Toelichting bij COM(2020)2 - Sluiting van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij met de Seychellen en het bijbehorende uitvoeringsprotocol (2020-2026)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

De huidige partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Unie en de Seychellen 1 is op 28 februari 2007 ondertekend 2 en op 2 november 2007 in werking getreden voor een periode van 6 jaar. De overeenkomst kan stilzwijgend worden verlengd en is derhalve nog steeds van kracht. Het huidige zesjarige protocol 3 bij de partnerschapsovereenkomst is op 18 januari 2014 van toepassing geworden en verstrijkt op 17 januari 2020.

Op basis van de desbetreffende onderhandelingsrichtsnoeren 4 heeft de Commissie met de regering van de Republiek der Seychellen (hierna “de Seychellen” genoemd) onderhandelingen gevoerd met het oog op het sluiten, namens de Europese Unie, van een nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en een bijbehorend uitvoeringsprotocol (2020-2026). Ter afronding van deze onderhandelingen hebben de onderhandelaars op 22 oktober 2019 een overeenkomst en protocol geparafeerd. De bestaande overeenkomst wordt ingetrokken en vervangen door de nieuwe overeenkomst, heeft een looptijd van 6 jaar die ingaat op de in artikel 15 ervan bedoelde datum van voorlopige toepassing, i.e. de datum van ondertekening door de partijen, en kan stilzwijgend worden verlengd. Het nieuwe protocol heeft een looptijd van 6 jaar die ingaat op de in artikel 15 ervan bedoelde datum van voorlopige toepassing, i.e. de datum van ondertekening door de partijen.

Het doel van dit voorstel is machtiging te verlenen voor de sluiting van de overeenkomst en het bijbehorende uitvoeringsprotocol.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Het voornaamste doel van de nieuwe overeenkomst is om het strategisch partnerschap op het gebied van visserij tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen voort te zetten en te versterken binnen een geactualiseerd kader waarin rekening wordt gehouden met de prioriteiten van het hervormd gemeenschappelijk visserijbeleid 5 en de externe dimensie van dat beleid.

Het doel van het uitvoeringsprotocol is om op grond van het beste beschikbare wetenschappelijke advies en de resoluties en aanbevelingen van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan (IOTC), en binnen de grenzen van het beschikbare overschot, vangstmogelijkheden in de Seychelse visserijzone toe te kennen aan de vaartuigen van de Europese Unie. De Commissie heeft zich onder meer gebaseerd op de resultaten van een evaluatie van de vorige overeenkomst en het bijbehorende protocol (2014-2020) en op een verkennende evaluatie waarin is nagegaan of een nieuwe overeenkomst en bijbehorend protocol dienden te worden gesloten. Beide evaluaties werden uitgevoerd door externe deskundigen. Voorts wordt beoogd om in het belang van beide partijen de samenwerking tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen te verstevigen met het oog op de instelling van een duurzaam visserijbeleid en een verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de Seychelse visserijzone en de Indische Oceaan. Daarnaast zal deze samenwerking bijdragen aan het bevorderen van behoorlijke arbeidsvoorwaarden in de visserijsector.

1.

Het nieuwe protocol voorziet in vangstmogelijkheden in de volgende categorieën:


- 40 vaartuigen voor de tonijnvisserij met de ringzegen;

- 8 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug;

- ondersteuningsvaartuigen in overeenstemming met de desbetreffende resoluties van de IOTC.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

De onderhandelingen over een nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij met de Seychellen passen in het kader van het externe optreden van de Unie ten aanzien van de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS-landen) en houden met name rekening met de doelstellingen van de Unie op het gebied van de eerbiediging van de democratische beginselen en de mensenrechten.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De rechtsgrondslag is het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, meer bepaald artikel 43, lid 2 (vaststelling van het gemeenschappelijk visserijbeleid) en artikel 218, lid 6, onder a), v), en lid 7 (sluiting van overeenkomsten tussen de Unie en derde landen en de mogelijkheid om de onderhandelaar te machtigen om de wijzigingen die krachtens de overeenkomst volgens een vereenvoudigde procedure of door een bij de overeenkomst opgericht orgaan worden aangenomen, namens de Unie goed te keuren).

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt.

