Toelichting bij COM(2022)201 - Globaliseringsfonds aanvraag EFG/2022/001 FR/Air France van Frankrijk

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

1. De regels die van toepassing zijn op de financiële bijdragen uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering voor ontslagen werknemers (EFG) zijn vastgesteld in Verordening (EU) 2021/691 van het Europees Parlement en de Raad van 28 april 2021 betreffende het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering voor ontslagen werknemers (EFG) en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1309/20131 (hierna “de EFG-verordening” genoemd).

2. Op 21 januari 2022 heeft Frankrijk aanvraag EGF/2022/001 FR/Air France ingediend voor een financiële bijdrage uit het EFG naar aanleiding van ontslagen bij Air France2 in Frankrijk.

3. Na de aanvraag te hebben beoordeeld, heeft de Commissie overeenkomstig alle toepasselijke bepalingen van de EFG-verordening geconcludeerd dat aan de voorwaarden voor het toekennen van een financiële bijdrage uit het EFG is voldaan.

1.

Samenvatting


VAN DE AANVRAAG


EFG-aanvraagEGF/2022/001 FR/Air France
LidstaatFrankrijk
Betrokken regio’s (NUTS-niveau 2)3Île-de-France (FR10)4
Datum van de indiening van de aanvraag21 januari 2022
Datum van de bevestiging van de ontvangst van de aanvraag21 januari 2022
Datum van het verzoek om aanvullende gegevens4 februari 2022
Uiterste datum voor het verstrekken van de aanvullende gegevens25 februari 2022
Uiterste datum voor de voltooiing van de beoordeling12 mei 2022
Criterium voor steunverleningArtikel 4, lid 2, punt a), van de EFG-verordening
Primaire ondernemingAir France
Aantal betrokken ondernemingen3
Economische sector(en)
(NACE Rev. 2-afdeling)5
Afdeling 33 (“Reparatie en installatie van machines en apparaten”)
Afdeling 51 (“Luchtvaart”)
Referentieperiode (vier maanden):1 juli 2021 – 1 november 2021
Aantal ontslagen tijdens de referentieperiode (a)282
Aantal ontslagen vóór of na de referentieperiode (b)1 298
Totaal aantal ontslagen (a + b)1 580
Totaal aantal in aanmerking komende begunstigden1 580
Totaal aantal beoogde begunstigden1 580
Begroting voor gepersonaliseerde steunmaatregelen (EUR)20 873 656
Begroting voor de implementatie van het EFG6 (EUR)00 000 000
Totale begroting (EUR)20 873 656
EFG-bijdrage (85 %) (EUR)17 742 607

BEOORDELING VAN DE AANVRAAG

Procedure

4. Frankrijk heeft aanvraag EGF/2022/001 FR/Air France ingediend op 21 januari 2022, binnen twaalf weken na de datum waarop aan de in artikel 4 van de EFG-verordening vermelde criteria voor steunverlening was voldaan. De Commissie heeft de ontvangst van de aanvraag nog op dezelfde dag bevestigd, en heeft Frankrijk op 4 februari 2022 om aanvullende informatie verzocht. Die aanvullende gegevens werden binnen 15 werkdagen na het verzoek verstrekt. De termijn van vijftig werkdagen na de ontvangst van de volledige aanvraag, binnen welke de Commissie moet beoordelen of de aanvraag voldoet aan de voorwaarden voor het verlenen van een financiële bijdrage, loopt op 12 mei 2022 af.

Subsidiabiliteit van de aanvraag

Betrokken ondernemingen en begunstigden

5. De aanvraag heeft betrekking op 282 ontslagen werknemers wier werkzaamheden bij Air France zijn beëindigd. Air France is actief in de economische sector die is ingedeeld in NACE Rev. 2 afdeling 51 (“Luchtvaart”). De ontslagen bij Air France vielen in twaalf Franse regio’s van NUTS-niveau 2 op het Franse vasteland7 en vier Franse overzeese regio’s van NUTS-niveau 28.

