Toelichting bij COM(2017)269 - In de Associatieraad EU-Republiek Moldavië namens de EU in te nemen standpunt over de wijziging van bijlage XXVI

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

De Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Moldavië, anderzijds is op 27 juni 2014 ondertekend. In bijlage XXVI bij deze overeenkomst is bepaald dat de Republiek Moldavië haar douanewetgeving dient aan te passen aan Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad van 12 oktober 1992 tot vaststelling van het communautair douanewetboek (hierna 'het communautair douanewetboek' genoemd).

Ten tijde van de ondertekening van de Associatieovereenkomst was het communautair douanewetboek van toepassing in de Europese Unie.

Op 9 oktober 2013 is bij Verordening (EU) nr. 952/2013 het douanewetboek van de Unie vastgesteld. Op 1 mei 2016 zijn de materiële bepalingen van deze verordening van toepassing geworden in de Europese Unie en is het communautair douanewetboek ingetrokken.

Bijlage XXVI moest garanderen dat de douanewetgeving van de Republiek Moldavië in overeenstemming werd gebracht met de geldende regels in de Europese Unie. Doordat de bepalingen van het communautair douanewetboek en de opvolger ervan - het douanewetboek van de Unie – op een aantal gebieden van elkaar verschillen, kan deze doelstelling evenwel slechts worden bereikt als de Republiek Moldavië haar douanewetgeving aanpast aan dit nieuwe wetboek.

Op de bijeenkomst van het Subcomité douane EU-Republiek Moldavië van 6 oktober 2016 is daarom overeengekomen dat de verwijzing naar de douaneverordening die van toepassing is in de Europese Unie, moet worden geactualiseerd. Er is ook overeengekomen dat deze wijziging geen invloed heeft op de termijn voor de aanpassing van de douanewetgeving zoals gespecificeerd in bijlage XXVI bij de Associatieovereenkomst.

Samenhang met de huidige bepalingen op dit beleidsgebied

Het hoofddoel van de voorgestelde wijziging bestaat erin rechtszekerheid te garanderen met betrekking tot de koers die de Republiek Moldavië moet volgen bij de aanpassing van haar douanewetgeving overeenkomstig de Associatieovereenkomst. Op die manier zal worden gezorgd voor samenhang met de huidige beleidsbepalingen op het gebied van de douanesamenwerking tussen de EU en de Republiek Moldavië.

Samenhang met andere beleidsgebieden van de Unie

Niet van toepassing.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

In artikel 436, lid 3, van de Associatieovereenkomst tussen de EU en de Republiek Moldavië is bepaald dat de Associatieraad bevoegd is om de wijzigingen van de bijlagen bij de Associatieovereenkomst vast te stellen.

Artikel 207 en artikel 218, lid 9, VWEU.

Subsidiariteit (voor niet-exclusieve bevoegdheden)

Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheid

Het voorstel gaat niet verder dan wat nodig of passend is om de verwachte resultaten te verwezenlijken.

3. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Europese Unie.