Toelichting bij JOIN(2017)23 - Standpunt EU in het gemengd comité dat EU-Afghanistan over de vaststelling van het reglement van orde van het gemengd comité en het instellen van twee speciale werkgroepen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De samenwerkingsovereenkomst inzake partnerschap en ontwikkeling tussen de EU en Afghanistan (hierna 'de overeenkomst' genoemd) is ondertekend op 18 februari 2017 1 .

De overeenkomst is de eerste contractuele relatie tussen de Unie en Afghanistan en met de overeenkomst wordt een rechtskader vastgesteld voor hun samenwerking.

De overeenkomst weerspiegelt de beginselen en voorwaarden waarop het toekomstige partnerschap EU-Afghanistan zal zijn gebaseerd (titel I en II) en omvat de wezenlijke bepalingen betreffende mensenrechten en non-proliferatie. Voorts maakt de overeenkomst de samenwerking mogelijk op een breed scala van terreinen, waaronder ontwikkeling (titel III), handel en investeringen (titel IV) en justitie en de rechtsstaat (titel V, die uitgebreide bepalingen omvat inzake de strijd tegen de georganiseerde misdaad, het witwassen van geld en de strijd tegen verdovende middelen, maar ook betrekking heeft op de samenwerking op het gebied van migratie). Titel VI omvat hoofdstukken op een aantal specifieke gebieden van sectorale samenwerking.

Deze overeenkomst zal in werking treden op de eerste dag van de tweede maand volgende op de datum waarop de partijen elkaar in kennis hebben gesteld van de voltooiing van hun daartoe vereiste juridische procedures. Overeenkomstig artikel 59, leden 2 en 3, van deze overeenkomst en artikel 3 van Besluit (EU) 2017/434 van de Raad zal de overeenkomst op verscheidene terreinen zoals onder andere mensenrechten, politieke dialoog, ontwikkelingssamenwerking evenwel voorlopig worden toegepast.

Overeenkomstig artikel 49 van de overeenkomst wordt er een gemengd comité opgericht, samengesteld uit vertegenwoordigers van de partijen op het hoogst mogelijke niveau, dat onder meer zorgt voor de goede werking en tenuitvoerlegging van de overeenkomst.

Om het gemengd comité bij te staan en om besprekingen te vergemakkelijken tussen deskundigen op belangrijke gebieden die vallen binnen de toepassingssfeer van de overeenkomst, wordt voorgesteld speciale werkgroepen op te richten aangaande:

–goed bestuur, mensenrechten en migratie, alsmede

–economische en sociale ontwikkeling.


Met dit voorstel wordt het standpunt vastgesteld dat de EU in het gemengd comité zal innemen met betrekking tot:

–de goedkeuring van het reglement van orde van het gemengd comité; alsmede

–de oprichting van de speciale werkgroepen.


Het standpunt van de EU wordt gebaseerd op de bijgaande ontwerp-besluiten van het gemengd comité.