Toelichting bij COM(2020)209 - Jaarverslag over de uitvoering van het EU Aid Volunteers initiatief in 2019

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

EUROPESE COMMISSIE

1.

Brussel, 25.5.2020


COM(2020) 209 final

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Jaarverslag over de uitvoering van het EU Aid Volunteers initiatief in 2019


I.

Inleiding




Overeenkomstig artikel 214, lid 5, van het Verdrag van Lissabon heeft de Europese Unie (EU) in 2014 het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp (EU Aid Volunteers) opgericht 1 . Het initiatief heeft tot doel de EU beter in staat te stellen op behoeften gebaseerde humanitaire hulp te bieden en de capaciteit en weerbaarheid van kwetsbare of door rampen getroffen gemeenschappen in derde landen te vergroten. Tegelijkertijd biedt het initiatief Europese burgers de mogelijkheid solidair te zijn met mensen in nood door deel te nemen aan humanitaire acties in deze landen.


In dit verslag wordt de uitvoering van EU Aid Volunteers in 2019 beschreven. Het verslag is opgesteld overeenkomstig artikel 27, lid 4, van Verordening (EU) nr. 375/2014 2 , waarin wordt bepaald dat de Commissie bij het Europees Parlement en de Raad jaarverslagen moet indienen over de vooruitgang bij de tenuitvoerlegging van deze verordening. Eerdere verslagen betreffende de jaren 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 zijn online beschikbaar 3 .


Het verslag is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld en geanalyseerd overeenkomstig een toezichtskader voor de uitvoering van maatregelen in het kader van het initiatief. Dit toezichtskader is opgesteld en goedgekeurd door de Commissie en het Uitvoerend Agentschap onderwijs, audiovisuele media en cultuur (EACEA), dat verantwoordelijk is voor het beheer van de meeste activiteiten in het kader van EU Aid Volunteers.


2.

II. Doelstellingen en prioriteiten



De in dit verslag beschreven activiteiten zijn gebaseerd op het jaarlijks werkprogramma van de Commissie voor de uitvoering van EU Aid Volunteers in 2019 4 , overeenkomstig artikel 21, lid 3, van Verordening (EU) nr. 375/2014. Voor de uitvoering van het initiatief is een budget van 18 365 000 EUR uitgetrokken.


Met het EU Aid Volunteers-initiatief wordt beoogd de capaciteit van de EU te versterken om op behoeften gebaseerde humanitaire hulp te verlenen, zodat levens worden gered, menselijk lijden wordt voorkomen en verlicht en de menselijke waardigheid wordt bewaard. Tevens wordt beoogd de capaciteit en weerbaarheid van kwetsbare of door rampen getroffen gemeenschappen in derde landen te versterken, in het bijzonder door middel van paraatheid bij rampen, de vermindering van het risico op rampen, en de versterking van de samenhang tussen noodhulp, rehabilitatie en ontwikkeling.


3.

III. In 2019 uitgevoerde acties



De acties die zijn beschreven in punt 1 t/m 4 van dit verslag zijn gedelegeerd aan en worden uitgevoerd door het EACEA, in samenwerking met de Commissie 5 .


Het EACEA is verantwoordelijk voor de oproepen tot het indienen van voorstellen en aanbestedingen, het beheer van de contracten en de uitvoering van de begrotingskredieten overeenkomstig de jaarlijkse werkprogramma's van de Commissie. De Commissie blijft rechtstreeks verantwoordelijk voor het operationeel beheer, met name voor het opzetten en onderhouden van het netwerk voor de partners en de vrijwilligers, het online platform en de communicatie.


4.

1.Uitzending



De uitzending van EU Aid Volunteers naar humanitaire projecten in derde landen biedt Europese burgers en langdurig ingezetenen van de EU een zinvolle kans om solidair te zijn met mensen in nood. De voltijdse uitzendingen van vrijwilligers naar derde landen worden ondersteund door online vrijwilligerswerk, waaraan burgers over de hele wereld kunnen deelnemen.


Op het platform voor EU Aid Volunteers 6 publiceren consortia van uitzendende en ontvangende organisaties vacatures voor vrijwilligerswerk die worden gefinancierd met middelen van het EU Aid Volunteers-initiatief.


