Toelichting bij COM(2017)723 - Sluiting van een derde aanvullend protocol bij de partnerschapsovereenkomst met Mexico in verband met de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

De Overeenkomst inzake economisch partnerschap, politieke coördinatie en samenwerking (hierna de 'algemene overeenkomst' genoemd) werd op 8 december 1997 ondertekend en is op 1 oktober 2000 in werking getreden.

Bijgaand voorstel vormt het rechtsinstrument voor de sluiting van een derde aanvullend protocol (hierna 'het protocol' genoemd) bij de algemene overeenkomst, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie.

Overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de Akte van toetreding van de Republiek Kroatië heeft Kroatië zich ertoe verbonden toe te treden tot de bestaande overeenkomsten die de Europese Unie en haar lidstaten met derde landen hebben gesloten of ondertekend. Behoudens in de gevallen waarin bij specifieke overeenkomsten anders is bepaald, wordt de toetreding van Kroatië tot deze bestaande overeenkomsten geregeld door de sluiting van een protocol door de Raad, handelend met eenparigheid van stemmen namens de lidstaten, met de desbetreffende derde landen.

Op 14 september 2012 1 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om met de desbetreffende derde landen onderhandelingen te openen met het oog op de sluiting van de desbetreffende protocollen. De onderhandelingen met Mexico zijn succesvol afgerond. Het voorgestelde protocol maakt de Republiek Kroatië partij bij de algemene overeenkomst EU-Mexico. De tekst van de algemene overeenkomst en de slotakte in het Kroatisch worden authentiek volgens dezelfde voorwaarden als de andere taalversies.

Het protocol treedt in werking op de eerste dag van de maand volgende op de datum waarop de partijen elkaar in kennis hebben gesteld van de voltooiing van de desbetreffende interne procedures. Het protocol zal evenwel voorlopig van toepassing zijn in afwachting van de voltooiing van de procedures voor de inwerkingtreding ervan.

De Commissie beveelt de Raad aan zijn goedkeuring te hechten aan het bijgaande besluit van de Raad betreffende de sluiting namens de Europese Unie en haar lidstaten, van een derde aanvullend protocol bij de Overeenkomst inzake economisch partnerschap, politieke coördinatie en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Verenigde Mexicaanse Staten, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie.