Toelichting bij COM(2018)341 - Geautomatiseerde verwerking van gegevens inzake de overbrenging van en de controle op accijnsgoederen (herschikking)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Dit voorstel vergezelt het voorstel voor een richtlijn van de Raad tot vaststelling van een algemene regeling inzake accijns wat betreft de automatisering van de procedure voor de overbrenging van accijnsgoederen die tot verbruik zijn uitgeslagen op het grondgebied van een lidstaat en naar het grondgebied van een andere lidstaat worden vervoerd om daar voor commerciële doeleinden te worden geleverd.

Beschikking nr. 1152/2003/EG is het oprichtingsbesluit voor het geautomatiseerde systeem (systeem voor toezicht op het verkeer van accijnsgoederen – EMCS). Op dit moment heeft de beschikking uitsluitend betrekking op de overbrenging van accijnsgoederen onder schorsing van accijns. De beschikking moet worden gewijzigd met het oog op de automatisering van de procedure voor de overbrenging van accijnsgoederen die tot verbruik zijn uitgeslagen op het grondgebied van een lidstaat en naar het grondgebied van een andere lidstaat worden vervoerd om daar voor commerciële doeleinden te worden geleverd. Aangezien de wijziging betrekking heeft op de meeste bepalingen van de beschikking, moet deze omwille van de duidelijkheid worden herschikt.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Het voorstel houdt verband met de herschikking van Richtlijn 2008/118/EG van de Raad.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

Niet van toepassing.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Het voorstel is gebaseerd op artikel 114 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU). Volgens dit artikel stellen het Europees Parlement en de Raad volgens de gewone wetgevingsprocedure en na raadpleging van het Economisch en Sociaal Comité de maatregelen vast inzake de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten die de instelling en de werking van de interne markt betreffen.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Het subsidiariteitsbeginsel is van toepassing voor zover het voorstel geen gebieden bestrijkt die onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie vallen.

De doelstellingen van het voorstel kunnen onvoldoende door de lidstaten worden verwezenlijkt en beter op het niveau van de Unie worden verwezenlijkt.

Evenredigheid

De voorgestelde herschikking gaat niet verder dan wat nodig is om de problemen in kwestie aan te pakken en aldus de verdragsdoelstellingen van een goede en doeltreffende werking van de interne markt te verwezenlijken.

Dit voorstel is in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel zoals neergelegd in artikel 5, lid 4, van het Verdrag betreffende de Europese Unie.

Het voorstel heeft ten doel het EMCS uit te breiden tot overbrengingen van tot verbruik uitgeslagen accijnsgoederen binnen de EU, teneinde de procedure te vereenvoudigen, voor een behoorlijke controle van dergelijke de overbrengingen te zorgen, en een basis te bieden voor de governance van de verdere automatisering van de in de accijnswetgeving van de Unie gedefinieerde processen, indien een dergelijke automatisering als positief wordt beschouwd. Zonder dit voorstel zal het niet mogelijk zijn de automatisering van overbrengingen van tot verbruik uitgeslagen accijnsgoederen binnen de EU op een gecoördineerde manier te plannen.

Keuze van het instrument

De keuze van het instrument is volledig in overeenstemming met de rechtshandeling die thans van kracht is. Aangezien het voorstel een herschikking van Beschikking nr. 1152/2003/EG inhoudt, moet het een voorstel voor een besluit zijn.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

Richtlijn 2008/118/EG is geëvalueerd en het voorstel voor een richtlijn van de Raad tot vaststelling van een algemene regeling inzake accijns bouwt verder op deze evaluatie, alsook op het verslag van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement "over de tenuitvoerlegging en evaluatie van Richtlijn 2008/118/EG van de Raad van 16 december 2008 houdende een algemene regeling inzake accijns" van 21 april 2017 (COM(2017) 184 final). In het verslag wordt de behoefte aan verdere automatisering benadrukt en dit voorstel betreft slechts een aanpassing als gevolg van deze beleidsoptie.

Raadpleging van belanghebbenden

Belanghebbenden zijn geraadpleegd in het kader van de herziening van Richtlijn 2008/118/EG van de Raad.

Effectbeoordeling

Er was geen aparte effectbeoordeling nodig omdat de beleidskeuze om verder te automatiseren, wordt ondersteund door de effectbeoordeling voor de herschikking van Richtlijn 2008/118/EG.

Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

Richtlijn 2008/118/EG is geëvalueerd in het kader van het Refit-programma van de Commissie. In april 2017 heeft de Commissie een verslag ingediend bij de Raad en het Europees Parlement over de tenuitvoerlegging en evaluatie van Richtlijn 2008/118/EG van de Raad.

Grondrechten

Niet van toepassing.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Het centrale project zal worden gefinancierd uit het Fiscalis-budget met de begrotingskredieten waarin al is voorzien in de officiële financiële programmering. Er zullen geen extra middelen uit de EU-begroting nodig zijn. Bovendien is het niet de bedoeling om met dit Commissievoorstel vooruit te lopen op het volgende meerjarig financieel kader.

De raming van de kosten voor overheidsdiensten en marktdeelnemers is opgenomen in de effectbeoordeling bij de herschikking van Richtlijn 2008/118/EG.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

Niet van toepassing.

Toelichtende stukken (bij richtlijnen)

Er worden geen toelichtende stukken over de omzetting van de bepalingen van dit voorstel nodig geacht.

Artikelsgewijze toelichting

Beschikking nr. 1152/2003/EG is het oprichtingsbesluit voor het geautomatiseerde systeem (systeem voor toezicht op het verkeer van accijnsgoederen – EMCS). Op dit moment heeft de beschikking uitsluitend betrekking op de overbrenging van accijnsgoederen onder schorsing van accijns. De beschikking moet worden gewijzigd met het oog op de automatisering van de procedure voor de overbrenging van accijnsgoederen die tot verbruik zijn uitgeslagen op het grondgebied van een lidstaat en naar het grondgebied van een andere lidstaat worden vervoerd om daar voor commerciële doeleinden te worden geleverd.

De wijzigingen hebben gevolgen voor de meeste bepalingen van de beschikking aangezien de formulering algemener wordt zodat het mogelijk is om elke procedure voor de overbrenging van en het toezicht op de accijnsgoederen te automatiseren. Delen van de tekst moeten worden geschrapt omdat ze naar verouderde wetgeving verwijzen of niet langer zinvol zijn (aangezien het geautomatiseerde systeem voor de schorsingsregeling sinds 2010 in werking is). Daarom worden de artikelen 1 tot en met 14 gewijzigd zoals voorgesteld in de herschikking van de beschikking.


🡻 1152/2003/EG (aangepast)