Tussen 1 januari 2019 en 31 december 2019 werden 374 EU Aid Volunteers uitgezonden en 61 stagiairs geplaatst met middelen uit de begroting voor 2017 en 2018. Junior EU Aid Volunteers kunnen maximaal zes maanden stage lopen bij het hoofdkantoor van de uitzendende organisatie in een EU-lidstaat voordat ze worden ingezet in een derde land.


Onderstaande grafiek laat het aantal vrijwilligers zien die jaarlijks zijn uitgezonden sinds het begin van het initiatief in 2015. Op basis van de in 2019 gepubliceerde oproep tot het indienen van voorstellen zullen in 2020/2021 424 uitzendingen plaatsvinden.


EU Aid Volunteers hebben uiteenlopende achtergronden en vaardigheden; dit sluit aan bij de op behoeften gebaseerde aanpak bij het selecteren en uitzenden van potentiële vrijwilligers. De onderstaande grafiek toont de meest populaire profielen waarnaar organisaties op zoek zijn. De drie meest gezochte competenties sinds de start van het initiatief betreffen i) communicatie, ii) rampenrisicobeheer en iii) projectbeheer.


EU Aid Volunteers zijn burgers van EU-lidstaten en onderdanen van derde landen die legaal in een EU-lidstaat verblijven. In 2019 bleef de participatiegraad naargelang van de nationaliteit van de vrijwilligers stabiel. Uit de onderstaande grafiek blijkt dat vrijwilligers uit 24 lidstaten hebben deelgenomen aan het initiatief, het merendeel uit Italië, Spanje en Frankrijk.


Sinds de start zijn 205 online vrijwilligersopdrachten gepubliceerd, waarvan 62 in 2019. De grootste vraag betrof taken op het gebied van vertaling, proeflezen en grafische vormgeving.


Voorbeelden van vrijwilligersprojecten die in 2019 zijn uitgevoerd 7


In het kader van het project “Humanitarian Volunteers in Action: “Challenges & Opportunities” werken twee uitzendende organisaties uit Frankrijk en Slowakije samen om 18 vrijwilligers in te zetten voor humanitaire hulpacties in negen gastorganisaties in Albanië, Marokko, Algerije, Ecuador, Georgië en Turkije. In Albanië wordt in de stad Tirana voedingsadvies geboden aan kwetsbare groepen, zoals kinderen, mensen in nood en mensen met chronische aandoeningen.


Een juniorvrijwilliger schrijft over haar ervaring als diëtiste in Albanië, waar zij workshops over goede voedingsgewoonten gaf voor kinderen en jonge volwassenen met een handicap: “Tijdens mijn vrijwilligersmissie als diëtist kon ik met verschillende centra en scholen samenwerken. Eens per week ging ik naar het centrum “Femijet e Botes ne Shqiperi”, dat 10 kinderen na school opvangt, en naar het centrum “Fondacioni Ndihmonti Jeten” in Prush, dat zorg draagt voor jonge volwassenen met een verstandelijke handicap, waaronder een speciale groep die zo onafhankelijk mogelijk leert te leven. Met deze twee groepen kon ik relaties opbouwen en workshops opzetten op het gebied van voedingseducatie.”

https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/nutritional-education-food-pyramid_en )


In het kader van het project “EU Aid Volunteers for resilience and response capacity of vulnerable communities through deployment and capacity building activities” (EU Aid Volunteers: versterking van de weerbaarheid en responscapaciteit van kwetsbare gemeenschappen door capaciteitsopbouw) werken uitzendende partnerorganisaties uit Italië en Spanje samen om 32 vrijwilligers in 13 niet-Europese landen in te zetten.


Een juniorvrijwilliger die in de Filipijnen werd ingezet, schrijft over zijn ervaring ter plaatse. Sinds de uitbarsting van de vulkaan Taal houdt hij zich bezig met de logistieke coördinatie van de noodhulpacties in het gebied:


“We voeren nu, na de reeks aardbevingen van de afgelopen weken, verschillende projecten uit - zowel gericht op onderdak, WASH als cash. In de voorbij twee maanden is er ook een hevige tyfoon geweest, Kammuri - de 20e dit jaar - maar gelukkig was hij niet zo destructief als verwacht. Ze hebben gelijk als ze zeggen dat die maanden altijd druk zijn!”


