Toelichting bij COM(2019)434 - Gedelegeerde handelingen van de Commissie onder Verordening 251/2014 inzake de definitie enz. en de bescherming van geografische aanduidingen van gearomatiseerde wijnproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

EUROPESE COMMISSIE

1.

Brussel, 27.9.2019


COM(2019) 434 final

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

over de uitoefening van de bevoegdheid tot het vaststellen van gedelegeerde handelingen die aan de Commissie is toegekend bij Verordening (EU) nr. 251/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2014 inzake de definitie, de aanduiding, de aanbiedingsvorm, de etikettering en de bescherming van geografische aanduidingen van gearomatiseerde wijnbouwproducten en houdende intrekking van Verordening (EEG) nr. 1601/91 van de Raad


Verordening (EU) nr. 251/2014 van het Europees Parlement en van de Raad inzake gearomatiseerde wijnbouwproducten

Inleiding



Bij Verordening (EU) nr. 251/2014 van het Europees Parlement en de Raad 1 worden voorschriften vastgesteld voor de definitie, de beschrijving, de aanbiedingsvorm en de etikettering van gearomatiseerde wijnbouwproducten, alsmede voor de bescherming van geografische aanduidingen van gearomatiseerde wijnbouwproducten.

Bij artikel 4, lid 2, wordt de Commissie de bevoegdheid verleend om gedelegeerde handelingen vast te stellen met betrekking tot de vaststelling van de toegestane productieprocedés voor de bereiding van gearomatiseerde wijnbouwproducten, waarbij rekening wordt gehouden met de verwachtingen van de consument en met de productieprocedés die zijn aanbevolen en gepubliceerd door de Internationale Organisatie voor wijnbouw en wijnbereiding (International Organisation of Vine and Wine – OIV).

Bij artikel 28, lid 1, wordt de Commissie de bevoegdheid verleend om gedelegeerde handelingen vast te stellen met betrekking tot:

(a)criteria voor de afbakening van het geografische gebied; en

(b)voorschriften, beperkingen en afwijkingen met betrekking tot de productie in het afgebakende geografische gebied.


Om de kwaliteit en de traceerbaarheid van de producten te waarborgen, wordt de Commissie bij artikel 28, lid 2, de bevoegdheid verleend om gedelegeerde handelingen vast te stellen ter bepaling van de voorwaarden waaronder het productdossier aanvullende eisen, zoals bedoeld in artikel 10, lid 2, onder f), mag bevatten.

Bij artikel 28, lid 3, wordt de Commissie de bevoegdheid verleend om gedelegeerde handelingen vast te stellen teneinde:


(a)gevallen te bepalen waarin een individuele producent de bescherming van een geografische aanduiding kan aanvragen;

(b)beperkingen te bepalen met betrekking tot het type producent dat de bescherming van een geografische aanduiding kan aanvragen;

(c)de voorwaarden te bepalen met betrekking tot de beschermingsaanvraag voor een geografische aanduiding, het onderzoek door de Commissie, de bezwaarprocedure en de procedures voor de wijziging en annulering van geografische aanduidingen;

(d)de voorwaarden te bepalen met betrekking tot grensoverschrijdende aanvragen;

(e)de datum vast te stellen voor indiening van een aanvraag of een verzoek;

(f)de datum vast te stellen waarop de bescherming ingaat;

(g)de voorwaarden te bepalen waaronder een wijziging als minimaal als bedoeld in artikel 24, lid 2, moet worden beschouwd;

(h)de datum vast te stellen waarop een wijziging in werking treedt;

(i)de voorwaarden te bepalen met betrekking tot de aanvragen om, en goedkeuring van, wijzigingen van het productdossier inzake een op grond van deze verordening beschermde geografische aanduiding, indien deze wijzigingen geen verandering van het in artikel 10, lid 1, onder d), bedoelde enig document omvatten.


Bij artikel 28, lid 4, wordt de Commissie de bevoegdheid verleend om gedelegeerde handelingen vast te stellen met betrekking tot de beperkingen ten aanzien van de beschermde naam.

Bij artikel 32, lid 2, wordt de Commissie de bevoegdheid verleend om gedelegeerde handelingen vast te stellen tot vaststelling van:

(a)de aard en de soort van de informatie die moet worden verstrekt;

(b)de wijze van informatieverstrekking;

(c)de voorschriften inzake de rechten op toegang tot de beschikbaar gestelde informatie of informatiesystemen;

(d)de voorwaarden voor en de wijze van bekendmaking van de informatie.

Ter vergemakkelijking van de overgang van de voorschriften van Verordening (EEG) nr. 1601/91 2 naar de bij Verordening (EU) nr. 251/2014 vastgestelde voorschriften wordt de Commissie bij artikel 36, lid 1, de bevoegdheid verleend om, zo nodig, gedelegeerde handelingen vast te stellen met betrekking tot de vaststelling van maatregelen om Verordening (EU) nr. 251/2014 te wijzigen of ervan af te wijken, die tot 28 maart 2018 van kracht blijven.

