Toelichting bij COM(2017)81 - Ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol bij de partnerschapsovereenkomst met Irak in verband met de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Overeenkomstig haar Akte van toetreding stemt de Republiek Kroatië ermee in toe te treden tot de ondertekende of gesloten internationale overeenkomsten van de Europese Unie en haar lidstaten door middel van een protocol bij die overeenkomsten.

De partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Irak, anderzijds is op 11 mei 2012 ondertekend en bevindt zich momenteel in het ratificatieproces.

Het voorgestelde protocol maakt de Republiek Kroatië overeenkomstsluitende partij en verbindt de Unie ertoe een authentieke versie van de overeenkomst in de Kroatische taal voor te leggen. Het voorstel in de bijlage vormt het rechtsinstrument voor de ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol.

De onderhandelingen over het protocol met de Republiek Irak zijn formeel afgesloten met de parafering van de tekst op 24 augustus 2016. De Commissie acht de resultaten van de onderhandelingen bevredigend en verzoekt de Raad zijn goedkeuring te hechten aan bijgaand besluit betreffende de ondertekening en de voorlopige toepassing van het protocol.

• Samenhang met de huidige bepalingen op dit beleidsgebied

Bij besluit van 14 september 2012 1 heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhandelingen te openen met de betrokken derde landen over de sluiting van de desbetreffende protocollen.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De artikelen 207 en 209 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, in samenhang met artikel 218, lid 5, daarvan en artikel 6, lid 2, van de Akte van toetreding van de Republiek Kroatië.

3. OVERIGE ELEMENTEN

Er wordt ook een afzonderlijk voorstel betreffende de sluiting van de overeenkomst ingediend.