Toelichting bij COM(2019)47 - Tenuitvoerlegging van Verordening 1921/2006 betreffende de indiening van statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

EUROPESE COMMISSIE

2.

Brussel, 5.2.2019


COM(2019) 47 final

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

over de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 1921/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2006 betreffende de indiening van statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten


3.

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD


over de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 1921/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2006 betreffende de indiening van statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten


1.

Achtergrond



De Commissie (Eurostat) verzamelt statistieken over de aanvoer van visserijproducten in het kader van Verordening (EG) nr. 1921/2006 1 (hierna 'de verordening' genoemd). Volgens de verordening wordt aanvoer gedefinieerd als door EU- en EVA-vissersvaartuigen op het grondgebied van de lidstaten aangevoerde of door vaartuigen van de lidstaten op grondgebied buiten de EU aangevoerde en vervolgens in de EU ingevoerde visserijproducten 2 . Op grond van artikel 10 van de verordening stuurt de Commissie om de drie jaar een verslag naar het Europees Parlement en de Raad waarin met name de kwaliteit en de relevantie van de statistieken worden beoordeeld. In dit verslag moet ook een kosten-batenanalyse worden gemaakt van het systeem voor de inzameling van de statistische gegevens over de aanvoer en moeten alle beste praktijken worden uitgelicht die kunnen worden gedeeld om de werkdruk op nationaal niveau te verminderen en de bruikbaarheid en de kwaliteit van de gegevens te vergroten.

De verordening is van toepassing op de EU-lidstaten en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Omdat deze echter betrekking heeft op de aanvoer van zeevis, zijn niet aan zee gelegen landen van de meldingsverplichting vrijgesteld.

Dit verslag is gebaseerd op i) de kwaliteitsverslagen over de aanvoer die door de meldende lidstaten bij Eurostat zijn ingediend voor het referentiejaar 2016, ii) de nalevingsanalyse en iii) de gegevens over kosten die door Eurostat zijn verzameld.

De Commissie heeft in november 2010 3 , april 2014 4 en mei 2016 5 ook al beoordelingsverslagen vastgesteld over aanvoerstatistieken die in het kader van deze verordening zijn ingediend.

De visserijstatistieken van Eurostat omvatten naast die over de aanvoer ook gedetailleerde statistieken over vangsten, vloot en aquacultuur. Ook andere DG's van de Commissie, voornamelijk het DG Maritieme zaken en visserij (DG MARE), verzamelen een grote hoeveelheid administratieve gegevens om het gemeenschappelijk visserijbeleid te beheren. De door Eurostat verzamelde statistieken en de door DG MARE verzamelde administratieve gegevens komen gedeeltelijk overeen. Eurostat heeft een evaluatie van Europese visserijstatistieken opgezet (waarin aangeleverde statistieken over vangst, aanvoer en aquacultuur worden meegenomen), waarbij de nadruk ligt op het beoordelen van de i) relevantie, ii) effectiviteit, iii) efficiëntie, iv) coherentie, v) statistische kwaliteit en vi) toegevoegde waarde van de verzamelde statistieken voor de EU in de context van alle door de Commissie en andere internationale organisaties verzamelde gegevens.

In dit verslag zijn alleen de aanvoerstatistieken opgenomen die door Eurostat zijn verzameld en onder Verordening (EG) nr. 1921/2006 vallen.


4.

2. BELANGRIJKSTE BEVINDINGEN


5.

2.1. Stiptheid en volledigheid


6.

2.1.1. Stiptheid


In de loop der jaren is de stiptheid van de gegevensoverdracht verbeterd. De meeste lidstaten sturen de gegevens op tijd in. Voor het referentiejaar 2016 waren voor de gegevens van de helft van de meldende lidstaten nog enkele correcties nodig. Deze aanpassingen zijn in de meeste gevallen binnen een acceptabele termijn aangeleverd.

De Commissie (Eurostat) geeft de gegevens onmiddellijk vrij nadat deze zijn gevalideerd, en een maand na de uiterste termijn voor de overdracht zijn alle cijfers beschikbaar in de openbare databank van Eurostat. Indien nodig kunnen de gegevens op ieder moment worden herzien.

7.

2.1.2. Volledigheid


De volledigheid van de gegevens is sinds 2015 verbeterd. De verplichte prijzen per eenheid voor visserijproducten, die eerder problemen hebben opgeleverd, zijn inmiddels in de meeste gevallen ingesteld. Tijdens de vergadering van de deskundigengroep over visserijproducten in 2015 heeft Eurostat de betreffende verslagleggingsinstructies verduidelijkt.

De volledigheid van de gegevens is ook verbeterd dankzij maatregelen die door een aantal lidstaten zijn genomen om het bereik van hun enquêtes op het gebied van soorten vaartuigen, buitenlandse vaartuigen en vissoorten aanzienlijk te vergroten. Slechts drie lidstaten hebben gesteld dat zij geen gegevens hebben verzameld over de aanvoer door vaartuigen van minder dan tien meter lang.

