Toelichting bij COM(2019)207 - Standpunt EU in het Samenwerkingscomité EU-San Marino wat betreft biologische productie, etikettering van biologische producten en invoer van biologische producten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Onderwerp van het voorstel

Dit voorstel betreft een besluit tot bepaling van het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Samenwerkingscomité EU-San Marino in verband met de beoogde vaststelling van een besluit betreffende de toepasselijke bepalingen in het kader van de Overeenkomst tot instelling van een douane-unie en samenwerking tussen de Europese Unie en San Marino, over de biologische productie, de etikettering van biologische producten, en de regeling voor de invoer van biologische producten.

2. Achtergrond van het voorstel

2.1.De Overeenkomst tot instelling van een douane-unie en samenwerking tussen de Europese Economische Gemeenschap en de Republiek San Marino

Bij de Overeenkomst tot instelling van een douane-unie en samenwerking tussen de Europese Economische Gemeenschap en de Republiek San Marino (hierna 'de overeenkomst' genoemd) wordt tussen de partijen een douane-unie ingesteld en wordt gestreefd naar uitgebreide samenwerking tussen de partijen om bij te dragen aan de sociale en economische ontwikkeling van San Marino en de onderlinge betrekkingen te versterken. De overeenkomst is op 1 april 2002 in werking getreden.

2.2.Het Samenwerkingscomité EU-San Marino

Het Samenwerkingscomité EU-San Marino is belast met het beheer van de overeenkomst en ziet toe op de correcte uitvoering ervan. Het bestaat uit vertegenwoordigers van de Commissie (bijgestaan door afgevaardigden van de lidstaten) en van San Marino. Beslissingen worden in onderlinge overeenstemming genomen. De voorzitter is telkens van 1 januari tot 30 juni een vertegenwoordiger van de Commissie en van 1 juli tot 31 december een vertegenwoordiger van San Marino.

2.3.Beoogde handeling van het Samenwerkingscomité EU-San Marino

In zijn volgende vergadering zal het Samenwerkingscomité EU-San Marino een besluit vaststellen betreffende de toepasselijke bepalingen inzake de biologische productie, de etikettering van biologische producten en de regeling voor de invoer van biologische producten (hierna 'de beoogde handeling' genoemd).

In overeenstemming met zijn reglement van orde is het Samenwerkingscomité voornemens gebruik te maken van een schriftelijke procedure op grond van bijlage I, artikel 6, van het 'Omnibus'-besluit (Besluit nr. 1/2010 van het Samenwerkingscomité EU-San Marino van 29 maart 2010 1 ).

De beoogde handeling heeft tot doel tussen de partijen bij de overeenkomst de toepasselijke EU-regels vast te stellen inzake de biologische productie, de etikettering van biologische producten en de regeling voor de invoer van biologische producten.

Dankzij deze verduidelijking zal San Marino het EU-acquis correct kunnen toepassen en de handel in biologische producten met de EU kunnen hervatten. Daarnaast zal de EU ook in staat zijn San Marino toe te voegen aan het elektronische Traces-systeem (Trade Control and Expert System). Sinds oktober 2017 is het overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2016/1842 mogelijk om alleen via Traces een elektronisch controlecertificaat (dat vereist is voor de vrijgave van ingevoerde producten voor het vrije verkeer in de Unie) af te geven en te viseren. Voordien werd het certificaat alleen op papier afgegeven.

De beoogde handeling zal de autoriteiten van San Marino ook in staat stellen besluiten te nemen op het door het besluit bestreken gebied en mededelingen te doen wanneer de relevante bepalingen verwijzen naar besluiten of mededelingen van EU-lidstaten.

3. Namens de Unie in te nemen standpunt

De overeenkomst legt San Marino op de delen van het EU-acquis die onder de overeenkomst vallen, toe te passen zoals zij van toepassing zijn in de EU en voorzover dat nodig is voor goede werking van de overeenkomst. Er wordt in bepaald dat de toepasselijke bepalingen, met inbegrip van de kwaliteitsregels, nader zullen worden bepaald door het Samenwerkingscomité. Ten behoeve van de rechtszekerheid en de goede werking van de bij de overeenkomst ingestelde douane-unie, moet het toepasselijke acquis inzake de biologische productie, de etikettering van biologische producten en de regeling voor de invoer van biologische producten worden verduidelijkt. Onderhavig voorstel voor een besluit van het Samenwerkingscomité bevat deze verduidelijking.

De relevante delen van het acquis (zoals gewijzigd en gecorrigeerd) omvatten:

–Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten 2 ;

–Verordening (EG) nr. 889/2008 van de Commissie 3 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad; en

–Verordening (EG) nr. 1235/2008 van de Commissie 4 houdende bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad wat de regeling voor de invoer van biologische producten uit derde landen betreft.

Dankzij de verduidelijking via een besluit van het Samenwerkingscomité kan San Marino het EU-acquis correct toepassen en de handel in biologische producten met de EU hervatten, en kan de EU San Marino toevoegen aan het elektronische Traces-systeem (Trade Control and Expert System) (zie punt 2.3).

