Toelichting bij COM(2017)187 - Sluiting van het protocol bij de partnerschapsovereenkomst met Oezbekistan in verband met de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bijgaand voorstel vormt het rechtsinstrument voor de sluiting van een protocol bij de Partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst waarbij een partnerschap tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Oezbekistan, anderzijds, in verband met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie (hierna 'het protocol' genoemd).

Overeenkomstig de Akte van toetreding van de Republiek Kroatië stemt Kroatië ermede in toe te treden tot de gesloten of ondertekende internationale overeenkomsten van de Europese Unie en haar lidstaten door middel van een protocol bij die overeenkomsten.

De Partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst waarbij een partnerschap tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Oezbekistan, anderzijds (hierna 'de overeenkomst' genoemd), is op 21 juni 1996 te Brussel ondertekend en op 1 juli 1999 in werking getreden.

Na het besluit van de Raad van ... betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en haar lidstaten, en de voorlopige toepassing van het protocol bij de Partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst waarbij een partnerschap tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Oezbekistan, anderzijds, in verband met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie, werd het protocol op … te ... ondertekend.

Het voorgestelde protocol maakt de Republiek Kroatië overeenkomstsluitende partij bij de overeenkomst en verbindt de Unie ertoe de authentieke versie van de overeenkomst in de Kroatische taal voor te leggen.

De Commissie verzoekt de Raad om namens de Europese Unie en haar lidstaten het protocol te sluiten.

Het Europees Parlement zal worden verzocht met het protocol in te stemmen.