Criteria voor steunverlening

6. Frankrijk heeft de aanvraag ingediend op grond van de criteria voor steunverlening van artikel 4, lid 2, punt a), van de EFG-verordening, die vereisen dat binnen een referentieperiode van vier maanden in een onderneming in een lidstaat de werkzaamheden van ten minste 200 ontslagen werknemers zijn beëindigd, met inbegrip van werknemers die zijn ontslagen bij leveranciers en downstreamproducenten, en/of van zelfstandigen die hun werkzaamheden hebben beëindigd.

7. De referentieperiode van vier maanden voor de aanvraag loopt van 1 juli 2021 tot en met 1 november 2021. Tijdens de referentieperiode werden bij Air France 282 werknemers ontslagen.

Berekening van het aantal ontslagen en beëindigingen van werkzaamheden

8. Het aantal beëindigingen van werkzaamheden van de 282 ontslagen werknemers tijdens de referentieperiode, is berekend vanaf de datum van de individuele kennisgeving door de werkgever dat de arbeidsovereenkomst van de betrokken werknemer tijdelijk of definitief wordt beëindigd.

In aanmerking komende begunstigden

9. Naast de werknemers die reeds werden vermeld, komen nog 1 298 ontslagen werknemers in aanmerking wier werkzaamheden vóór of na de referentieperiode van vier maanden zijn beëindigd. Al deze werknemers hebben hun werkzaamheden binnen zes maanden vóór het begin van de referentieperiode op 1 juli 2021 en/of tussen het einde van de referentieperiode en de dag vóór de goedkeuring van dit voorstel beëindigd. Er kan een duidelijk oorzakelijk verband worden gelegd met de gebeurtenis die aanleiding heeft gegeven tot de beëindiging van de werkzaamheden van de ontslagen werknemers tijdens de referentieperiode.

10. In totaal komen 1 580 werknemers in aanmerking.

Beschrijving van de gebeurtenissen die tot de ontslagen en de beëindiging van de werkzaamheden hebben geleid

11. De gebeurtenissen die tot deze ontslagen hebben geleid, zijn het gevolg van de onverwachte wereldwijde economische crisis als gevolg van de pandemie. De COVID‑19-crisis heeft Air France, net als alle andere luchtvaartmaatschappijen, zwaar en plotseling getroffen, waardoor Air France gedwongen werd zijn vliegaanbod te beperken als gevolg van de sluiting van de grenzen en de daling van het vliegverkeer.

12. Naast de sterke daling van de inkomsten en het verkeer, en de bijna volledige stopzetting van de bewegingen aan het begin van de pandemie, veroorzaakte COVID‑19 een langdurige crisis in het luchtvervoer. In Frankrijk is het bbp in 2020 met 8 % gedaald9 en ondanks een stijging met 7 % in 2021 bevindt het zich nog niet op het niveau van vóór de pandemie. De daling van het beschikbare inkomen van huishoudens heeft gevolgen voor de uitgaven voor reizen. Bovendien kijken de consumenten ten gevolge van telewerken en nieuwe gezondheids- en milieuvoorschriften anders aan tegen luchtvervoer, wat op lange termijn kan leiden tot een verandering in hun consumptiegedrag. Het herstel van het luchtvervoer zal daarom naar verwachting traag en onzeker zijn. Air France verwacht pas in 2023 95 % van haar vliegaanbod van vóór de pandemie te bereiken.

13. In het begin van de crisis verloor Air France maandelijks 450 miljoen EUR aan cashflow. De onderneming zou failliet zijn gegaan en zou geen salarissen meer hebben kunnen betalen indien zij niet 7 miljard EUR aan door de staat gegarandeerde leningen had ontvangen. De leningen alleen zouden echter niet voldoende zijn geweest om de situatie te boven te komen zonder aanvullende maatregelen, zoals een inkrimping van de activiteiten, herdefiniëring van het binnenlandse netwerk en vereenvoudiging en stroomlijning van de ondersteunende functies (zoals marketing, communicatie, personele middelen enz.). Deze maatregelen hebben geleid tot een inkrimping van het personeel.

