Toelichting bij COM(2018)141 - Verlenging van de Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking met de regering van de VS

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten van Amerika (VS) zijn sinds 1998 strategische partners voor onderzoek. Een eerste bilaterale "Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Verenigde Staten van Amerika 1 ' ('de overeenkomst") is op 5 december 1997 in Washington ondertekend en op 14 oktober 1998 van kracht geworden. Sindsdien is de overeenkomst driemaal verlengd, in 2003 2 , 2008 3 en in 2013 4 , telkens voor een nieuwe periode van vijf jaar. In de tweede verlenging was een amendement opgenomen, namelijk de toevoeging van onderzoek inzake veiligheid en ruimtevaart aan de lijst van sectoren voor samenwerkingsactiviteiten (artikel 4).


In artikel 12, onder b), van de overeenkomst is het volgende vastgesteld: 'Deze overeenkomst wordt gesloten voor een eerste periode van vijf jaar. In het licht van een evaluatie door partijen in het laatste jaar van elke opeenvolgende periode kan de overeenkomst vervolgens met eventuele wijzigingen bij schriftelijke overeenkomst tussen partijen telkens met een nieuwe periode van vijf jaar worden verlengd.'


De huidige overeenkomst loopt af op 14 oktober 2018.


De diensten van de Commissie hebben een evaluatie gemaakt van de wijze waarop de samenwerking met de VS verloopt en hoe zij bijdraagt aan de doelstellingen van de strategie voor internationale samenwerking. Uit die evaluatie blijkt duidelijk dat de overeenkomst een belangrijk kader biedt om de samenwerking tussen de EU en de VS op gemeenschappelijke prioritaire W&T-gebieden (wetenschap & technologie) tot voordeel van beide partijen te bevorderen. Het voornaamste instrument voor samenwerking is het EU-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie.


De betrekkingen tussen de EU en de VS inzake wetenschap, technologie en innovatie (WTI) zijn sterker dan met enig ander land buiten Europa. Van de niet-geassocieerde derde landen is de VS tot nu toe veruit het actiefste land in Horizon 2020. Dit geldt voor de in gemeenschappelijke onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten (O&O) geïnvesteerde bedragen, de stromen van wetenschappers, het aantal samenwerkingsactiviteiten en het aantal gezamenlijke publicaties en octrooien. Deze WTI-banden weerspiegelen de kracht van onze economische betrekkingen met de VS. Als de VS en de EU manieren kunnen vinden om gezamenlijke inspanningen op een zinvolle wijze te ontwikkelen, zullen de resultaten daarvan leiden tot economische groei en werkgelegenheid, een betere levenskwaliteit en gemeenschappelijke oplossingen voor mondiale uitdagingen.


Eén van de vele belangrijke verwezenlijkingen van de samenwerking tussen de EU en de VS op het gebied van wetenschap en technologie is de ondertekening van de Verklaring van Galway in mei 2013 en de oprichting van de Atlantic Ocean Research Alliance (AORA - de onderzoeksalliantie voor de Atlantische Oceaan). Sindsdien blijft de samenwerking op het gebied van marien en Arctisch onderzoek aan kracht en internationale erkenning winnen. De verschillende AORA-werkgroepen hebben resultaten van wereldklasse bereikt op diverse samenwerkingsgebieden, zoals het in kaart brengen van de zeebodem, observatiesystemen, aquacultuur, kennis over de oceanen, gezondheid van de oceaan en stressfactoren.


Het is daarom in het belang van de EU om de 'Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Verenigde Staten van Amerika' opnieuw met een periode van vijf jaar te verlengen.

In de krachtens de overeenkomst opgerichte gemeenschappelijke EU/VS-adviesgroep hebben beide partijen op 23 oktober 2017 in Washington hun voornemen bevestigd om de overeenkomst te verlengen, en zijn zij overeengekomen om de samenwerking voort te zetten en voort te bouwen op de succesvolle onderlinge afstemming van programma's. Beide partijen erkennen de rol van onderzoek en innovatie als essentiële aanjagers van werkgelegenheid en economische groei, en dat de trans-Atlantische samenwerking op het gebied van onderzoek al gedurende meer dan een eeuw een van de belangrijkste bronnen van nieuwe technologieën en wetenschappelijke ontdekkingen is.

De inhoud van de verlengde overeenkomst is identiek aan die van de huidige overeenkomst, zoals besproken en overeengekomen met de Amerikaanse tegenhangers.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Dit initiatief is volledig in overeenstemming met de strategie voor internationale samenwerking van de EU op het gebied van onderzoek & innovatie 5 , waarbij de VS een strategische partner van de EU op het gebied van onderzoek en innovatie is. In de strategie van de EU wordt het belang van overeenkomsten op het gebied van wetenschap & technologie duidelijk onderstreept als instrument voor het vaststellen en uitvoeren van de meerjarige routekaarten voor samenwerking met derde landen. De overeenkomst is ook een middel voor de uitvoering van de strategie voor internationale samenwerking van de EU op het gebied van onderzoek en innovatie, waarin de onderzoeks- en innovatiesector van de EU tot meer internationalisering en openheid wordt opgeroepen.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

In de algemene EU-strategie voor het buitenlands en veiligheidsbeleid wordt bevestigd dat samenwerking op het gebied van onderzoek een belangrijk aspect van het buitenlands beleid van de EU is en wordt samenwerking op het gebied van onderzoek beschouwd als een essentieel onderdeel van sterkere sociaaleconomische banden.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De bevoegdheid van de EU om internationaal op te treden inzake onderzoek en technologische ontwikkeling is gebaseerd op artikel 186 VWEU. De procedurele rechtsgrondslag van dit voorstel is artikel 218, lid 6, tweede alinea, punt a), onder v), VWEU.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

De EU en haar lidstaten hebben gedeelde parallelle bevoegdheden op het gebied van onderzoek en technologische ontwikkeling, overeenkomstig artikel 4, lid 3, VWEU. Optreden van de EU kan derhalve niet worden vervangen door optreden van de lidstaten.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

Dit initiatief maakt geen deel uit van de Refit-agenda.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Er zijn alleen personele en administratieve middelen nodig; deze zijn opgenomen in het financieel memorandum.

In het licht van bovenstaande overwegingen verzoekt de Commissie de Raad:

- namens de Unie, en met instemming van het Europees Parlement, de verlenging van de 'Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Verenigde Staten van Amerika' voor een nieuwe periode van vijf jaar (van 14 oktober 2018 tot en met 13 oktober 2023) goed te keuren;

- de voorzitter van de Raad te machtigen, de persoon (personen) aan te wijzen die bevoegd is (zijn) om de regering van de Verenigde Staten van Amerika ervan in kennis te stellen dat de Unie haar interne procedures, nodig voor de inwerkingtreding van deze verlengde overeenkomst, heeft voltooid.