Toelichting bij COM(2022)23 - Sluiting van de Overeenkomst met Mauritius over een verlenging van het protocol bij de visserijovereenkomst tot vaststelling van vangstmogelijkheden en tegenprestatie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Op 28 september 2021 heeft de Raad een besluit 1 aangenomen tot machtiging van de Europese Commissie om onderhandelingen te openen over een nieuw protocol bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Republiek Mauritius en, voor zover zulks nodig is om onderbreking van de visserijactiviteiten te voorkomen, over een beperkte verlenging van het huidige protocol bij de overeenkomst (hierna “het Protocol 2017-2021” genoemd), dat op 7 december 2021 is verstreken.

In dat besluit van de Raad is bepaald dat indien de onderhandelingen over een nieuw protocol bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Unie en de regering van Mauritius meer tijd in beslag nemen dan verwacht 2 , de Commissie ter voorkoming van een onderbreking van de visserijactiviteiten moet pogen een akkoord met de regering van de Republiek Mauritius te bereiken over een verlenging van het Protocol 2017-2021 3 met een beperkte periode van ten hoogste zes maanden, terwijl zij blijft pogen om een akkoord te bereiken over een nieuw protocol dat strookt met de doelstellingen van het besluit.

Als gevolg van de huidige beperkingen kon de eerste onderhandelingsronde enkel op afstand plaatsvinden, en wel op 6 december 2021 in Brussel en Port Louis (Republiek Mauritius). Tijdens de bijeenkomst hebben de onderhandelaars van de Europese Unie en de Republiek Mauritius vastgesteld dat wegens de complexiteit van de onderhandelingen meerdere rondes nodig zouden zijn om de onderhandelingen te kunnen afronden. Daarom zijn beide partijen conform het genoemde besluit van de Raad overeengekomen het Protocol 2017-2021 met ten hoogste zes maanden te verlengen. Deze verlenging is vastgelegd in een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling, die op 6 december 2021 is geparafeerd.

Dit besluit heeft tot doel machtiging te verlenen voor de sluiting van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling die een verlenging van het Protocol 2017-2021 met ten hoogste zes maanden mogelijk maakt.

De overeenkomst in de vorm van een briefwisseling heeft tot doel de toepassing van het Protocol 2017-2021 te verlengen om, binnen de grenzen van het beschikbare overschot, aan vaartuigen van de Europese Unie vangstmogelijkheden in de Mauritiaanse wateren te kunnen blijven toekennen overeenkomstig wetenschappelijke adviezen en de aanbevelingen van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan (IOTC). Voorts wordt beoogd om in het belang van beide partijen de samenwerking tussen de Europese Unie en de regering van de Republiek Mauritius te blijven versterken met het oog op de instelling van een partnerschapskader voor de ontwikkeling van een duurzaam visserijbeleid en de verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijzone van de Republiek Mauritius.

Het Protocol 2017-2021 bood de EU-vloot de mogelijkheid om in de Mauritiaanse wateren op tonijn en tonijnachtigen te vissen binnen jaarlijkse indicatieve vangstmogelijkheden van 4 000 ton. De overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tot verlenging van het protocol met maximaal zes maanden voorziet in indicatieve vangstmogelijkheden van 2 000 ton en bepaalt dat de financiële tegenprestatie van de EU voor de toegang tot de wateren dienovereenkomstig moet worden aangepast zoals bepaald in punt 4 van deze toelichting.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

In overeenstemming met de prioriteiten van de hervorming van het visserijbeleid 4 blijft de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tot verlenging van de toepassing van het Protocol 2017-2021 voorzien in vangstmogelijkheden voor EU-vaartuigen in de Mauritiaanse wateren, op basis van de beste beschikbare wetenschappelijke adviezen en met inachtneming van de aanbevelingen van de IOTC. De overeenkomst stelt de Europese Unie en de Republiek Mauritius ook in de gelegenheid nauwer te blijven samenwerken aan de bevordering van een duurzame exploitatie van de visbestanden in de Mauritiaanse wateren, en ondersteunt de inspanningen van de regering van de Republiek Mauritius om de visserijsector te ontwikkelen, zulks in het belang van beide partijen. Voorts is de continue samenwerking met Mauritius ook van strategisch belang voor allianties en voor de positie van de EU in de regio, met name in de IOTC.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

De overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tot verlenging van het Protocol 2017-2021 maakt deel uit van het externe optreden van de EU ten aanzien van de ACS-landen en houdt met name rekening met de doelstellingen van de EU op het gebied van de eerbiediging van de democratische beginselen en de mensenrechten.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De gekozen rechtsgrondslag is het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, waar in artikel 43, lid 2, het gemeenschappelijk visserijbeleid is vastgesteld en waar in artikel 218, lid 6, punt a) v), de procedure voor de sluiting van overeenkomsten tussen de Unie en derde landen is vastgesteld.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt.

Evenredigheid

Het voorstel staat in verhouding tot de in artikel 31 van de verordening inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid vastgelegde doelstelling om een juridisch, ecologisch, economisch en sociaal bestuurskader voor visserijactiviteiten van vaartuigen van de EU in wateren van derde landen tot stand te brengen. Het is in overeenstemming met die bepalingen, alsook met de bepalingen van artikel 32 van diezelfde verordening over financiële steun aan derde landen.

De verlenging met zes maanden van het kader dat werd geboden door het Protocol 2017-2021, dat op 7 december 2021 afliep, heeft tot doel de onderbreking van de visserijactiviteiten van de Europese vloot die in de Mauritiaanse wateren actief is, te beperken, aangezien het onderhandelingsproces voor een nieuw protocol nog aan de gang is.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

De belanghebbenden zijn in het kader van de evaluatie van het Protocol 2017-2021 geraadpleegd met het oog op de vernieuwing van het protocol. Ook zijn in technische vergaderingen deskundigen uit de lidstaten geraadpleegd. Uit die raadplegingen is naar voren gekomen dat het nuttig zou zijn het protocol met de Republiek Mauritius te vernieuwen. De voorgestelde verlenging van het Protocol 2017-2021 is een fase in het onderhandelingsproces voor de vernieuwing van het protocol.

Raadpleging van belanghebbenden

In het kader van de evaluatie is overlegd met de lidstaten, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en internationale middenveldorganisaties, alsook met de visserijautoriteiten en het maatschappelijk middenveld van de Republiek Mauritius. Ook heeft overleg plaatsgevonden in het kader van de adviesraad voor de volle zee.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

Overeenkomstig artikel 31, lid 10, van de verordening inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid heeft de Commissie voor de evaluatie achteraf en de evaluatie vooraf een beroep gedaan op een onafhankelijke consultant.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

De financiële tegenprestatie van de Europese Unie voor zes maanden bedraagt 287 500 EUR, berekend op basis van:

a) een bedrag voor de toegang tot de visbestanden voor de in het protocol genoemde categorieën ten belope van 110 000 EUR voor de duur van de verlenging van het protocol;

b) steun voor de ontwikkeling van het sectorale visserijbeleid van de Republiek Mauritius ten bedrage van 110 000 EUR voor de duur van de verlenging van het protocol. Deze steun beantwoordt aan de doelstellingen van het nationale beleid inzake duurzaam beheer van de maritieme visbestanden van de Republiek Mauritius gedurende de hele looptijd van de verlenging van het protocol;

c) steun voor de ontwikkeling van het maritiem beleid en de oceaaneconomie ten bedrage van 67 500 EUR.

Het bedrag van de vastleggings- en de betalingskredieten wordt in het kader van de jaarlijkse begrotingsprocedure vastgesteld, onder meer voor de reservelijn voor protocollen die bij het begin van het jaar nog niet in werking zijn getreden 5 .

De briefwisseling over de verlenging bevat ook een clausule inzake de evenredige verlaging van dit bedrag ingeval de onderhandelingen over de vernieuwing van het protocol ertoe leiden dat een nieuw protocol wordt ondertekend en vervolgens in werking treedt voordat de periode van verlenging met zes maanden waarop de briefwisseling betrekking heeft, is afgelopen.