Verwachte gevolgen van de ontslagen voor de plaatselijke, regionale of nationale economie en werkgelegenheid

14. De regio Île-de-France werd het zwaarst getroffen door de ontslagen bij Air France, daar 57 % van de ontslagen in dit gebied vielen.

15. De Franse autoriteiten lichten toe dat de verslechtering van de arbeidsmarkt in Île-de-France, net als in de rest van Frankrijk, het gevolg was van de gezondheidscrisis, en met name van de eerste lockdown (17 maart – 10 mei 2020), gedurende welke bijna alle economische activiteiten zijn stopgezet.

16. Bij het begin van de gepersonaliseerde steunmaatregelen in het eerste kwartaal van 2021, onmiddellijk na de eerste golf van ontslagen, bedroeg het werkloosheidspercentage in Île-de-France 7,7 %10. Er waren meer dan een miljoen (1 056 950) geregistreerde werkzoekenden11, wat neerkomt op een stijging met 8 % op jaarbasis. Het aantal werkzoekenden steeg met 9,2 % voor mannen en met 6,7 % voor vrouwen12. Bijna de helft (49,8 %) van het totale aantal betrof langdurig werkzoekenden (meer dan 12 maanden), 4 procentpunten meer dan in het eerste kwartaal van 2020.

17. De werkgelegenheidssituatie in Frankrijk13 is verbeterd sinds de ontslagen en de aanvang van de steunmaatregelen. Het aantal werkzoekenden daalde in het vierde kwartaal van 2021 op jaarbasis met 5,8 %14, terwijl het aantal geregistreerde werkzoekenden in Île-de-France nog bijna een miljoen bedraagt (994 110 in het vierde kwartaal van 202115), ondanks een daling met 6,1 % op jaarbasis16. De langdurig werkzoekenden vertegenwoordigen nog steeds 49,3 % van het totale aantal werkzoekenden (d.w.z. 1,2 procentpunt meer dan in het vierde kwartaal van 202017), ondanks de daling met 3,9 % in de loop van het jaar.

18. Het Franse ministerie voor werkgelegenheid heeft gepreciseerd dat de herstructurering van Air France gevolgen had voor het werkgelegenheidsevenwicht in de betrokken gebieden. Bijgevolg heeft het de onderneming in kennis gesteld van haar verplichtingen om de werkgelegenheid in deze gebieden nieuw leven in te blazen. De onderneming moet maatregelen nemen zoals rechtstreekse werkgelegenheidssteun, financiering van verkennende studies, financiële bijdrage aan collectieve fondsen voor de revitalisering in de regio enz.18, gericht op de bevordering van nieuwe economische activiteiten en het scheppen van banen ter compensatie van de verloren gegane arbeidsplaatsen.

Toepassing van het EU-kwaliteitskader voor anticipatie op veranderingen en herstructurering

19. Frankrijk heeft beschreven hoe rekening is gehouden met de aanbevelingen in het EU-kwaliteitskader voor anticipatie op veranderingen en herstructurering. Volgens de Franse arbeidswet moet een bedrijf in bonis (d.w.z. niet in faillissement) dat 1 000 of meer werknemers in dienst heeft, de volledige kosten betalen van begeleidende actieve arbeidsmarktmaatregelen voor personeel dat wordt ontslagen als gevolg van een reorganisatie. De overheid komt pas tussenbeide nadat de maatregelen van het bedrijf waar de ontslagen zijn gevallen, zijn afgelopen.

