Toelichting bij COM(2020)227 - Machtiging tot het openen van onderhandelingen over een protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij met de regering van de Cookeilanden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

De Commissie stelt voor te gaan onderhandelen over een nieuw protocol dat aansluit bij de concrete mogelijkheden en behoeften van de vloot van de lidstaten en dat in lijn is met Verordening (EU) nr. 1380/2013 inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid en de conclusies van de Raad van 19 maart 2012 over een mededeling van de Commissie inzake de externe dimensie van het gemeenschappelijk visserijbeleid.

Samenhang met de huidige bepalingen op dit beleidsgebied

De Europese Unie en de regering van de Cookeilanden hebben een partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij (PODV) gesloten 1 dat op 14 oktober 2016 van kracht is geworden 2 . Het bijbehorende uitvoeringsprotocol loopt af op 13 oktober 2020. In dat protocol zijn de vangstmogelijkheden voor de vloot van de Unie en de overeenkomstige financiële tegenprestatie van de Unie en de reders vastgelegd.

Als financiële tegenprestatie voor de toegang voorziet het protocol in een uit de EU-begroting te betalen bedrag van 385 000 EUR voor het eerste en het tweede jaar en van 350 000 EUR voor het derde en het vierde jaar voor een referentietonnage van 7 000 ton per jaar. Daarnaast betalen de EU-reders visrechten op basis van in het protocol vastgestelde prijzen voor het toegewezen quotum. Daarbovenop wordt 350 000 EUR per jaar uit de EU-begroting verstrekt om het sectorale visserijbeleid van de Cookeilanden gedurende de vierjarige looptijd van het protocol te ondersteunen.

De PODV met de Cookeilanden voorziet in vangstmogelijkheden voor tonijn en over grote afstanden trekkende soorten voor EU-vaartuigen uit twee lidstaten (Spanje en Frankrijk). Momenteel is de PODV met de Cookeilanden de enige actieve overeenkomst voor de Stille Oceaan 3 .

PODV's passen binnen de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid op internationaal niveau omdat ze ervoor zorgen dat de visserijactiviteiten van de Unie buiten de wateren van de Unie berusten op dezelfde beginselen en normen als die welke gelden in het kader van het recht van de Unie. Voorts stimuleren PODV's wetenschappelijke samenwerking tussen de EU en haar partnerlanden en bevorderen ze transparantie en duurzaamheid met het oog op een beter beheer van de visbestanden. Ook zetten PODV’s aan tot governance door het ondersteunen van de monitoring, controle en bewaking van de activiteiten van de nationale en buitenlandse vloten en door financiële middelen ter beschikking te stellen voor de bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO-visserij), en dragen ze bij tot een duurzame ontwikkeling van de lokale visserijsector, waaronder waardig werk in verband met visserijactiviteiten. PODV's versterken de positie van de EU in internationale en regionale visserijorganisaties. In het geval van de Cookeilanden is dit met name de Commissie voor de visserij in de westelijke en centrale Stille Oceaan (WCPFC) 4 . Tot slot berusten de in het kader van PODV’s toegekende vangstmogelijkheden op het beste beschikbare wetenschappelijke advies en leiden ze tot een betere naleving van internationale maatregelen.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

De onderhandelingen over een nieuw protocol met de Cookeilanden zijn in overeenstemming met het externe optreden van de EU ten aanzien van de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS), en met name met de doelstellingen van de Unie met betrekking tot de eerbiediging van de democratische beginselen en de mensenrechten.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De rechtsgrondslag voor het besluit is het vijfde deel van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) “Extern optreden van de Unie”, titel V “Internationale overeenkomsten”, artikel 218, leden 3 en 4, waarin de procedure is vastgelegd voor het onderhandelen over en sluiten van overeenkomsten tussen de Unie en derde landen.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Niet van toepassing, exclusieve bevoegdheid.

Evenredigheid

Het besluit is evenredig met de doelstelling.

Keuze van het instrument

In artikel 218, leden 3 en 4, VWEU is bepaald dat daarvoor een besluit van de Raad vereist is.

3. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

Ex-postevaluaties/geschiktheidscontroles van bestaande wetgeving

De Commissie heeft in 2019-2020 een ex-postevaluatie verricht van het huidige protocol bij de PODV tussen de EU en de Cookeilanden, alsmede een ex-ante-evaluatie van een mogelijke vernieuwing van het protocol. De conclusies van de evaluatie zijn vermeld in een afzonderlijk werkdocument van de diensten van de Commissie 5 .