8.

2.2. Consistentie


9.

2.2.1. Kwaliteit en nauwkeurigheid


De algehele kwaliteit van de gegevens was goed en een derde van de lidstaten heeft aangegeven dat de kwaliteit sinds het vorige beoordelingsverslag is verbeterd. Volgens de meeste lidstaten was zowel het non-responspercentage als het gebrek aan dekking erg laag. Een zeer gering aantal lidstaten heeft fouten in de metingen of steekproeven gemeld en mogelijke onjuiste indeling werd geacht geen invloed op de kwaliteit van de gegevens te hebben. In de helft van de meldende landen zijn kruiscontroles voor de aanvoer uitgevoerd tegen vangststatistieken of andere nationale gegevensbronnen, als onderdeel van een controleprocedure.

10.

2.2.2. Vergelijkbaarheid


In door Eurostat aangeleverde richtsnoeren voor verslaglegging zijn de soorten aanvoer die onder de verordening vallen, verduidelijkt. Hierdoor is zowel de volledigheid van de gegevens als de vergelijkbaarheid ervan tussen landen verbeterd.

11.

2.3. Relevantie


De statistieken over de hoeveelheden en prijzen van de op EU-grondgebied aangevoerde visserijproducten dragen bij aan de toezeggingen van de Commissie op het gebied van marktonderzoek. De gegevens zijn essentieel voor de follow-up en het analyseren van de EU-markten voor visserijproducten in de hele toeleveringsketen.

Ook zouden ze relevant kunnen zijn in het kader van de aanlandingsverplichting 6 , op basis waarvan alle vangsten van gereguleerde commerciële soorten moeten worden aangeland en op de betreffende quota in mindering moeten worden gebracht.

De lidstaten hebben verklaard dat op nationaal niveau volledig aan alle behoeften van de gebruikers is voldaan. Waar nationale wetgeving bestaat, zijn alle op grond van de EU-verordening vereiste variabelen hierin opgenomen.

12.

2.4. Toegankelijkheid


13.

2.4.1. Onlinedatabank


De statistieken over de aanvoer zijn in de openbare databank 7 van de Commissie (Eurostat) beschikbaar in de vorm van gedetailleerde landentabellen en een algehele samenvattingstabel, waarin de EU- en nationale gegevens op een meer geaggregeerd niveau worden weergegeven.

De helft van de meldende lidstaten publiceert de gegevens ook op nationaal niveau in onlinedatabanken waartoe gebruikers toegang hebben.

14.

2.4.2. Publicaties en gegevenstabellen


De Commissie (Eurostat) publiceert gegevens en artikelen over aanvoerstatistieken in haar onlinecollectie 'Statistics Explained' en in statistische boeken 8 .

De helft van de meldende landen heeft elektronische publicaties geproduceerd.


15.

2.4.3. Metagegevens


Elke drie jaar verzamelt de Commissie (Eurostat) nationale kwaliteitsverslagen, waarop dit verslag is gebaseerd. De nationale verslagen bevatten gedetailleerde informatie over de kwaliteit van de gegevens en over de methoden waarmee deze zijn verzameld. De nationale kwaliteitsverslagen voldoen aan de richtsnoeren van het Europees statistisch systeem (ESS) en worden verzameld in de ESS Metadata Handler.

16.

2.5. Vertrouwelijkheid van gegevens


In de aanvoerstatistieken die aan de Commissie (Eurostat) zijn overgedragen, komen zeer weinig vertrouwelijke variabelen voor. In 2016 hebben twee lidstaten met vertrouwelijkheidskwesties te maken gehad vanwege de activiteit van één enkel vissersvaartuig in een bepaald visgebied. Als gevolg daarvan zijn de totale hoeveelheid en waarde voor de hele EU vertrouwelijk gebleven. Slechts een beperkt gedeelte van de totale gegevens voor de EU was echter vertrouwelijk: voor het jaar 2016 was dit slechts 1,5 % van het totale aantal waarden dat voor de EU28 is vrijgegeven in de openbare databank van de Commissie (Eurostat).

17.

3. LASTEN EN KOSTENEFFECTIVITEIT


De helft van de meldende lidstaten heeft gesteld dat hun efficiëntie sinds het vorige verslag is verbeterd. Een derde heeft aangegeven erin te zijn geslaagd de lasten voor de respondenten te verlagen door middel van gebruikersvriendelijker vragenlijsten of gemakkelijker methoden voor gegevensoverdracht.

Het ESS heeft een lasten- en kostenanalyse uitgevoerd van het proces rondom het verzamelen van gegevens voor Europese statistieken. Er hebben 17 lidstaten (van de 23 die aanvoerstatistieken aanleveren) cijfers over lasten ingestuurd, uitgedrukt in voltijdsequivalent (VTE). Daarnaast werd de aanvoerlast voor de drie lidstaten die slechts een totaalaantal konden aanleveren voor de statistieken over zowel visvangst als aanvoer, geraamd op ongeveer de helft van het totaal. De lasten varieerden van 0,01 tot 11 VTE en bedroegen voor de helft van de lidstaten die cijfers over de lasten hebben aangeleverd, minder dan 0,25 VTE.