20. Frankrijk heeft meegedeeld dat Air France een uitgebreid pakket van actieve arbeidsmarktmaatregelen heeft ingevoerd om de ontslagen werknemers te ondersteunen. In samenwerking met een extern adviesbureau voor ontslagbegeleiding (Alixio Mobilité en Sodesi) heeft Air France een informatiepunt opgezet (Espaces d’information, d’accompagnement et de conseil), dat als eerste aanspreekpunt voor de betrokken werknemers zal dienen. Op dit informatiepunt krijgen werknemers niet alleen een eerste advies over perspectieven, maar worden zij ook geholpen bij hun inspanningen om deel te nemen aan opleidingsmaatregelen of een nieuwe baan te vinden.

21. Wat betreft de activiteiten die zijn ondernomen om de ontslagen werknemers te helpen, heeft Frankrijk aangegeven dat de uitvoering van begeleidende actieve arbeidsmarktmaatregelen die deel uitmaken van de wettelijke verplichting van Air France onmiddellijk na de ontslagen van start is gegaan.

Complementariteit met maatregelen die door nationale of EU-fondsen worden gefinancierd

22. Frankrijk heeft bevestigd dat de hieronder beschreven maatregelen die een financiële bijdrage uit het EFG ontvangen, niet ook financiële steun van andere financiële instrumenten van de Unie zullen ontvangen.

Procedures voor overleg met de beoogde begunstigden, hun vertegenwoordigers of de sociale partners, en plaatselijke en regionale autoriteiten

23. Frankrijk heeft laten weten dat het gecoördineerde pakket van gepersonaliseerde steunmaatregelen is opgesteld in overleg met de personeels- en vakbondsvertegenwoordigers. Tijdens een reeks bijeenkomsten tussen Air France en de SNPNC19, UNAC20, UNSA-PNC21, CFDT22, FO23 en CFE/CGC24, hebben de onderhandelende partijen het pakket maatregelen opgezet om de betrokken werknemers te helpen. Deze interne onderhandelingsronden gingen van start op 8 juli 2020 en eindigden op 28 mei 202125.

Beoogde begunstigden en voorgestelde maatregelen

Beoogde begunstigden

2.

24. Naar verwachting zullen alle ontslagen werknemers aan de maatregelen deelnemen. De uitsplitsing van de betrokken werknemers naar geslacht, leeftijdsgroep en opleidingsniveau is als volgt:


CategorieAantal

3.

beoogde begunstigden

Geslacht:Mannen:695(44,0 %)
Vrouwen:885(56,0 %)
Non-binair:0(0,0 %)
Leeftijdsgroep:Jonger dan 30 jaar:21(1,3 %)
30-54 jaar:1 073(67,9 %)
Ouder dan 54 jaar:486(30,8 %)
OpleidingsniveauLager middelbaar onderwijs of minder2665(4,1 %)
Hoger middelbaar27 of postsecundair onderwijs281 051(66,5 %)
Hoger onderwijs29464(29,4 %)

25. Er zijn 96 werknemers met een handicap.

Voorgestelde maatregelen

26. De maatregelen waarvoor de Franse autoriteiten medefinanciering uit het EFG aanvragen, hebben betrekking op de verlenging van de duur van het re-integratieverlof (“congé de reclassement”)30, die verder gaat dan de wettelijke verplichting van de onderneming. Deze maatregel is bedoeld voor ontslagen werknemers en werknemers die bij hun vrijwillig vertrek nog geen precieze plannen voor re-integratie hadden en in aanmerking wensten te komen voor omscholing, advies of begeleiding en ondersteuning bij het opzetten of de overname van een bedrijf enz.

4.

