte van Toetreding[1] nog niet door alle lidstaten is geratificeerd, heeft de Commissie haar voorstellen voor een meerjarig financieel kader[2] onlangs bijgewerkt met het oog op de toetreding van Kroatië. Een soortgelijke aanpassingsexercitie is nodig voor de GLB-hervormingsvoorstellen zodat deze, na de goedkeuring ervan, ook volledig betrekking hebben op Kroatië als nieuwe lidstaat.

Met de vaststelling van Verordening (EU) nr. 671/2012 van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 73/2009 van de Raad wat de toepassing van de rechtstreekse betalingen aan landbouwers voor 2013 betreft[3] is voorzien in een vrijwillige aanpassing voor het Verenigd Koninkrijk waarbij de middelen voor rechtstreekse betalingen voor kalenderjaar 2013 beschikbaar worden gesteld voor de volgende programmeringsperiode voor plattelandsontwikkeling. Bijgevolg moet een bepaling ter zake die een overdracht van de middelen aan het ELFPO mogelijk maakt, in het GLB-hervormingsvoorstel voor plattelandsontwikkeling worden opgenomen.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Het is niet nodig geweest de belanghebbenden te raadplegen of een effectbeoordeling te verrichten omdat de aanpassingen in kwestie wat Kroatië betreft voortvloeien uit de Akte van Toetreding en wat de vrijwillige aanpassing voor het Verenigd Koninkrijk betreft voortvloeien uit de vaststelling van Verordening (EU) nr. 671/2012.

2.

Juridische aspecten van het voorstel



De aanpassing vindt plaats middels een wijziging van voorstel COM(2011) 627 definitief/3 voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake steun voor plattelandsontwikkeling uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). Deze wijziging is bedoeld om:

- een tijdelijke aanvullende maatregel inzake de financiering van aanvullende nationale rechtstreekse betalingen in te voeren;

- voor Kroatië specifieke voorwaarden vast te stellen met betrekking tot Leader (ten minste 2,5 % (in plaats van 5 %) van de ELFPO-bijdrage is voorbehouden voor Leader) en te voorzien in investeringen ter uitvoering van Richtlijn 91/676/EEG van de Raad[4] binnen een periode van ten hoogste vier jaar (met als steunpercentage 75 %);

- de Commissie de bevoegdheid te verlenen om overgangsvoorschriften vast te stellen voor de overgang van Kroatië van steun in het kader van IPARD naar steun in het kader van de nieuwe plattelandsontwikkelingsregeling, met inbegrip van de steun voor evaluaties achteraf.

De vrijwillige aanpassing voor het VK bestaat in de invoering van een verwijzing naar de ter uitvoering van de desbetreffende bepalingen van Verordening (EG) nr. 73/2009[5] over te dragen bedragen.

3.

Gevolgen voor de begroting



Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de begroting, afgezien van die welke al zijn vermeld in de toelichting op de bijgewerkte voorstellen voor het meerjarig financieel kader.