Toelichting bij COM(2017)641 - Standpunt EU in het bij de Overeenkomst met Zwitserland inzake de handel in landbouwproducten opgerichte Gemengd Veterinair Comité over wijziging van bijlage 11, aanhangsel 6

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

·

Motivering en doel van het voorstel



De Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten (hierna 'de landbouwovereenkomst' genoemd) is op 1 juni 2002 in werking getreden.

Voor karkassen en vlees van gedomesticeerde mest- en slachtvarkens in slachthuizen met een geringe capaciteit heeft Zwitserland meermaals gedurende achtereenvolgende tijdelijke perioden mogen afwijken van het onderzoek op de aanwezigheid van Trichinella. Al meer dan vijftig jaar is in Zwitserland geen enkel geval van Trichinella vastgesteld. Bovendien beschikt Zwitserland over een opsporingsprogramma dat werkt en ertoe verplicht dat het vlees van gedomesticeerde varkens dat in de Europese Unie in de handel wordt gebracht, altijd is onderzocht op de aanwezigheid van Trichinella in de karkassen en het vlees van gedomesticeerde varkens. Er kan derhalve een einde worden gemaakt aan het tijdelijke karakter van de afwijking.

De bepalingen van bijlage 11, aanhangsel 6, bij de landbouwovereenkomst moeten derhalve worden aangepast.

Krachtens bijlage 11, artikel 19, lid 1, bij de landbouwovereenkomst is een Gemengd Veterinair Comité opgericht, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de partijen. Het comité onderzoekt elke kwestie die betrekking heeft op genoemde bijlage en op de uitvoering daarvan, en neemt bovendien alle taken in verband met deze bijlage op zich. Het Gemengd Veterinair Comité heeft met name beslissingsbevoegdheid in de in bijlage 11 bedoelde gevallen. In bijlage 11, artikel 19, lid 3, bij de landbouwovereenkomst wordt het Gemengd Veterinair Comité gemachtigd om de aanhangsels van die bijlage te wijzigen, met name om deze aan te passen en bij te werken.

Besluit nr. 1/2017 van het Gemengd Veterinair Comité zal in het Publicatieblad van de Europese Unie worden bekendgemaakt.

·Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

De voorgestelde afwijking is verenigbaar met de flexibiliteitsmaatregelen die de lidstaten kunnen treffen voor levensmiddelenbedrijven die in een gebied met bijzondere geografische beperkingen zijn gelegen, op voorwaarde dat die maatregelen de veiligheid van het eindproduct niet in gevaar brengen. Het voorstel is tevens verenigbaar met het wetenschappelijk advies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid van 3 oktober 2011 over de gevaren voor de volksgezondheid die tijdens vleeskeuringen (varkens) moeten worden onderzocht 1 , alsmede met Uitvoeringsverordening (EU) 2015/1375 van de Commissie van 10 augustus 2015 tot vaststelling van specifieke voorschriften voor de officiële controles op Trichinella in vlees.

·Verenigbaarheid met andere beleidsgebieden van de Unie

De Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten past in het algemene kader van het handelsbeleid van de EU en is goed voor de EU, aangezien de EU een netto-uitvoerder van landbouwproducten naar Zwitserland is. De handelsbalans van de EU met Zwitserland is sedert de inwerkingtreding van de landbouwovereenkomst aanzienlijk verbeterd.

1.

Rechtsgrondslag


, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

·

Rechtsgrondslag



De rechtsgrondslag van het voorstel voor een besluit is artikel 207, lid 4, in samenhang met artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

·

Keuze van het instrument



De Unie moet het standpunt vaststellen dat zij in het Gemengd Veterinair Comité moet innemen over de goedkeuring van de noodzakelijke wijzigingen in bijlage 11. Overeenkomstig artikel 5, lid 2, eerste alinea, van Besluit 2002/309/EG, Euratom, wordt het standpunt van de Unie vastgesteld door de Raad, op voorstel van de Commissie.

2.

Gevolgen voor de begroting



Dit besluit heeft geen gevolgen voor de begroting van de EU. De bestendiging van de afwijking heeft slechts betrekking op de uitvoering in Zwitserland van bepaalde controles van varkensvlees dat uitsluitend voor de Zwitserse markt bestemd is.