Toelichting bij COM(2018)515 - Sluiting van de vrijwillige partnerschapsovereenkomst met Vietnam inzake wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Het door de Raad in 2003 1 goedgekeurde actieplan voor wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw (Flegt) 2 omvat onder meer steun voor de houtproducerende landen, multilaterale samenwerking om de handel in illegaal hout te bestrijden, steun voor initiatieven van de particuliere sector en maatregelen voor het tegengaan van investeringen in activiteiten die illegaal kappen aanmoedigen. De hoeksteen van het actieplan is de sluiting van Flegt-partnerschappen tussen de EU en de houtproducerende landen om een einde te maken aan de illegale houtkap. In 2005 heeft de Raad Verordening (EG) nr. 2173/2005 inzake de opzet van een Flegt-vergunningensysteem voor de invoer van hout in de Europese Gemeenschap 3 vastgesteld, een mechanisme waarmee kan worden nagegaan of het hout dat in het kader van de Flegt-partnerschappen in de EU wordt ingevoerd legaal is.

In 2005 heeft de Raad de Commissie opgedragen om met houtproducerende landen te onderhandelen over Flegt-partnerschapsovereenkomsten 4 .

De onderhandelingen tussen de Commissie en Vietnam zijn in 2010 begonnen. De Commissie werd bijgestaan door de lidstaten, met name Duitsland en Finland. De Commissie heeft de Raad regelmatig op de hoogte gehouden van de vorderingen door middel van verslagen aan de werkgroep bosbouw en aan de missies van de lidstaten in Vietnam. De Commissie heeft ook het Europees Parlement op de hoogte gebracht van het verloop van de onderhandelingen. De partijen hebben regelmatig openbare bijeenkomsten gehouden na onderhandelingssessies om de belanghebbenden te informeren over de voortgang van de besprekingen.

De vrijwillige partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Vietnam ("de overeenkomst") bevat alle elementen die in de onderhandelingsrichtsnoeren van de Raad worden genoemd. In de overeenkomst worden met name het kader, de instellingen en de systemen voor het systeem ter waarborging van de wettigheid van hout en houtproducten voor het Flegt-vergunningensysteem vastgesteld. Hierin wordt ook het kader voor het toezicht op de naleving en voor de onafhankelijke evaluatie van het systeem vastgesteld. De overeenkomst bevat een duidelijke toezegging van Vietnam om wetgeving te ontwikkelen die waarborgt dat in Vietnam ingevoerd hout legaal is gekapt in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving in het land waar het hout is gekapt. Deze elementen zijn opgenomen in de bijlagen bij de overeenkomst, waarin een gedetailleerde beschrijving wordt gegeven van de structuren die de basis zullen vormen voor de ontwikkeling en uitvoering van het Vietnamese systeem ter waarborging van de wettigheid van hout en houtproducten, alsmede criteria ter beoordeling van de werking van het systeem voordat een toekomstig besluit betreffende de start van het Flegt-vergunningensysteem wordt genomen.

De overeenkomst is bedoeld om de governance en wetshandhaving in de bosbouw te versterken en door middel van het Flegt-vergunningensysteem de EU-markt gerust te stellen dat het uit Vietnam uitgevoerde hout legaal gekapt hout is. Zodra Flegt-vergunningen worden afgegeven, wordt het dankzij de overeenkomst voor EU-importeurs gemakkelijker om te voldoen aan de voorschriften van Verordening (EU) nr. 995/2010 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de verplichtingen van marktdeelnemers die hout en houtproducten op de markt brengen 5 , waarin is bepaald dat hout en houtproducten die onder een Flegt-vergunning vallen, voor de toepassing van die verordening worden beschouwd als legaal gekapt.

Bij de overeenkomst wordt een mechanisme voor dialoog en samenwerking tussen de EU en Vietnam op het gebied van het Flegt-vergunningensysteem ingesteld: het gemengd comité voor de uitvoering van de overeenkomst. Ook worden de beginselen vastgelegd voor participatie van belanghebbenden, sociale waarborgen, verantwoordingsplicht en transparantie alsmede mechanismen voor klachten over, toezicht op en verslaglegging over de uitvoering van de overeenkomst.