De overeenkomst heeft tot doel een brede samenwerking tussen de partijen te stimuleren, de onderlinge betrekkingen te versterken en bij te dragen tot de sociale en economische ontwikkeling van San Marino. Dankzij de verduidelijking van de voorschriften voor biologische producten zal San Marino handel kunnen drijven in deze producten en bijgevolg de bijzondere relatie die de EU met het land heeft, kunnen versterken, zoals bedoeld in artikel 8 van het Verdrag betreffende de Europese Unie en Verklaring nr. 3 over die bepaling.

Het voorstel is in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel omdat het de bedoeling te verduidelijken hoe op EU-niveau vastgestelde regels in de sector van de biologische landbouw toepasbaar zijn in een niet-EU-land. Dit kan niet door de lidstaten worden verwezenlijkt.

4. Rechtsgrondslag

4.1.Procedurele rechtsgrondslag

1.

4.1.1.Beginselen


Artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) voorziet in de vaststelling van besluiten tot bepaling van 'de standpunten die namens de Unie worden ingenomen in een krachtens een overeenkomst opgericht lichaam, wanneer dit lichaam handelingen met rechtsgevolgen vaststelt, met uitzondering van handelingen tot aanvulling of wijziging van het institutionele kader van de overeenkomst'.

Het begrip 'handelingen met rechtsgevolgen' omvat handelingen die rechtsgevolgen hebben uit hoofde van de op het betrokken lichaam toepasselijke volkenrechtelijke bepalingen en instrumenten die volkenrechtelijk niet bindend zijn maar die "een beslissende invloed [kunnen hebben] op de inhoud van de regelgeving die de wetgever van de Unie vaststelt" 5 .

2.

4.1.2.Toepassing op het onderhavige geval


Het Samenwerkingscomité EU-San Marino is een orgaan dat is opgericht bij een overeenkomst, namelijk de Overeenkomst tot instelling van een douane-unie en samenwerking tussen de Europese Economische Gemeenschap en de Republiek San Marino.

De door het Samenwerkingcomité vast te stellen handeling is een handeling met rechtsgevolgen.

De beoogde handeling heeft de volgende rechtsgevolgen.

De overeenkomst legt San Marino op de delen van het EU-acquis die onder de overeenkomst vallen, toe te passen zoals zij van toepassing zijn in de EU en voorzover dat nodig is voor goede werking van de overeenkomst.

Er wordt in bepaald dat de toepasselijke bepalingen, met inbegrip van de kwaliteitsregels, nader moeten worden bepaald door het Samenwerkingscomité. Ten behoeve van de rechtszekerheid en de goede werking van de bij de overeenkomst ingestelde douane-unie, moet het toepasselijke acquis inzake de biologische productie, de etikettering van biologische producten en de regeling voor de invoer van biologische producten worden verduidelijkt. Het ontwerp-besluit van het Samenwerkingscomité bevat deze verduidelijking.

Dankzij deze verduidelijking zal San Marino het EU-acquis correct kunnen toepassen en de handel in biologische producten met de EU kunnen hervatten. Daarnaast zal de EU ook in staat zijn San Marino toe te voegen aan het elektronische Traces-systeem (Trade Control and Expert System).

Sinds oktober 2017 is het overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2016/1842 mogelijk om alleen via Traces een elektronisch controlecertificaat (dat vereist is voor de vrijgave van ingevoerde producten voor het vrije verkeer in de Unie) af te geven en te viseren. Voordien werd het certificaat alleen op papier afgegeven.

De beoogde handeling zal de autoriteiten van San Marino in staat stellen besluiten te nemen op het door het besluit bestreken gebied en mededelingen te doen wanneer de relevante bepalingen verwijzen naar besluiten of mededelingen van EU-lidstaten.

De beoogde handeling strekt niet tot aanvulling of wijziging van het institutionele kader van de overeenkomst.

De procedurele rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit is derhalve artikel 218, lid 9, VWEU.

4.2.Materiële rechtsgrondslag

3.

4.2.1.Beginselen


De materiële rechtsgrondslag voor een overeenkomstig artikel 218, lid 9, VWEU, te nemen besluit wordt in de eerste plaats bepaald door de doelstelling en de inhoud van de beoogde handeling ten aanzien waarvan namens de Unie een standpunt wordt ingenomen. Wanneer de beoogde handeling een tweeledige doelstelling heeft of bestaat uit twee componenten, waarvan er een kan worden gezien als hoofddoelstelling of overwegende component, terwijl de andere doelstelling of de andere component slechts ondergeschikt is, moet het overeenkomstig artikel 218, lid 9, VWEU te nemen besluit op één materiële rechtsgrondslag worden gebaseerd, namelijk die welke vereist is gelet op de hoofddoelstelling of de overwegende component.

4.

4.2.2.Toepassing op het onderhavige geval


De doelstelling en de inhoud van de beoogde handeling hebben in de eerste plaats betrekking op landbouw.

De verordeningen waarop de beoogde handeling betrekking heeft (Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad en de Verordeningen (EG) nr. 889/2008 en nr. 1235/2008 van de Commissie) zijn gebaseerd op artikel 43 van het VWEU (oud artikel 37 VEG).

De materiële rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit is derhalve artikel 43, VWEU.

4.3.Conclusie

De rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit is artikel 43 VWEU, in samenhang met artikel 218, lid 9, VWEU.

5. Bekendmaking van de beoogde handeling

Aangezien het besluit van het Samenwerkingscomité EU-San Marino de in punt 4.1.2 vermelde rechtsgevolgen zal hebben, moet het na de aanneming ervan worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.