Toelichting bij COM(2020)146 - Globaliseringsfonds EGF/2020/000 TA 2020 - Technische bijstand op initiatief van de Commissie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De regels die van toepassing zijn op de financiële bijdragen uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) zijn vastgesteld in Verordening (EU) nr. 1309/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 betreffende het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (2014–2020) en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1927/2006 1 (“de EFG-verordening”).


1.

Samenvatting van de aanvraag en analyse



Belangrijkste gegevens:

EFG-referentienummer    EGF/2020/000

Europese Commissie    Technische bijstand

Administratieve uitgaven: budget in EUR    345 000

% administratieve uitgaven (maximaal 0,5 %)    0,19 %


Overeenkomstig artikel 11, lid 1, van de EFG-verordening kan elk jaar op initiatief van de Commissie maximaal 0,5 % van het jaarlijkse maximumbedrag voor het EFG voor technische bijstand worden gebruikt.


Te financieren technische bijstand en uitsplitsing van de geraamde kosten



1. De bijdrage zal worden gebruikt voor uitgaven genoemd in artikel 11, leden 1 en 4, en artikel 12, leden 2, 3 en 4, van de EFG-verordening, zoals hieronder in detail beschreven.

BeschrijvingTotale kosten
(EUR)
Administratieve ondersteuning210 000
Technische bijstand135 000
Totale geraamde kosten345 000


2. Administratieve ondersteuning:


·De deskundigengroep van contactpersonen van het EFG, die twee leden per lidstaat telt, zal twee reguliere vergaderingen houden (tweede helft van 2020 en eerste helft van 2021).

·De Commissie zal met het oog op de bevordering van netwerking tussen de lidstaten twee seminars organiseren waaraan de EFG-uitvoeringsorganen en de sociale partners zullen deelnemen. Deze seminars zullen waarschijnlijk rond hetzelfde tijdstip als de twee vergaderingen van de deskundigengroep plaatsvinden. De seminars zullen worden toegespitst op de evaluatie achteraf van het EFG en op de uitvoering van de EFG-verordening voor de periode na 2020.

·Informatieactiviteiten. De EFG-website 2 , die de Commissie binnen haar website Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie heeft gecreëerd en die zij overeenkomstig artikel 12, lid 2, van de EFG-verordening moet bijhouden, zal regelmatig worden geactualiseerd en uitgebreid, en elk nieuw element zal ook in alle EU-talen worden vertaald. De algemene bekendheid en de zichtbaarheid van het EFG zullen worden bevorderd. Zoals bepaald in artikel 11, lid 4, van de EFG-verordening zal in diverse publicaties en audiovisuele activiteiten van de Commissie over het EFG worden bericht.


3. Technische bijstand: 


·Onderhoud en bijwerken van een systeem voor elektronische gegevensuitwisseling. De Commissie gaat verder met haar werkzaamheden in verband met gestandaardiseerde procedures voor EFG-aanvragen en voor het beheer van het fonds. Het EFG wordt geïntegreerd in het gemeenschappelijk systeem voor gedeeld fondsenbeheer (Shared Fund Management Common System, SFC), zodat gebruik kan worden gemaakt van de functies van dit systeem. Hierdoor kunnen aanvragen in het kader van de EFG-verordening worden vereenvoudigd en sneller worden verwerkt, en kunnen verslagen voor allerlei doeleinden gemakkelijker worden opgesteld. De interface van het SFC vergemakkelijkt ook de financiële verrichtingen van het EFG.

·Ontwikkeling van de interface voor de periode na 2020 in het SFC, waarvoor extra middelen zullen nodig zijn voor het creëren van nieuwe functies en aanpassingen aan mogelijke wijzigingen in de EFG-verordening voor de periode na 2020.

·Monitoring en gegevensverzameling. De Commissie zal gegevens verzamelen over ontvangen, betaalde en afgewikkelde aanvragen, alsook over voorgestelde en uitgevoerde maatregelen. Deze gegevens zullen op de website ter beschikking worden gesteld en in geschikte vorm worden samengevoegd voor de tweejaarlijkse verslagen van 2021.

Financiering



4. Zoals vastgesteld in artikel 12 van Verordening (EU, Euratom) nr. 1311/2013 van de Raad van 2 december 2013 tot bepaling van het meerjarig financieel kader voor de jaren 2014-2020 3 , is voor het EFG in 2020 een jaarlijks maximumbedrag van 150 miljoen EUR in prijzen 2011 (179 264 000 EUR in prijzen 2020) beschikbaar.

5. Krachtens artikel 11, lid 1, van de EFG-verordening kan 0,5 % van dit bedrag worden gebruikt voor technische bijstand op initiatief van de Commissie. Momenteel is voor 2020 nog het hele bedrag beschikbaar; er is nog niets toegewezen voor technische bijstand. Het voorgestelde bedrag komt overeen met 0,19 % van het jaarlijks maximumbedrag voor het EFG in 2020.

6. Overeenkomstig punt 13 van het Interinstitutioneel Akkoord van 2 december 2013 tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie betreffende de begrotingsdiscipline, de samenwerking in begrotingszaken en een goed financieel beheer 4 zal het voorgestelde besluit om middelen uit het EFG beschikbaar te stellen door het Europees Parlement en de Raad gezamenlijk worden genomen.


Met dit besluit samenhangende handelingen

7. Samen met dit voorstel voor een besluit om middelen uit het EFG beschikbaar te stellen, dient de Commissie bij het Europees Parlement en de Raad een voorstel in voor een overschrijving van 345 000 EUR naar het desbetreffende begrotingsonderdeel.

Herkomst van de betalingskredieten



8. Kredieten uit het EFG-begrotingsonderdeel zullen worden gebruikt ter dekking van het voor technische bijstand benodigde bedrag van 345 000 EUR.