Toelichting bij COM(2016)669 - Ondertekening van een overeenkomst met Noorwegen inzake de cumulatie van de oorsprong tussen de EU, Zwitserland, Noorwegen en Turkije in het stelsel van algemene preferenties

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Het voorstel vindt plaats in de context van de hervorming van de SAP-oorsprongsregels van 2010 ingevoerd met Verordening (EU) nr. 1063/2010 van 18 november 2010, die Verordening (EEG) nr. 2454/93 heeft gewijzigd.

Met de hervorming is onder voorwaarden Turkije in het systeem van cumulatie van de oorsprong opgenomen dat tot dan toe tussen de Unie, Zwitserland en Noorwegen in werking was.

Met de hervorming is ook een nieuw systeem van certificering van de oorsprong door geregistreerde exporteurs ingevoerd, waarvan de toepassing is uitgesteld tot 1 januari 2017.

Op basis van bovenstaande elementen moet het bestaande rechtsinstrument van toepassing op het systeem van cumulatie van de oorsprong tussen de Unie, Zwitserland en Noorwegen worden herzien. Dit is het doel van het onderhavige voorstel.

Samenhang met de huidige bepalingen op dit beleidsgebied

Het voorstel is in overeenstemming met het gemeenschappelijk handelsbeleid, met name het beleid op het gebied van douane, het vrije verkeer van goederen en de regels van oorsprong.

Samenhang met andere beleidsgebieden van de Unie

N.v.t.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 218, lid 5;
Besluit nr. 2001/101/EG van de Raad van 05.12.2000.

Subsidiariteit (voor niet-exclusieve bevoegdheden)

Het voorstel houdt verband met het gemeenschappelijk handelsbeleid, een exclusieve bevoegdheid van de Unie.

Evenredigheid

Dit voorstel is in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel omdat de gevolgen ervan strikt beperkt zijn tot wat nodig is om te voorzien in de uitbreiding tot Turkije van de bestaande cumulatie met betrekking tot producten van Zwitserse en Noorse oorsprong.

Keuze van het instrument

Overeenkomstig artikel 218, lid 5, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie stelt de Raad op voorstel van de onderhandelaar een besluit houdende ondertekening van de overeenkomst vast. Dit is een voorstel voor een dergelijk besluit.

3. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

Ex-postevaluaties/geschiktheidscontroles van bestaande wetgeving

N.v.t.

Raadplegingen van belanghebbenden

De raadplegingen met de belanghebbende partijen hebben plaats gemaakt voor een overeenkomst die in al haar elementen volledig is aanvaard.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid

N.v.t.

Effectbeoordeling

Er is met betrekking tot de bijgevoegde routekaart en de richtsnoeren inzake betere regelgeving geen effectbeoordeling uitgevoerd omdat het voorstel betrekking heeft op de cumulatie van de oorsprong tussen de Unie, Zwitserland, Noorwegen en mogelijk Turkije, een systeem dat reeds bestond en dat nu wordt aangepast om te voldoen aan de technische vereisten die de uitvoering van het REX-systeem op 1 januari 2017 met zich mee brengt.


Gezonde regelgeving en vereenvoudiging

N.v.t.

Grondrechten

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de bescherming van de grondrechten.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

N.v.t.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende monitoring, evaluatie en rapportage

De maatregel zal regelmatig worden beoordeeld door de partijen, die betrokken zullen zijn bij regelmatige contacten, opleidingssessies en vergaderingen in verband met de tenuitvoerlegging van het REX-systeem.

Toelichtende stukken (voor richtlijnen)

N.v.t.

Toelichting bij de specifieke bepalingen van het voorstel

De vorige overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Gemeenschap en elk van de EVA-landen die tariefpreferenties verleent op grond van het stelsel van algemene preferenties (Noorwegen en Zwitserland) en erin voorziet dat goederen waarin bestanddelen van oorsprong uit Noorwegen of Zwitserland zijn gebruikt bij binnenkomst in het douanegebied van de Gemeenschap worden behandeld als goederen die een component van communautaire oorsprong bevatten, goedgekeurd namens de Europese Gemeenschap (besluit van de Raad van 05.12.2000), dient te worden vervangen door een nieuwe overeenkomst om rekening te houden met de hervorming van de SAP-oorsprongsregels vastgesteld bij Verordening nr. 1063/2010 van 18.11.2010. Na machtiging door de Raad van de Commissie op 8 maart 2012 zijn met Noorwegen en Zwitserland over deze nieuwe overeenkomst onderhandelingen gevoerd en afgerond.