Meer verhalen uit de dagelijkse praktijk: https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/


De oproep van 2019 tot het indienen van voorstellen voor de uitzending van EU Aid Volunteers 8 werd gepubliceerd op 12 april 2019 en had een indieningstermijn tot 13 juni 2019. De oproep had betrekking op de cofinanciering van uitzendingsprojecten, inclusief stages voor junior professionals en aanvullende capaciteitsopbouwactiviteiten door vrijwilligers. Het initiële budget voor deze oproep bedroeg 10 000 000 EUR. Na de evaluatie van de aanvragen werd het budget verhoogd door overheveling van middelen uit het budget voor de oproep betreffende technische bijstand en capaciteitsopbouw. In totaal werden er tien projecten geselecteerd 9 voor cofinanciering, met een totale EU-subsidie van 11 360 700 EUR. De projecten zijn in december 2019 van start gegaan; naar verwachting zullen begin 2020 in dit verband 424 EU Aid Volunteers aan de slag gaan. Het aantal bij organisaties aangemelde vrijwilligers steeg van 368 in 2018 tot 424 in 2019.


In 2019 werden uitzendingen gepland naar Afrika (45,5 %), Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (24,8 %), het Midden-Oosten (15,8 %), Oost-Azië (9,9 %), Centraal-Azië (3,1 %) en de Balkan (0,9 %).


5.

2.Technische bijstand en capaciteitsopbouw



Projecten voor technische bijstand en capaciteitsopbouw 10 in het kader van EU Aid Volunteers zijn gericht op de versterking van de capaciteit van de organisaties die vrijwilligers willen uitzenden en op de naleving van de in het kader van het initiatief vastgestelde normen en procedures.


Op 22 mei 2019 publiceerde het EACEA een oproep tot het indienen van voorstellen 11 met een indieningstermijn tot 4 juli 2019. Deze oproep had betrekking op de cofinanciering van projecten voor capaciteitsopbouw ten behoeve van ontvangende organisaties buiten de EU en projecten voor technische bijstand ten behoeve van uitzendende organisaties in de EU, op gebieden zoals rampenbeheer, beheer van vrijwilligerswerk en behoeftenanalyses. Het totale budget voor cofinanciering van de in het jaarlijks werkprogramma van de Commissie opgenomen projecten is teruggebracht van 4 600 000 EUR naar 3 239 000 EUR, na de overheveling van middelen naar de projecten die in het kader van de oproep tot het indienen van voorstellen voor de uitzending van EU Aid Volunteers waren geselecteerd.


Er werden vijf aanvragen (één voor technische bijstand en vier voor capaciteitsopbouw) geselecteerd voor cofinanciering 12 , met een totale EU-subsidie van 2 614 101 EUR.


In totaal leidden de oproepen in de periode 2015-2019 tot de financiering van 32 projecten voor capaciteitsopbouw en 13 projecten voor technische bijstand, waarbij 440 begunstigden/projectpartners betrokken waren.


Deze projecten hebben tot doel de beheer- en operationele systemen van de deelnemende organisaties te versterken en de betrokken organisaties te helpen als partners samen te werken, om goede praktijken uit te wisselen op het gebied van humanitaire hulpverlening en het beheer van vrijwilligerswerk.


6.

Voorbeelden van in 2019 geselecteerde projecten



Capaciteitsopbouw


Het project “XCHANGE” wordt gepromoot en uitgevoerd door een consortium van 14 partners: 5 EU-organisaties uit Italië, Slowakije en Spanje, en 9 organisaties uit Ethiopië, Kenia, Guatemala, Colombia, Peru en Servië. In het kader van dit project kunnen de leden ervaring opdoen met het beheer van EU Aid Volunteers en lessen trekken uit de uitwisseling van goede praktijken op het gebied van humanitaire hulp, beheer van vrijwilligerswerk en door de gemeenschap gedragen ontwikkeling.


“INPLACE” is een project voor capaciteitsopbouw in verband met de problematiek van gedwongen ontheemding in Latijns-Amerika en de certificering van nieuwe gastorganisaties op dat continent. Aan dit twee jaar durende project nemen 2 EU-organisaties uit Spanje en Italië en 13 organisaties uit 9 derde landen deel, waarbij zij ervaringen uitwisselen en hun capaciteit versterken of uitbreiden: Colombia, Bolivia, Peru, Brazilië, Venezuela, Chili, Honduras, Guatemala en Mexico.