Evenredigheid

Het voorstel is evenredig met de in artikel 31 van de verordening inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid vastgelegde doelstelling om een juridisch, ecologisch, economisch en sociaal bestuurskader voor visserijactiviteiten van vaartuigen van de Unie in wateren van derde landen tot stand te brengen. Het is in overeenstemming met die bepalingen, alsook met de bepalingen van artikel 32 van diezelfde verordening over de financiële steun aan derde landen.

3. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

Ex-postevaluaties/geschiktheidscontroles van bestaande wetgeving

De Commissie heeft in 2019 een ex-postevaluatie verricht van het huidige protocol bij de partnerschapsovereenkomst met de Seychellen, alsmede een ex-ante-evaluatie van een mogelijke vernieuwing van het protocol.

In de evaluatie wordt geconcludeerd dat de visserijsector van de EU veel belangstelling heeft voor de visserij in de Seychellen en dat de vernieuwing van het protocol in het belang is van beide partijen. Voorts zou de vernieuwing van het protocol bijdragen tot een betere monitoring, controle en bewaking en tot een betere governance van de visserij in de regio.

Voor de EU is het van belang een instrument in stand te houden dat een diepgaande sectorale samenwerking mogelijk maakt met een belangrijke speler op het gebied van oceaangovernance op subregionaal niveau, gezien de omvang van het onder zijn jurisdictie vallende visserijgebied. Het versterken van de betrekkingen met de Seychellen is ook belangrijk om allianties aan te gaan in het kader van de IOTC. Voorts betekent dit voor de EU-vloot dat de toegang tot een belangrijk visserijgebied behouden blijft, waardoor vangststrategieën kunnen worden opgezet binnen een meerjarig internationaal rechtskader. Bovendien draagt het belang van Victoria als een van de belangrijkste aanlandingshavens bij aan de relevantie van het beoogde nieuwe protocol, zowel voor de visserijsector van de EU als voor het partnerland. Voor de Seychelse autoriteiten is het de bedoeling de betrekkingen met de EU voort te zetten om de oceaangovernance te versterken en daartoe gebruik te maken van de specifieke sectorale steun die mogelijkheden biedt inzake meerjarenfinanciering.

Raadpleging van belanghebbenden

In het kader van de evaluatie is overlegd met de lidstaten, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en internationale middenveldorganisaties, alsook met de visserijautoriteiten en het maatschappelijk middenveld in de Seychellen. Daarnaast heeft overleg plaatsgevonden in het kader van de adviesraad voor de volle zee, met name tijdens de vergadering van 27 maart 2019.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

Overeenkomstig artikel 31, lid 10, van de verordening inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid heeft de Commissie voor de ex-postevaluatie en de ex-ante-evaluatie een beroep gedaan op een onafhankelijke consultant.

Effectbeoordeling

Niet van toepassing.

Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

Niet van toepassing.

Grondrechten

De tot stand gekomen overeenkomst bevat·een clausule over de gevolgen van schendingen van de mensenrechten en van de democratische beginselen.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

2.

De jaarlijkse financiële tegenprestatie van de EU bedraagt 5 300 000 EUR, berekend op basis van:


a) een jaarlijks bedrag voor de toegang tot de visbestanden in de Seychelse visserijzone ten belope van 2 500 000 EUR per jaar voor een referentietonnage van 50 000 ton per jaar voor over grote afstanden trekkende soorten;

b) steun voor de ontwikkeling van het sectorale visserijbeleid van de Seychellen ten belope van 2 800 000 EUR per jaar. Deze steun beantwoordt aan de doelstelling van het alomvattend visserijplan van de Seychellen.

Het jaarlijkse bedrag van de vastleggings- en betalingskredieten wordt in het kader van de jaarlijkse begrotingsprocedure vastgesteld, onder meer voor de reservelijn voor protocollen die bij het begin van het jaar nog niet in werking zijn getreden 6 .

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplannen en regelingen voor monitoring, evaluatie en rapportage

De monitoringsregelingen zijn vastgelegd in de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en het bijbehorende uitvoeringsprotocol.

De onderhavige procedure loopt parallel aan de procedure met betrekking tot het besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Unie, en de voorlopige toepassing van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen en het bijbehorende uitvoeringsprotocol.