27. Aan de ontslagen werknemers worden de volgende gepersonaliseerde steunmaatregelen aangeboden:


- Adviesdiensten en loopbaanbegeleiding: de ontslagen werknemers krijgen loopbaanbegeleiding en worden geholpen bij het zoeken naar een baan, of krijgen begeleiding bij het opstarten van hun eigen bedrijf. De deelnemers krijgen beroepsoriëntatie en ‑begeleiding, begeleiding bij het zoeken naar een baan, coaching, informatie over beschikbare opleidingen en er wordt ondernemerschap bevorderd. In het kader van deze maatregel zullen werknemers outplacementmogelijkheden krijgen als gevolg van het actief zoeken naar werk door specialisten en geholpen worden bij het selecteren van vacatures, het voorbereiden van sollicitatiegesprekken enz. Gespecialiseerde adviseurs zullen werknemers helpen die zich als zelfstandige willen vestigen, een bedrijf willen overnemen of een bedrijf willen opzetten met het opstellen van een bedrijfsplan, het zoeken naar financiering, en andere begeleidende diensten bij het oprichten van een eigen bedrijf.

- Opleiding: de werknemers zullen verschillende soorten om- en bijscholing aangeboden krijgen die zijn toegesneden op hun behoeften, zoals die werden vastgesteld door de adviseurs die de adviesdiensten aanbieden. Werknemers die zich als zelfstandige willen vestigen, krijgen opleiding over het oprichten van een bedrijf; deze opleiding wordt verstrekt door Sodesi (PASS CREA), de Kamer van Koophandel en Industrie of de Kamer van Koophandel en Ambachten.

- Steun bij het opzetten van een bedrijf: werknemers die een eigen bedrijf oprichten (overname of opstarten van een bedrijf), zullen maximaal 15 000 EUR ontvangen voor het dekken van de oprichtingskosten, investeringen in activa en lopende uitgaven. De steun wordt betaald in drie tranches bij het bereiken van vooraf bepaalde objectieven. Een eerste tranche van 3 000 EUR zal worden uitbetaald bij overlegging van een bewijs dat een bedrijf werd opgericht of overgenomen, zoals het bewijs van registratie31. Een tweede en derde tranche van 6 000 EUR elk, bij overlegging van het eerste en tweede activiteitsoverzicht aan de RSI32, waaruit een omzet van ten minste 200 EUR en 500 EUR voor zelfstandigen en eenmanszaken blijkt, of bij overlegging van een door een registeraccountant afgegeven certificaat waaruit een omzet van ten minste 500 EUR en 1 000 EUR voor ondernemingen blijkt33.

- Aanwervingspremies: KMO’s die een voormalige werknemer van Air France in dienst nemen met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur of voor een bepaalde duur van ten minste zes maanden, ontvangen maximaal twee maanden loon en werkgeversbijdragen en een deel van de opleidingskosten voor aanpassing aan de nieuwe baan, indien een dergelijke opleiding nodig is.

- Toelage voor een snelle terugkeer naar een nieuwe baan: werknemers die snel weer aan het werk gaan met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur of voor een bepaalde duur van ten minste zes maanden ontvangen een toelage die gelijk is aan de sollicitatietoelage34 die zij zouden hebben ontvangen indien zij de baan niet hadden gevonden. Het bedrag mag niet hoger zijn dan het equivalent van vier maanden sollicitatietoelage.

- Loontoeslagen: deze maatregel is bedoeld om een stimulans te bieden om een nieuwe baan te aanvaarden (voor onbepaalde duur of voor een bepaalde duur van ten minste zes maanden), ook al is het salaris van de nieuwe baan lager dan dat van de vorige baan. De toeslag is gelijk aan het verschil tussen salarissen van maximaal 600 EUR per maand, gedurende maximaal 30 maanden35, of van maximaal 375 EUR per maand36, gedurende maximaal 48 maanden37. Het totaal per werknemer mag in geen geval meer bedragen dan 18 000 EUR.

28. De hier voorgestelde maatregelen zijn actieve arbeidsmarktmaatregelen die behoren tot de in artikel 7 van de EFG-verordening vastgestelde subsidiabele maatregelen. Deze maatregelen komen niet in de plaats van maatregelen die gericht zijn op passieve sociale bescherming.