Rechtsgrondslag



Dit verslag is vereist krachtens artikel 33, lid 2. Overeenkomstig deze bepaling wordt de in artikel 4, lid 2, artikel 28, artikel 32, lid 2, en artikel 36, lid 1, bedoelde bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen aan de Commissie verleend voor een periode van vijf jaar met ingang van 27 maart 2014. De Commissie stelt uiterlijk negen maanden vóór het einde van de termijn van vijf jaar een verslag op over de bevoegdheidsdelegatie. De bevoegdheidsdelegatie wordt stilzwijgend met termijnen van dezelfde duur verlengd, tenzij het Europees Parlement of de Raad uiterlijk drie maanden vóór het einde van elke termijn bezwaar tegen deze verlenging aantekent.

2.

1.3.Uitoefening van de bevoegdheidsdelegatie


De Commissie heeft één gedelegeerde handeling vastgesteld op grond van artikel 4, lid 2: Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/670 van de Commissie 3 . Deze gedelegeerde handeling dient tot vaststelling van de toegestane productieprocedés voor de bereiding van gearomatiseerde wijnbouwproducten, waarbij rekening wordt gehouden met de verwachtingen van de consument en met de productieprocedés die zijn aanbevolen en gepubliceerd door de Internationale Organisatie voor wijnbouw en wijnbereiding (International Organisation of Vine and Wine – OIV).

In overeenstemming met de consensus inzake gedelegeerde handelingen zijn deskundigen van de lidstaten geraadpleegd in het kader van de deskundigengroep voor de landbouwmarkten. De Commissie heeft Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/670 op 31 januari 2017 vastgesteld en het Europees Parlement en de Raad daarvan in kennis gesteld. Noch het Europees Parlement, noch de Raad heeft bezwaar aangetekend tegen de gedelegeerde verordening. Na het verstrijken van de termijn van twee maanden is Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/670 van de Commissie in het Publicatieblad van de Europese Unie, L 97, van 8 april 2017 gepubliceerd, en de gedelegeerde verordening is op 28 april 2017 in werking getreden.

De bevoegdheden krachtens artikel 28, artikel 32, lid 2, en artikel 36, lid 1, zijn niet uitgeoefend.

De bevoegdheden krachtens artikel 28 zijn niet uitgeoefend, omdat de Commissie van mening was dat de procedures voor validatie van de bestaande geografische aanduidingen eerst moesten worden afgerond. Vervolgens heeft de Commissie, vanwege het beperkte aantal registraties van geografische aanduidingen van gearomatiseerde wijnen uit hoofde van Verordening (EU) nr. 251/2014, voorgesteld 4 om de geografische aanduidingen van gearomatiseerde wijnen te onderwerpen aan hetzelfde rechtskader als andere landbouwproducten en levensmiddelen.

De bevoegdheden krachtens artikel 32, lid 2, en artikel 36, lid 1, zijn niet uitgeoefend omdat daartoe volgens de Commissie geen noodzaak bestaat.

De Commissie is niet voornemens de bevoegdheden in de nabije toekomst uit te oefenen, maar er kan niet worden uitgesloten dat dit in de toekomst noodzakelijk zal zijn.

3.

1.4.Conclusies


De Commissie heeft de aan haar gedelegeerde bevoegdheden correct uitgeoefend. Er kan niet worden uitgesloten dat het in de toekomst noodzakelijk zal zijn de bevoegdheden uit te oefenen.


De Commissie verzoekt het Europees Parlement en de Raad nota te nemen van dit verslag.


(1) Verordening (EU) nr. 251/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2014 inzake de definitie, de aanduiding, de aanbiedingsvorm, de etikettering en de bescherming van geografische aanduidingen van gearomatiseerde wijnbouwproducten en houdende intrekking van Verordening (EEG) nr. 1601/91 van de Raad (PB L 84 van 20.3.2014, blz. 14).
(2) Verordening (EEG) nr. 1601/91 van de Raad van 10 juni 1991 tot vaststelling van de algemene voorschriften betreffende de definitie, de aanduiding en de aanbiedingsvorm van gearomatiseerde wijnen, gearomatiseerde dranken op basis van wijn en gearomatiseerde cocktails van wijnbouwproducten (PB L 149 van 14.6.1991, blz.

1).
(3) Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/670 van de Commissie van 31 januari 2017 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 251/2014 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de toegestane productieprocessen voor de bereiding van gearomatiseerde wijnbouwproducten (PB L 97 van 8.4.2017, blz.

5).
(4) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van de Verordeningen (EU) nr. 1308/2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten, (EU) nr. 1151/2012 inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen, (EU) nr. 251/2014 inzake de definitie, de aanduiding, de aanbiedingsvorm, de etikettering en de bescherming van geografische aanduidingen van gearomatiseerde wijnbouwproducten, (EU) nr. 228/2013 houdende specifieke maatregelen op landbouwgebied ten behoeve van de ultraperifere gebieden van de Unie en (EU) nr. 229/2013 houdende specifieke maatregelen op landbouwgebied ten behoeve van de kleinere eilanden in de Egeïsche Zee, COM(2018) 394 final/2.