Toelichting bij COM(2020)257 - Wijziging van Verordening (EU) nr. 216/2013 betreffende de elektronische publicatie van het Publicatieblad van de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Overeenkomstig Verordening (EU) nr. 216/2013 (hierna “de verordening” genoemd) wordt het Publicatieblad van de Europese Unie in elektronische vorm uitgegeven 1 .

Ter verzekering van de authenticiteit van het Publicatieblad dient deze elektronische publicatie te zijn voorzien van een gekwalificeerde elektronische handtekening of een gekwalificeerd elektronisch zegel overeenkomstig Verordening (EU) nr. 910/2014 2 .

De authenticiteit, integriteit en onveranderbaarheid van de elektronische editie van het Publicatieblad kunnen worden verzekerd door diverse organisatorische en technische middelen die vergelijkende beveiligingsgaranties verschaffen. Deze middelen kunnen in de loop der tijd veranderen. Om de verordening niet voor elke nieuwe methode of technologie of verandering van technische gegevens te hoeven aanpassen, wordt voorgesteld om de verordening opnieuw te formuleren in algemenere bewoordingen. De respectieve regels voor de uitgave van de nationale publicatiebladen van Frankrijk en Luxemburg hebben hiervoor model gestaan. Ten behoeve van de transparantie wordt het ter verzekering van de authenticiteit ingevoerde systeem beschreven op de EUR-Lex-website, zodat burgers de authenticiteit van de elektronische editie van het Publicatieblad gemakkelijk kunnen verifiëren.

Hoewel het Publicatieblad in beginsel onveranderbaar is, kunnen zich situaties voordoen waarin het nodig is om bepaalde informatie uit het Publicatieblad te verwijderen, nadat het is gepubliceerd. Zulke verwijderingen vinden plaats overeenkomstig de gegevensbeschermingswetgeving van de Unie of op basis van beslissingen die het Hof van Justitie van de Europese Unie geeft overeenkomstig zijn Reglementen voor de procesvoering 3 . Omwille van de rechtszekerheid moeten de gevolgen daarvan voor de regels inzake authenticiteit worden geregeld. De voorgestelde wijziging brengt geen verandering in de praktijk waarbij de oorspronkelijke versie van het nummer van het Publicatieblad waarop de verwijdering betrekking heeft, onveranderd blijft en voor onbepaalde tijd wordt bewaard in het archief van het Publicatiebureau.

De verordening bepaalt dat enkel het in elektronische vorm gepubliceerde Publicatieblad authentiek is en rechtsgevolgen heeft. Er is slechts één uitzondering op deze regel 4 : in situaties waarin het door een onvoorziene en uitzonderlijke verstoring van het informatiesysteem van het Publicatiebureau onmogelijk is het Publicatieblad te publiceren. In dergelijke gevallen is alleen de gedrukte editie van het Publicatieblad authentiek en heeft alleen die editie rechtsgevolgen Zodra het informatiesysteem van het Publicatiebureau is hersteld, wordt een met de gedrukte editie overeenstemmende elektronische editie op de EUR-Lex-website beschikbaar gesteld. Deze elektronische editie dient alleen ter informatie.

Het Publicatiebureau heeft noodmaatregelen genomen die het risico minimaliseren dat de elektronische editie van het Publicatieblad niet kan worden gepubliceerd en beschikbaar gesteld op de EUR-Lex-website. Voor de zeer onwaarschijnlijke situatie waarin dit risico ondanks alle maatregelen werkelijkheid wordt, bestaat een te verkiezen noodoplossing erin om in de gebouwen van het Publicatiebureau inzage te geven in het Publicatieblad in gedrukte of elektronische vorm (bijvoorbeeld op een pc zonder internetaansluiting), afhankelijk van welke oplossing in een concrete situatie uitvoerbaar is. De verordening moet derhalve in die zin worden gewijzigd.

De invoering van de authentieke elektronische editie van het Publicatieblad heeft de toegang tot het EU-recht vereenvoudigd en de rechtszekerheid vergroot. Het verdient dan ook de voorkeur ervoor te zorgen dat burgers zo veel mogelijk kunnen vertrouwen op de versie van het Publicatieblad die op de EUR-Lex-website ter beschikking wordt gesteld. Derhalve wordt voorgesteld dat de elektronische editie die na een verstoring van de informatiesystemen beschikbaar wordt gesteld op de EUR-Lex-website, vanaf het moment van beschikbaarstelling geldt als de authentieke editie. De rechtszekerheid vereist dat vanaf dat moment de eerdere editie (gedrukt of elektronisch) geen authentieke status meer heeft.

