Toelichting bij COM(2018)453 - Sluiting van de Overeenkomst ter voorkoming van ongereglementeerde visserij op volle zee in de centrale Noordelijke IJszee

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

De Commissie heeft, op basis van de desbetreffende onderhandelingsrichtsnoeren 1 , onderhandelingen gevoerd met de delegaties van Canada, de Volksrepubliek China, het Koninkrijk Denemarken voor wat de Faeröer en Groenland betreft, IJsland, Japan, de Republiek Korea, het Koninkrijk Noorwegen, de Russische Federatie en de Verenigde Staten van Amerika om te komen tot een bindende Overeenkomst ter voorkoming van ongereglementeerde visserij op volle zee in de centrale Noordelijke IJszee ("de overeenkomst").


De overeenkomst moet ongereglementeerde commerciële visserij voorkomen in de volle zee van de centrale Noordelijke IJszee, een gebied dat een oppervlakte van ongeveer 2,8 miljoen vierkante kilometer beslaat. Voor zover bekend, heeft in dat gebied nooit commerciële visserij plaatsgevonden, en het is evenmin waarschijnlijk dat er in de nabije toekomst commerciële visserij zal plaatsvinden. Gezien de veranderende omstandigheden in de Noordelijke IJszee hebben de betrokken regeringen echter deze overeenkomst uitgewerkt in overeenstemming met de voorzorgsaanpak van het visserijbeheer.


De overeenkomst zal ertoe strekken een gezamenlijk programma voor wetenschappelijk onderzoek en toezicht op te zetten en te beheren teneinde het begrip van de ecosystemen in dit gebied te verbeteren en meer in het bijzonder te bepalen of er in dit gebied visbestanden aanwezig kunnen zijn die op duurzame basis zouden kunnen worden bevist. De overeenkomst biedt de mogelijkheid om in de toekomst een of meer regionale organisaties of regelingen voor visserijbeheer in te stellen voor dit gebied.


Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

In zijn conclusies van 2009 inzake het EU-beleid voor het noordpoolgebied 2 heeft de Raad zich ertoe bereid verklaard een voorstel te bestuderen om een regelgevingskader op te stellen voor het deel van de volle zee dat nog niet onder een internationale instandhoudingsregeling valt door het mandaat van de desbetreffende regionale organisaties voor visserijbeheer uit te breiden, of elk ander door de betrokken partijen overeengekomen voorstel van gelijke strekking.

De Raad merkte ook op dat zolang een dergelijk kader niet is ingesteld, hij voorstander blijft van een tijdelijk verbod op nieuwe visserij in die wateren.

In zijn conclusies van 2012 over de mededeling van de Commissie inzake de externe dimensie van het gemeenschappelijk visserijbeleid 3 heeft de Raad onder meer benadrukt dat in gevallen waarin bestanden worden gedeeld met derde landen, gemeenschappelijke beheersinitiatieven nodig zijn om een gelijk speelveld te creëren, en bevestigd dat regionale organisaties voor visserijbeheer een fundamentele rol spelen in het duurzame beheer van de visbestanden op internationaal niveau.

De overeenkomst zal, zodra zij in werking is getreden, een belangrijke regelgevingsleemte in het huidige kader voor het internationaal beheer van de oceanen opvullen.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

Het voorstel is in overeenstemming met het gemeenschappelijk visserijbeleid van de Europese Unie en het internationaal beheer van de oceanen, met inbegrip van het EU-beleid voor het noordpoolgebied.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De rechtsgrondslag van onderhavig voorstel wordt gevormd door artikel 43, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) in samenhang met artikel 218, lid 6, tweede alinea, onder a), punt v).

Evenredigheid

Het onderhavige voorstel gaat niet verder dan nodig is om de beoogde doelstelling te verwezenlijken, namelijk de sluiting van de overeenkomst door de EU.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Raadpleging van belanghebbenden

Op 31 maart 2016 heeft de Raad onderhandelingsrichtsnoeren goedgekeurd waarbij de Commissie werd gemachtigd om namens de Europese Unie onderhandelingen te starten over een internationale overeenkomst ter voorkoming van ongereglementeerde visserij op volle zee in de centrale Noordelijke IJszee. De lidstaten werden op de hoogte gehouden van de voortgang van de onderhandelingen tijdens de vergaderingen.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

De Commissie heeft een beroep gedaan op de deskundigheid van de lidstaten bij de voorbereidingen van en tijdens elke onderhandelingsronde. Tijdens de laatste twee onderhandelingsronden maakte ook een externe jurist deel uit van de EU-delegatie.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Dit voorstel houdt geen extra kosten voor de EU-begroting in.