Volgens die conclusies wil de EU-visserijsector (tonijnsoorten) graag vissen in de visserijzone van de Cookeilanden en blijkt de vernieuwing van het protocol duidelijk de voorkeur te genieten. Zonder vernieuwing zou de EU een kans voorbij laten gaan voor de diverse belanghebbenden, en ook voor zichzelf als het gaat om de versterking van de mondiale governance van de westelijke en centrale Stille Oceaan via het multilaterale WCPFC-kader.

Voor de Cookeilanden biedt het optreden van de EU meerwaarde in de vorm van meerjarige begrotingszekerheid, een officieel platform voor de sectorale dialoog en rechtstreeks overleg met de EU over samenwerking en een kader voor gezamenlijke monitoring en controle van de EU-activiteiten. De PODV bevordert een verantwoorde visserij en biedt toegang tot een speciale begrotingslijn (sectorale steun) voor de financiële ondersteuning van nationaal visserijbeleid door de Cookeilanden.

Raadpleging van belanghebbenden

In het kader van de evaluatie is overlegd met de lidstaten, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en internationale middenveldorganisaties, alsook met de visserijautoriteiten en het maatschappelijk middenveld van de Cookeilanden. Er heeft ook overleg plaatsgevonden in het kader van de adviesraad voor de volle zee.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

Niet van toepassing.

Effectbeoordeling

Niet van toepassing.

Gezonde regelgeving en vereenvoudiging

Niet van toepassing.

Grondrechten

In de PODV is een clausule over de gevolgen van schendingen van de mensenrechten en van de democratische beginselen opgenomen.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Het nieuwe protocol heeft tot gevolg dat uit de begroting een financiële bijdrage aan de Cookeilanden zal worden betaald die verenigbaar is met het huidige meerjarig financieel kader (MFK), en met name de begrotingslijn 6 voor PODV’s. De jaarlijkse bedragen voor vastleggingen en betalingen worden vastgesteld in het kader van de jaarlijkse begrotingsprocedure, onder meer in de reservelijn voor voorstellen die aan het begin van het jaar niet in werking zijn getreden.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende monitoring, evaluatie en rapportage

De onderhandelingen gaan naar verwachting in het tweede of derde kwartaal van 2020 van start.

Artikelsgewijze toelichting

De Commissie beveelt aan dat:

- de Raad de Commissie machtigt tot het openen en voeren van onderhandelingen met het oog op de sluiting van een nieuw protocol bij de PODV met de Cookeilanden;

- de Commissie wordt aangewezen als onderhandelaar van de EU;

- de Commissie de onderhandelingen in overleg met het speciaal comité voert overeenkomstig de bepalingen van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie;

- de Raad de bij deze aanbeveling gevoegde onderhandelingsrichtsnoeren goedkeurt.

1.

Aanbeveling voor een


BESLUIT VAN DE RAAD

houdende machtiging tot het openen van onderhandelingen over een protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 218, leden 3 en 4,

Gezien de aanbeveling van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

Er moeten onderhandelingen worden geopend met het oog op de sluiting van een nieuw protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden.

Er moet ook machtiging worden verleend om te onderhandelen over een beperkte verlenging van het huidige protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden, ingeval dit nodig is om een lange onderbreking van de visserijactiviteiten te voorkomen 7 ,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

2.

Artikel 1


De Commissie wordt gemachtigd om namens de Unie te onderhandelen over een nieuw protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij met de regering van de Cookeilanden.

De Commissie wordt ook gemachtigd om te onderhandelen over een beperkte verlenging van het huidige protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden.

3.

Artikel 2


De onderhandelingsrichtsnoeren zijn opgenomen in de bijlage.

4.

Artikel 3


De onderhandelingen worden gevoerd in overleg met de Raadsgroep extern visserijbeleid.

5.

Artikel 4


Dit besluit is gericht tot de Commissie.


Gedaan te Brussel,

6.

Voor de Raad


De voorzitter

(1) PB L 131 van 20.5.2016, blz. 3.
(2) PB L 131 van 20.5.2017, blz. 10.
(3) De visserijovereenkomsten van de EU met de Federale Staten van Micronesia, met de Salomonseilanden en met Kiribati zijn momenteel slapende overeenkomsten omdat daarvoor geen uitvoeringsprotocol van kracht is.
(4) www.fao.org/fishery/rfb/WCPFC/en">www.fao.org/fishery/rfb/WCPFC/en , het op grond van het internationale recht opgerichte orgaan voor de instandhouding en het beheer van over grote afstanden trekkende soorten in de regio.
(5) [referentie].
(6) Hoofdstuk 40 (reservelijn 40 02 41) in overeenstemming met het interinstitutioneel akkoord inzake het MFK (2013/C 373/01).
(7) Protocol voor de tenuitvoerlegging van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden (PB L 131 van 20.5.2016, blz. 10).