De overeenkomst is niet uitsluitend beperkt tot de in bijlage II bij Verordening (EG) nr. 2173/2005 voorgestelde producten en omvat een breed assortiment van uitgevoerde houtproducten.

In de overeenkomst wordt bepaald dat de invoer aan de grenzen van de Unie zal worden gecontroleerd overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2173/2005 inzake het Flegt-vergunningensysteem en Verordening (EG) nr. 1024/2008 tot vaststelling van gedetailleerde maatregelen voor de uitvoering ervan. De overeenkomst bevat een beschrijving van de Flegt-vergunning voor Vietnam, die is opgesteld volgens de regels van voornoemde uitvoeringsverordening.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Het initiatief is in overeenstemming met Verordening (EU) nr. 995/2010 omdat de houtproducten die zullen vallen onder Flegt-vergunningen die in Vietnam in overeenstemming met deze overeenkomst zijn afgegeven, zullen worden beschouwd als legaal gekapt in overeenstemming met artikel 3 van die verordening.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

Als onderdeel van het Flegt-actieplan is de sluiting van deze overeenkomst van belang voor het EU-beleid inzake ontwikkelingssamenwerking, aangezien met de overeenkomst niet alleen de handel in legaal gekapt hout wordt bevorderd, maar ook getracht wordt de governance in de bosbouw in Vietnam te versterken door de transparantie, verantwoordingsplicht en participatie van belanghebbenden te verbeteren. Omdat de uitvoering van de overeenkomst duurzaam bosbeheer zal versterken, zal dit initiatief ook bijdragen tot de bestrijding van de klimaatverandering door de reductie van broeikasgasemissies ten gevolge van ontbossing en bosdegradatie.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De voorgestelde rechtsgrondslag is artikel 207, lid 3, en artikel 207, lid 4, eerste alinea, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), in samenhang met artikel 218, lid 6, onder a), punt v), en artikel 218, lid 7, VWEU.

Gezien de doelstelling van de overeenkomst, namelijk het bieden van een juridisch kader dat ervoor moet zorgen dat hout en houtproducten die onder de overeenkomst vallen en die vanuit Vietnam in de Unie worden ingevoerd, legaal zijn geproduceerd, is de Unie exclusief bevoegd om de overeenkomst te sluiten in overeenstemming met artikel 207, lid 3, en artikel 207, lid 4, eerste alinea, VWEU. Bij artikel 218, lid 6, onder a), punt v), VWEU is bepaald dat de Raad dergelijke overeenkomsten sluit, terwijl bij artikel 218, lid 7, de onderhandelaar wordt gemachtigd om wijzigingen van de overeenkomst namens de Unie goed te keuren, als de overeenkomst toestaat dat die wijzigingen krachtens een vereenvoudigde procedure of door een bij de overeenkomst opgericht orgaan worden aangenomen.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Niet van toepassing.

Evenredigheid

De sluiting van deze overeenkomst is in overeenstemming met het Flegt-actieplan en gaat niet verder dan wat nodig is om de doelstellingen ervan te verwezenlijken.

Keuze van het instrument

Dit voorstel is in overeenstemming met artikel 218, lid 6, onder a), punt v), VWEU, uit hoofde waarvan de Raad besluiten over de sluiting van internationale overeenkomsten vaststelt.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

Niet van toepassing.

Raadpleging van belanghebbenden

Niet van toepassing.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

Niet van toepassing.

Effectbeoordeling

Niet van toepassing.

Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

Niet van toepassing.

Grondrechten

Niet van toepassing.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Dit initiatief heeft geen gevolgen voor de begroting.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

Niet van toepassing.

Toelichtende stukken (bij richtlijnen)

Niet van toepassing.

Artikelsgewijze toelichting

Niet van toepassing.