Er hebben 17 lidstaten cijfers ingestuurd waarin directe en indirecte kosten zijn opgenomen. Voor de twee lidstaten die geen onderscheid hebben kunnen maken tussen de kosten voor het verzamelen van gegevens over vangsten en die voor het verzamelen van gegevens over aanvoer, werden de kosten geraamd op ongeveer de helft van het totaal. De gemiddelde jaarlijkse kosten voor het verzamelen van statistische gegevens over de nationale aanvoer beliepen ongeveer 109 000 EUR per land. Vergeleken met de totale waarde van de aanvoer bedroegen de kosten van het verzamelen van gegevens over de aanvoer 0,08 % van deze totale waarde.


18.

4. CONCLUSIES


De afgelopen jaren zijn de aanvoerstatistieken op het gebied van stiptheid, volledigheid en consistentie verbeterd. De lidstaten leveren betrouwbare informatie aan over de hoeveelheden en de waarde van de in de EU aangevoerde visserijproducten, evenals zeer nuttige gegevens op het niveau van soorten voor het analyseren van de EU-markt voor vis.

De richtsnoeren voor verslaglegging van Eurostat hebben geholpen de gegevens over aanvoer consistenter te maken. Tegelijkertijd hebben de maatregelen van de instanties die de nationale gegevens aanleveren, geleid tot verbeteringen op het gebied van volledigheid en stiptheid.

De jaarlijkse kosten voor het produceren van statistische gegevens over aanvoer bedroegen gemiddeld 109 000 EUR per lidstaat. De kosten voor het verzamelen van statistische gegevens over aanvoer bedroegen gemiddeld echter minder dan 0,1 % van de totale economische waarde van de aanvoer.


19.

5. AANBEVELINGEN


Op nationaal niveau moeten de landen het gebruik van elektronische vragenlijsten verder aanmoedigen, aangezien dit helpt om het verzamelen van de gegevens efficiënter te maken.

Een systematische procedure voor kruiscontroles met andere nationale gegevens zou meer consistentie in de gegevens opleveren. Daarnaast zou automatisering van de valideringscontroles zorgen voor een grotere betrouwbaarheid van de gegevens.

De Commissie (Eurostat) streeft er voortdurend naar de kwaliteit en beschikbaarheid van Europese statistieken te verbeteren. Ook zet zij zich in om de lasten voor de lidstaten en de respondenten te verlagen. Met het oog daarop heeft zij in haar jaarlijkse werkprogramma 2018 9 een project opgenomen over het stroomlijnen en vereenvoudigen van de statistieken over visserij. Dit project omvat een evaluatie van de statistieken over visserij (vangsten, aanvoer en aquacultuur) die Eurostat momenteel verzamelt. De evaluatie zal worden uitgevoerd in de algehele context van de gegevens over visserij die door andere DG's van de Commissie en door internationale organisaties worden verzameld, en zal bijdragen aan een strategie die tot doel heeft om de door Eurostat verzamelde statistieken over visserij geschikter te maken voor het beoogde doel. De evaluatie zal in de zomer van 2019 worden afgerond.


(1) Verordening (EG) nr. 1921/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2006 betreffende de indiening van statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten en houdende intrekking van Verordening (EEG) nr. 1382/91 van de Raad (PB L 403 van 30.12.2006, blz. 1).
(2) Dit betekent dat deze statistieken niet vergelijkbaar zijn met aanvoergegevens die zijn verzameld in het kader van Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad, waarbij de gegevens worden verzameld per vlagstaat van de vaartuigen.
(3) Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 1921/2006 betreffende de indiening van statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten; COM(2010) 675 definitief.
(4) Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad betreffende de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 1921/2006 betreffende de indiening van statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten; COM(2014) 240 final.
(5) Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 1921/2006 betreffende de indiening van statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten; COM(2016) 239 final.
(6) Artikel 15 van Verordening (EU) nr. 1380/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2013 inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 1954/2003 en (EG) nr. 1224/2009 van de Raad en tot intrekking van Verordeningen (EG) nr. 2371/2002 en (EG) nr. 639/2004 van de Raad en Besluit 2004/585/EG van de Raad.
(7) ec.europa.eu/eurostat/data/database (uitsluitend in het Engels, Frans en Duits beschikbaar).
(8) Het meest recente boek is 'Agriculture, forestry and fishery statistics' — editie 2017, ISBN 978-92-79-75765-5 (uitsluitend in het Engels beschikbaar).
(9) ec.europa.eu/eurostat/web/ess/- (uitsluitend in het Engels beschikbaar).