Toelichting bij COM(2018)137 - Wijziging van Verordening (EU) nr. 168/2013 wat de toepassing van de Euro 5-stap op de typegoedkeuring van twee- of driewielige voertuigen en vierwielers betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Onder de term "voertuigen van categorie L" vallen veel verschillende typen lichte voertuigen op twee, drie of vier wielen, zoals gemotoriseerde rijwielen, bromfietsen op twee en drie wielen, motorfietsen op twee en drie wielen, motorfietsen met zijspan en voertuigen op vier wielen (vierwielers), zoals quads voor gebruik op de weg, terreinvoertuigen en quadri-mobiles.

De typegoedkeuringsvoorschriften die met ingang van 1 januari 2016 voor "voertuigen van categorie L" gelden, zijn vastgesteld in Verordening (EU) nr. 168/2013 en de vier gedelegeerde en uitvoeringshandelingen ervan 1 .

Overeenkomstig artikel 23, lid 4, van Verordening (EU) nr. 168/2013 heeft de Commissie een verslag ingediend bij het Europees Parlement en de Raad op basis van een alomvattend milieueffectonderzoek 2 . Het verslag resulteerde in aanbevelingen voor verbeteringen in Verordening (EU) nr. 168/2013, Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 44/2014 van de Commissie en Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 134/2014 van de Commissie tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 168/2013. Die aanbevelingen zijn weergegeven in artikel 1, leden 1 en 2, van deze verordening, waarin wijzigingen van de artikelen 21 en 23 van Verordening (EU) nr. 168/2013 worden voorgesteld.

Aangezien de toepassing van de typegoedkeuringsvoorschriften in Verordening (EU) nr. 168/2013 reeds sinds 1 januari 2016 verplicht is, wordt voorgesteld deze handeling zo spoedig mogelijk vast te stellen, en wordt in tegenstelling tot voor de meeste typegoedkeuringshandelingen geen afzonderlijke datum van inwerkingtreding voorgesteld.

Bij Verordening (EU) nr. 168/2013 werd aan de Commissie de bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen toegekend voor een beperkte periode van vijf jaar, die op 21 maart 2018 afloopt. Aangezien er voortdurend behoefte is aan aanpassing van elementen van de typegoedkeuringshandelingen aan de technische vooruitgang of aan andere wijzigingen in overeenstemming met de bevoegdheid, bevat het ontwerpvoorstel tevens een wijziging van artikel 75, lid 2, van Verordening (EU) nr. 168/2013 teneinde te voorzien in een bevoegdheidsperiode van nogmaals vijf jaar, met de mogelijkheid tot stilzwijgende verlenging.


2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De rechtsgrondslag voor deze handeling is dezelfde als die voor de te wijzigen handeling, namelijk artikel 114 VWEU.

Evenredigheid

Verordening (EU) nr. 168/2013 bevat de voorschriften voor EU-typegoedkeuring en is gebaseerd op het concept van volledige harmonisering. Daarom worden de op basis van de bevindingen van het alomvattende milieueffectonderzoek aan de voorschriften van die verordening aan te brengen wijzigingen beschouwd als meest geschikt voor het verwezenlijken van de in overweging 9 van Verordening (EU) nr. 168/2013 vastgestelde doelstelling om een hoog niveau van milieubescherming te waarborgen.

Keuze van het instrument

Het gebruik van een verordening wordt passend geacht, omdat het gaat om de wijziging van de bestaande verordening.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

Overeenkomstig de verplichting in artikel 23, leden 4 en 5, van Verordening (EU) nr. 168/2013 heeft de Commissie een verslag ingediend bij het Europees Parlement en de Raad op basis van een alomvattend milieueffectonderzoek. In overeenstemming met de bevindingen in het verslag van de Commissie, en om de correcte toepassing van de verordeningen te waarborgen, moeten de geïdentificeerde elementen door middel van wijzigingen worden toegevoegd of verduidelijkt.

Uit de algemene bevindingen van het onderzoek blijkt duidelijk dat de in de verordening vastgestelde grenswaarden, data en voorschriften voor alle voertuigen van de categorie L kosteneffectief en technisch haalbaar zijn.

Raadpleging van belanghebbenden

Het verslag van de Commissie bevat verscheidene aanbevelingen voor wijzigingen van Verordening (EU) nr. 168/2013. De aanbevelingen zijn gebaseerd op de raadplegingen van belanghebbenden gedurende de loop van het onderzoek. Bovendien zijn alle relevante belanghebbenden en de vertegenwoordigers van de lidstaten op de hoogte gehouden van de vooruitgang van de studie, tijdens de bijeenkomsten van de werkgroep motorvoertuigen in mei, september en december 2016 en in maart en juni 2017.

De Commissie heeft in maart 2017 een eerste versie van het document ingediend en feedback ontvangen van belanghebbenden in de sector, goedkeuringsinstanties, technische diensten en sociale partners, die hun steun gaven aan bijgevoegd ontwerpdocument.