Overigens zijn sinds de inwerkingtreding van de verordening slechts drie nummers van het Publicatieblad in de authentieke gedrukte editie gepubliceerd overeenkomstig artikel 3 van die verordening 5 . Overeenkomstig de reeds toegelichte redenering en met het oog op de samenhang, is het passend om de overeenkomstige elektronische edities van die gedrukte edities authentiek te verklaren en daaraan rechtsgevolgen te verlenen. Deze edities zijn gebaseerd op dezelfde geauthenticeerde bestanden als de gedrukte edities en zijn onmiddellijk na de publicatie van de papieren edities beschikbaar gesteld op de EUR-Lex-website. De voorgestelde bepaling zal in dat opzicht dus geen afbreuk doen aan de rechtszekerheid.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Wat de authenticatie van het Publicatieblad betreft, is de voorgestelde wijziging een aanvulling op de optie geboden door Verordening (EU) nr. 910/2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt, om een document te authenticeren met een elektronische handtekening of een elektronisch zegel. De voorgestelde wijziging is ook een aanvulling op de bestaande EU-regels inzake de bescherming van persoonsgegevens.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

n.v.t.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Dit voorstel voor een verordening is gebaseerd op artikel 352 VWEU, de rechtsgrondslag van Verordening (EU) nr. 216/2013 en de tot wijziging daarvan strekkende Verordening (EU) 2018/2056. Nu wordt voorgesteld om Verordening nr. 216/2013 voor de tweede maal te wijzigen, moet dat op basis van dezelfde rechtsgrondslag.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

n.v.t.

Evenredigheid

Het voorstel heeft ten doel zowel de publicatie van als de toegang van de burgers tot het Publicatieblad te vereenvoudigen. Dankzij de algemenere bewoordingen van het voorstel zal het Publicatieblad met behulp van nieuwe technologische middelen kunnen worden geauthenticeerd, zonder dat daarvoor aanvullende wijzigingen nodig zijn. Het brengt de verplichting om bepaalde informatie uit het Publicatieblad te verwijderen in overeenstemming met het beginsel van onveranderbaarheid en bepaalt dat elektronische edities die na een verstoring van de informatiesystemen worden gepubliceerd, authentiek zijn. De voorgestelde wijzigingen zijn nodig om dit doel te bereiken.

Keuze van het instrument

n.v.t.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

n.v.t.

Raadpleging van belanghebbenden

Het ontwerpvoorstel is aan de instellingen gepresenteerd op de vergadering van het Directiecomité van het Publicatiebureau van 18 oktober 2019 en op de vergadering van de interinstitutionele groep Lex (IGL) van 15 oktober 2019.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

n.v.t.

Effectbeoordeling

Het betreft geringe wijzigingen waarvoor een effectbeoordeling niet noodzakelijk is.

Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

De publicatie van het Publicatieblad onder voorwaarden die de authenticiteit ervan waarborgen, verandert niets aan de gemaakte technologische keuzes. Bij de voorgestelde wijziging worden duidelijke regels toegevoegd, die het vereiste van onveranderbaarheid van het Publicatieblad in overeenstemming brengen met de verplichtingen die voortvloeien uit de wetgeving van de Unie inzake de bescherming van persoonsgegevens of uit beslissingen van het Hof van Justitie van de Europese Unie om bepaalde informatie voor het publiek te verwijderen. De toegang tot het Publicatieblad wordt vereenvoudigd door ervoor te zorgen dat, indien beschikbaar, enkel de op de EUR-Lex-website beschikbaar gestelde elektronische editie authentiek is en rechtsgevolgen heeft. Een bepaling waarbij exclusieve authenticiteitsstatus wordt verleend aan de elektronische edities van de weinige authentieke gedrukte edities van het Publicatieblad die zijn gepubliceerd na de inwerkingtreding van Verordening (EU) nr. 216/2013, draagt ook bij tot die vereenvoudiging.

Grondrechten

n.v.t.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

De uitvoering is gepland vanaf de inwerkingtreding.

Toelichtende stukken (bij richtlijnen)

n.v.t.

Artikelsgewijze toelichting

n.v.t.