Toelichting bij COM(2020)1 - Toewijzing van de vangstmogelijkheden in het kader van het protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij met de Seychellen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Op basis van de desbetreffende onderhandelingsrichtsnoeren 1 heeft de Commissie met de regering van de Republiek der Seychellen (hierna “de Seychellen” genoemd) onderhandelingen gevoerd met het oog op het sluiten, namens de Europese Unie, van een nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en het bijbehorende uitvoeringsprotocol. Ter afronding van deze onderhandelingen hebben de onderhandelaars op 22 oktober 2019 een overeenkomst en protocol (2020-2026) geparafeerd. De bestaande overeenkomst wordt ingetrokken en vervangen door de nieuwe overeenkomst, die een looptijd heeft van zes jaar die ingaat op de in artikel 15 ervan bedoelde datum van voorlopige toepassing, d.i. de datum van ondertekening door de partijen, en die stilzwijgend kan worden verlengd. Het nieuwe protocol heeft een looptijd van zes jaar die ingaat op de in artikel 15 ervan bedoelde datum van voorlopige toepassing, d.i. de datum van ondertekening door beide partijen.

Het nieuwe protocol voorziet in vangstmogelijkheden in de volgende categorieën:

- 40 vaartuigen voor de tonijnvisserij met de ringzegen;

- 8 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug;

- ondersteuningsvaartuigen conform de desbetreffende IOTC-resoluties.

Er dient te worden bepaald hoe deze vangstmogelijkheden over de lidstaten moeten worden verdeeld.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

De nieuwe overeenkomst is vooral bedoeld om het strategisch partnerschap op het gebied van visserij tussen de Europese Unie en de Seychellen voort te zetten en te versterken binnen een geactualiseerd kader waarin rekening wordt gehouden met de prioriteiten van het hervormd gemeenschappelijk visserijbeleid 2 en de externe dimensie van dat beleid.

Het protocol is erop gericht om binnen de grenzen van het beschikbare overschot vangstmogelijkheden in de visserijzone van de Seychellen toe te kennen aan vaartuigen van de Europese Unie, met inachtneming van het beste beschikbare wetenschappelijke advies en de resoluties en aanbevelingen van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan (IOTC). De Commissie heeft zich onder meer gebaseerd op de resultaten van een evaluatie van de vorige overeenkomst en het vorige protocol (2014-2020) en van een verkennende evaluatie waarin is nagegaan of een nieuwe overeenkomst en een nieuw protocol dienden te worden gesloten. Beide evaluaties werden uitgevoerd door externe deskundigen. Voorts wordt beoogd om in het belang van beide partijen de samenwerking tussen de Europese Unie en de Seychellen te verstevigen met het oog op de bevordering van een duurzaam visserijbeleid en een verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de Seychelse visserijzone en de Indische Oceaan. Deze samenwerking zal ook bijdragen tot de bevordering van behoorlijke arbeidsvoorwaarden in de visserij.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

De onderhandelingen over een nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake visserij met de Seychellen passen in het kader van het externe optreden van de Unie ten aanzien van de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS-landen) en houden met name rekening met de doelstellingen van de Unie op het gebied van de eerbiediging van de democratische beginselen en de mensenrechten.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De rechtsgrondslag is artikel 43, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, waarin is bepaald dat de Raad op voorstel van de Commissie de verdeling van de vangstmogelijkheden vaststelt.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

De belanghebbenden zijn geraadpleegd in het kader van een evaluatie vooraf en een evaluatie achteraf betreffende een mogelijke nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en een nieuw uitvoeringsprotocol tussen de Unie en de Seychellen. Ook zijn in het kader van technische vergaderingen deskundigen uit de lidstaten en de sector geraadpleegd. Uit dit overleg is naar voren gekomen dat het voor de Unie en de Seychellen gunstig zou zijn een nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij met bijbehorend uitvoeringsprotocol te sluiten.

Raadpleging van belanghebbenden

In het kader van de evaluatie is overlegd met de lidstaten, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en internationale middenveldorganisaties, alsook met de visserijautoriteiten en het maatschappelijk middenveld in de Seychellen. Daarnaast heeft overleg plaatsgevonden in het kader van de adviesraad voor de volle zee, met name tijdens de vergadering van 27 maart 2019.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

De Commissie heeft voor de evaluatie vooraf en achteraf een beroep gedaan op een onafhankelijke consultant, overeenkomstig artikel 31, lid 10, van de verordening inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

De ontwerpverordening heeft geen gevolgen voor de begroting van de Unie.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

De onderhavige procedure loopt parallel aan de procedure met betrekking tot het besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Unie, en de voorlopige toepassing van de Partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen en van het bijbehorende uitvoeringsprotocol, en aan de procedure met betrekking tot het besluit van de Raad betreffende de sluiting van die overeenkomst en dat protocol. De onderhavige verordening wordt van toepassing zodra de visserijactiviteiten krachtens de overeenkomst zijn toegestaan, dat wil zeggen op de datum van voorlopige toepassing van het protocol.