Het project heeft vier specifieke doelstellingen: i) ontwikkelen van capaciteit voor de bescherming van kwetsbare bevolkingsgroepen en gemeenschappen die getroffen zijn door de Venezolaanse crisis en gedwongen ontheemding; ii) versterken van door de gemeenschap gedragen processen op het gebied van bescherming, paraatheid en respons in verband met ontheemding; iii) versterken van de capaciteit van organisaties om een EU Aid Volunteers-certificering te verkrijgen en lokaal en online vrijwilligerswerk te bevorderen en iv) bevorderen van partnerschappen tussen de leden.


7.

Technische bijstand



Het project “Technical assistance in humanitarian response, ensuring valuable international volunteering and inclusion of people with disabilities” (technische bijstand op het gebied van humanitaire respons, waarborgen van waardevol internationaal vrijwilligerswerk en inclusie van mensen met een handicap) heeft tot doel een mondiale praktijkgemeenschap te creëren van EU-organisaties die zich inzetten voor de integratie van personen met een handicap bij humanitaire acties en vrijwilligerswerk. Het project wordt gedragen door 6 consortiumpartners uit 4 EU-landen: Finland, Italië, België en Ierland.


Dit project heeft drie hoofddoelstellingen: i) de capaciteit van EU-organisaties verbeteren op het gebied van het beheer van en het toezicht op inclusieve humanitaire hulpprojecten, waaronder het beperken van het risico op rampen en herstel na rampen; ii) een aantal EU-organisaties van het consortium certificeren als uitzendende organisaties voor de uitzending van EU Aid Volunteers en het beheer van inclusieve vrijwilligersprogramma’s; iii) een praktijkgemeenschap ontwikkelen voor de opbouw van capaciteit op het gebied van inclusie, humanitaire acties en vrijwilligerswerk, waarbij de opgedane ervaringen worden gedeeld met de sector en het publiek.


8.

3.Certificering



Organisaties die EU Aid Volunteers willen uitzenden of ontvangen, moeten gecertificeerd zijn als uitzendende of ontvangende organisatie volgens het certificeringsmechanisme van EU Aid Volunteers. Via dit mechanisme wordt gecontroleerd of de deelnemende organisaties voorafgaand aan en tijdens de ontvangst en uitzending van vrijwilligers de normen voor beheer kunnen naleven.


In 2015 is een open oproep gepubliceerd in het kader waarvan tot 30 september 2020 aanvragen kunnen worden ingediend 13 . Eind 2019 waren er 282 gecertificeerde uitzendende en ontvangende organisaties (52 uitzendende en 230 ontvangende organisaties), wat mogelijkheden biedt om nog meer EU Aid Volunteers in te zetten.


9.

In onderstaande grafiek wordt een overzicht gegeven van het aantal gecertificeerde organisaties in de periode 2015-2019



Krachtens artikel 36, lid 1, van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1244/2014 van de Commissie 14 moeten de uitzendende en ontvangende organisaties drie jaar na toekenning van de certificering opnieuw worden gecertificeerd. In 2019 moesten 34 in 2016 gecertificeerde organisaties de certificeringsprocedure opnieuw doorlopen.


10.

4.Opleidingsprogramma



Het opleidingsprogramma voor EU Aid Volunteers wordt uitgevoerd door een consortium onder leiding van de onderneming ICF. Het is gebaseerd op een in Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1398/2014 van de Commissie opgenomen competentiekader. Het opleidingsprogramma kan worden gevolgd via een gecombineerd leerconcept, dat bestaat uit een inleidend traject via e-learning, klassikaal contactonderwijs, verplichte en facultatieve opleidingsmodules, en een opdracht aan de hand van een scenario 15 .


Tot nu toe werden in totaal 23 opleidingscycli georganiseerd: twee in 2016, vier in 2017, acht in 2018 en negen in 2019. Sinds 2016 werden 1016 kandidaat-vrijwilligers opgeleid, waarbij het aantal kandidaat-vrijwilligers elk jaar is toegenomen: 96 in 2016; 179 in 2017; 295 in 2018 en 446 in 2019. Over de hele periode van het initiatief werd tot op heden 99 % van de kandidaat-vrijwilligers aan het einde van de opleiding “geschikt voor inzet” geacht.


Tussen 2016 en 2019 was 72 % van alle deelnemers een vrouw en slechts 28 % een man. Voorts was van de kandidaat-vrijwilligers 75 % een junior professional (minder dan vijf jaar werkervaring), en 25 % een senior professional (meer dan vijf jaar ervaring). De meeste kandidaat-vrijwilligers kwamen uit Italië (278), Spanje (220) en Frankrijk (177).