29. Frankrijk heeft meegedeeld dat Air France regelmatig opleidingen aanbiedt voor zijn personeel, waarbij aandacht wordt besteed aan digitale vaardigheden en vaardigheden die vereist zijn in een hulpbronnenefficiënte economie, in het kader van zijn plan voor de ontwikkeling van vaardigheden. De opleiding op de digitale opleidingsplatforms van Air France blijft beschikbaar voor de ontslagen werknemers voor de duur van hun deelname aan de EFG-maatregelen.

30. Frankrijk heeft de nodige informatie verstrekt over maatregelen waartoe het betrokken bedrijf krachtens de nationale wetgeving of collectieve arbeidsovereenkomsten verplicht is. Het heeft bevestigd dat een financiële bijdrage uit het EFG deze maatregelen niet zal vervangen.

Geraamde begroting

31. De totale kosten worden op 20 873 656 EUR geraamd, met inbegrip van uitgaven die uitsluitend voor gepersonaliseerde steunmaatregelen zijn bestemd. Frankrijk heeft besloten de uitgaven voor activiteiten op het gebied van voorbereiding, beheer, voorlichting en publiciteit en controle en rapportage met eigen middelen te dekken.

32. Er wordt in totaal een financiële bijdrage van 17 742 607 EUR (85 % van de totale kosten) uit het EFG gevraagd.

33. De nationale voorfinanciering en medefinanciering worden verstrekt door Air France.

MaatregelenGeraamd aantal deelnemersGeraamde kosten per deelnemer
(in EUR)38
Geraamde totale kosten
(in EUR)39
Gepersonaliseerde steunmaatregelen (maatregelen overeenkomstig artikel 7, lid 2, punt a), van de EFG-verordening)
Adviesdiensten en loopbaanbegeleiding
(accompagnement congé de reclassement Alixio et Sodesi)
1 1622 0982 437 820
Opleiding
(formation)
8052 8152 266 400
Premie voor het opzetten van een bedrijf
(prime à la création d’entreprise)
59115 0008 865 000
Subtotaal a):

5.

Percentage van het pakket gepersonaliseerde steunmaatregelen:

13 569 220
(65,00 %)
Toelagen en premies (maatregelen overeenkomstig artikel 7, lid 2, punt b), van de EFG-verordening)
Aanwervingspremies
(aide TPE - PME)
465 296243 608
Toelage voor een snelle terugkeer naar een nieuwe baan
(indemnité de reclassement rapide/immédiat)
51211 4675 871 235
Loontoeslagen
(indemnité différentielle de rémunération)
8314 3321 189 593
Subtotaal b):

6.

Percentage van het pakket gepersonaliseerde steunmaatregelen:

7 304 436
(35,00 %)
Activiteiten als bedoeld in artikel 7, lid 5, van de EFG-verordening
1. Voorbereidende activiteiten
0
2. Beheer
0
3. Voorlichting en publiciteit
0
4. Controle en rapportage
0
Subtotaal c):

7.

Percentage van de totale kosten:

0
(0,00 %)
Totale kosten (a + b + c):20 873 656
EFG-bijdrage (85 % van de totale kosten)17 742 607

34. De kosten van de in de bovenstaande tabel opgenomen maatregelen die vallen onder artikel 7, lid 2, punt b), van de EFG-verordening, bedragen niet meer dan 35 % van de totale kosten voor het gecoördineerde pakket gepersonaliseerde steunmaatregelen. Frankrijk heeft bevestigd dat deze maatregelen afhangen van de actieve deelname van de beoogde begunstigden aan opleidingsactiviteiten en activiteiten in verband met het zoeken van een baan.

35. Het heeft ook bevestigd dat de investeringskosten voor wie zich als zelfstandige vestigt of een eigen bedrijf opricht en voor overnames door werknemers per begunstigde niet meer dan 22 000 EUR zullen bedragen.

