Toelichting bij JOIN(2017)5 - Standpunt EU over werkafspraken van de Samenwerkingsraad EU-Kazachstan, het Samenwerkingscomité en de gespecialiseerde subcomités en andere organen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Artikel 281, lid 3, van de versterkte partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Kazachstan, anderzijds (hierna 'de overeenkomst' genoemd) voorziet in voorlopige volledige of gedeeltelijke toepassing van de overeenkomst. De voorlopige toepassing van de overeenkomst ging van start op 1 mei 2016.

De Samenwerkingsraad tussen de Europese Unie en de Republiek Kazachstan, die op 6 oktober 2016 plaatsvond, heeft besloten zijn reglement van orde vast te stellen door middel van een uitwisseling van nota's. In het reglement van orde wordt bepaald hoe de Samenwerkingsraad zal functioneren, met inbegrip van de manier waarop vergaderingen worden voorbereid en georganiseerd.

De Samenwerkingsraad zal bij het vervullen van zijn taken worden bijgestaan door een Samenwerkingscomité. De Samenwerkingsraad kan besluiten gespecialiseerde subcomités of andere organen in te stellen om hem bij de uitvoering van zijn taken bij te staan.

De Samenwerkingsraad zal een subcomité inzake douanesamenwerking instellen.

Er is een besluit van de Raad nodig, op basis van een gezamenlijk voorstel van de Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, voor de vaststelling van het tijdens de eerste vergadering van de Samenwerkingsraad in te nemen standpunt over de reglementen van orde van de Samenwerkingsraad, het Samenwerkingscomité en de gespecialiseerde subcomités en andere organen die door de Samenwerkingsraad zijn opgericht.