Tussen maart en september 2019 werden negen opleidingscycli georganiseerd in opleidingscentra in Oostenrijk, België, Italië en Nederland. Er werden in totaal 446 kandidaat-vrijwilligers opgeleid. Net als in eerdere jaren nam ook een aantal reservekandidaten deel aan de opleiding zodat er vervangende vrijwilligers kunnen worden ingezet voor kandidaten die zich afmelden of niet langer beschikbaar zijn. De eindselectie door de uitzendende en ontvangende organisaties gebeurt na afloop van de opleiding.


De cursussen werden voornamelijk in het Engels gegeven; een aantal groepen kreeg les in het Frans of Spaans. Naar verwachting zal het aantal uitzendingen naar Zuid-Amerika en Afrika toenemen, waardoor er in 2020 waarschijnlijk een grotere vraag naar Spaanse en Franse opleidingscycli zal zijn.


De kandidaat-vrijwilligers zijn nog steeds erg tevreden over de opleiding, met een gemiddelde tevredenheidsscore van 8,8 op 10 punten.


11.

5.Ondersteunende maatregelen



Het platform voor EU Aid Volunteers blijft een centrale plek waar vrijwilligers informatie kunnen vinden over vacatures voor voltijdse uitzending en online vrijwilligerswerk. Het platform behelst ook instrumenten voor het beheer van EU Aid Volunteers, een gegevensbestand met vrijwilligers die hun opleiding succesvol hebben afgerond, instrumenten voor het beheer van online vrijwilligerswerk, samenwerkingssites voor vrijwilligers en projecten, een openbaar forum met het laatste nieuws over het initiatief, mogelijkheden om verhalen uit de dagelijkse praktijk te posten, en rapporterings- en onderzoeksinstrumenten. Het platform heeft 5 806 actieve geregistreerde gebruikers.


Het trekt bezoekers van over de hele wereld en eind 2019 waren 4 234 personen geabonneerd op de informatiedienst over vacatures voor vrijwilligerswerk.


In de grafiek hieronder is een aanzienlijke stijging te zien van het aantal abonnees van het platform van EU Aid Volunteers.


Het EU Aid Volunteers-initiatief werd gepromoot op diverse evenementen, zoals de Europese Jeugdweek in het Europees Parlement, de reizende tentoonstelling van de Europese Commissie over de respons van de EU op noodsituaties “EU Saves Lives”, de Europese Ontwikkelingsdagen, het wereldwijde evenement op het gebied van humanitaire steun en ontwikkelingshulp (AidEx), en de jaarlijkse partnerconferentie voor de humanitaire hulporganisaties die partner zijn van de Commissie. Er werd een speciale infosessie georganiseerd tijdens de Internationale Vrijwilligersdag (5 december) op het External Cooperation Infopoint in Brussel.


In 2019 organiseerde de Commissie een grote voorlichtingscampagne met getuigenissen uit de praktijk op drie continenten. Enkele EU Aid Volunteers in Colombia, de Filipijnen en Tunesië hebben hun verhaal gedeeld, hun specifieke opdrachten en taken in het kader van het project toegelicht en de interactie met lokale gemeenschappen beschreven. De Commissie heeft van deze getuigenissen audiovisueel materiaal verzameld 16 voor promotieactiviteiten, waaronder de Internationale Vrijwilligersdag op 5 december. Zo kreeg zij ook feedback over de ervaringen van de vrijwilligers, bijvoorbeeld over de werk- en leefomstandigheden, en ontving zij waardevolle suggesties om de operationele aspecten van EU Aid Volunteers te verbeteren.


Regelmatig wordt onder de betrokken personen en organisaties een nieuwsbrief met de meest recente ontwikkelingen van EU Aid Volunteers verspreid. In 2019 werden zeven dergelijke nieuwsbrieven 17 naar honderden belanghebbenden gestuurd.


12.

IV. Conclusies en krijtlijnen voor de toekomst



Dankzij de projecten voor uitzending van vrijwilligers en capaciteitsopbouw/technische bijstand die de voorbij jaren zijn gefinancierd, werd in 2019 vooruitgang geboekt bij de uitvoering van het EU Aid Volunteers-initiatief. In 2019 werden in totaal tien nieuwe projecten voor uitzending van vrijwilligers, één project voor technische bijstand en vier projecten voor capaciteitsopbouw geselecteerd voor financiering. Eind 2019 werden in totaal 706 EU Aid Volunteers naar derde landen uitgezonden, en in 2020 zullen er nog eens minstens 424 worden uitgezonden. De vrijwilligers waren opnieuw bijzonder tevreden over het opleidingsprogramma en in 2020 zijn meer opleidingssessies in het Engels, Frans en Spaans gepland. Wegens de coronacrisis kunnen de projectplanning, de opleiding en de uitzending van EU Aid Volunteers evenwel ernstige problemen ondervinden.


Sinds de start van het initiatief werden 282 organisaties gecertificeerd. Een aantal van deze organisaties kreeg een nieuwe certificering voor drie jaar en dit proces zal in 2020 worden voortgezet voor de organisaties die in 2017 werden gecertificeerd. Na de oproep tot het indienen van voorstellen voor de uitzending van vrijwilligers begin 2020 kunnen nieuwe certificeringsaanvragen worden verwacht.


Het platform voor EU Aid Volunteers werd in 2019 vaker dan voorheen gebruikt om verhalen van vrijwilligers en organisaties te publiceren (107 nieuwe verhalen in 2019). Het platform werd verder aangepast aan de behoeften van de organisaties op het gebied van het beheer van vrijwilligers en is nu performanter en gebruiksvriendelijker. Het platform voor EU Aid Volunteers wordt verder onderhouden en ontwikkeld, onder meer met een geactualiseerde handleiding voor gebruikers.


Via de communicatiekanalen zal informatie blijven worden verstrekt over EU Aid Volunteers en de belangrijkste resultaten en effecten ervan.

In 2020 zal een ex post-evaluatie plaatsvinden van de zevenjarige financiële uitvoeringsperiode.

Meer informatie over EU Aid Volunteers: ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid .

(1) Verordening (EU) nr. 375/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 3 april 2014 tot oprichting van het Europese vrijwilligerskorps voor humanitaire hulpverlening (“EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp”) (PB L 122 van 24.4.2014, blz. 1). Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1398/2014 van de Commissie van 24 oktober 2014 tot vaststelling van normen inzake kandidaat-vrijwilligers en EU-vrijwilligers voor humanitaire hulp (PB L 373 van 31.12.2014, blz. 8). Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1244/2014 van de Commissie van 20 november 2014 tot vaststelling van de uitvoeringsvoorschriften van Verordening (EU) nr. 375/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 3 april 2014 tot oprichting van het Europese vrijwilligerskorps voor humanitaire hulpverlening (“EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp”) (PB L 334 van 21.11.2014, blz. 52).
(2) PB L 122 van 24.4.2014, blz. 1.
(3) ec.europa.eu/echo/who/accountability
(4)

Uitvoeringsbesluit C (2019)4 van de Commissie van 14.1.2019 betreffende de financiering van het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp en de goedkeuring van het werkprogramma voor 2019.

(5)

De taakverdeling tussen de Commissie en het EACEA is gebaseerd op Besluit C (2013)9189 van de Commissie van 18 december 2013, waarbij bevoegdheden worden gedelegeerd aan het EACEA met het oog op het vervullen van taken die verband houden met de uitvoering van programma's van de Unie op het gebied van onderwijs, audiovisuele media en cultuur, in het bijzonder de uitvoering van kredieten die in de algemene begroting van de Unie zijn opgenomen en toewijzingen uit het EOF.

(6) https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/
(7) De cursieve tekst geeft het verhaal weer van vrijwilligers die betrokken zijn bij de uitvoering van EU Aid Volunteers-projecten.
(8) EACEA/10/2019.
(9) https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/euav_deployment_2019_publication_results.pdf
(10) Artikelen 10 en 15 van Verordening (EU) nr. 375/2014.
(11) EACEA 13/2019.
(12) https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/selection-results/eu-aid-volunteers-technical-assistance-for-sending-organisations-capacity-building-for-humanitarian-aid-hosting-organisations-2019_en
(13) https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/certification-call-announcement-012115.pdf
(14) PB L 334 van 21.11.2014, blz. 52.
(15) Bijlage II bij Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1244/2014.
(16) Een aantal van de in 2019 gemaakte video’s: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181696 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181695 https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181782 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181684 https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181763 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181762 https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181694 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181783
(17) https://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers_en