Periode waarbinnen de uitgaven subsidiabel zijn

36. Frankrijk heeft de beoogde begunstigden met ingang van 1 februari 2021 gepersonaliseerde steunmaatregelen verstrekt. De uitgaven voor de maatregelen komen derhalve vanaf 1 februari 2021 tot 24 maanden na de datum van inwerkingtreding van het financieringsbesluit voor een financiële bijdrage uit het EFG in aanmerking.

37. Op 6 januari 2021 heeft Frankrijk de eerste administratieve uitgaven gedaan met het oog op de implementatie van het EFG, maar het heeft besloten dit met eigen middelen te financieren.

Beheers- en controlesystemen

38. De aanvraag bevat een beschrijving van het beheers- en controlesysteem, waarin de verantwoordelijkheden van de betrokken instanties zijn vastgesteld. Frankrijk heeft de Commissie laten weten dat de financiële bijdrage zal worden beheerd door de Délégation générale à l’emploi et à la formation professionnelle (DGEFP) van het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid, Beroepsopleiding en Sociale dialoog, met name door de eenheid Fonds national de l’emploi (DGEFP — MFNE). Binnen de DGEFP zullen de betalingen worden uitgevoerd door de eenheid Affaires financières (DGEFP — MAFI). De Commission interministérielle de coordination des contrôles (CICC) is de Franse auditautoriteit voor het EFG. Air France is verantwoordelijk voor de uitvoering van de maatregelen. De Franse autoriteiten zullen hiertoe een partnerschapsovereenkomst met Air France sluiten.

Toezeggingen door de betrokken lidstaat

8.

39. Frankrijk heeft op de volgende punten de nodige garanties geboden:


- bij de toegang tot de voorgestelde maatregelen en de uitvoering ervan zullen de beginselen van gelijke behandeling en non-discriminatie worden gerespecteerd;

- er is voldaan aan de voorschriften van de nationale en EU-wetgeving inzake collectieve ontslagen;

- Air France heeft zijn activiteiten na de ontslagen voortgezet, is zijn wettelijke verplichtingen nagekomen en heeft dienovereenkomstig de nodige maatregelen voor zijn werknemers getroffen;

- dubbele financiering wordt voorkomen;

- de financiële bijdrage uit het EFG zal voldoen aan de procedurele en materiële EU-regels inzake overheidssteun.

GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Begrotingsvoorstel

40. Overeenkomstig artikel 8 van Verordening (EU, Euratom) 2020/2093 van de Raad van 17 december 2020 tot bepaling van het meerjarig financieel kader voor de jaren 2021‑202740 mag het EFG het jaarlijks maximumbedrag van 186 miljoen EUR (prijzen van 2018) niet overschrijden.

41. Na te hebben onderzocht of de aanvraag voldoet aan de voorwaarden van artikel 13, leden 1 en 2, van de EFG-verordening, en rekening houdend met het aantal beoogde begunstigden, de voorgestelde maatregelen en de geraamde kosten, stelt de Commissie voor om uit het EFG een bedrag van 17 742 607 EUR beschikbaar te stellen — hetgeen overeenkomt met 85 % van de totale kosten van de voorgestelde maatregelen — teneinde een financiële bijdrage te leveren in het kader van de aanvraag.

42. Overeenkomstig punt 9 van het Interinstitutioneel Akkoord van 16 december 2020 tussen het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie betreffende de begrotingsdiscipline, de samenwerking in begrotingszaken en een goed financieel beheer, alsmede betreffende nieuwe eigen middelen, met inbegrip van een routekaart voor de invoering van nieuwe eigen middelen41, zal het voorgestelde besluit om middelen uit het EFG beschikbaar te stellen gezamenlijk door het Europees Parlement en de Raad worden genomen.

Met dit besluit samenhangende handelingen

43. Samen met dit voorstel voor een besluit om middelen uit het EFG beschikbaar te stellen, dient de Commissie bij het Europees Parlement en de Raad een voorstel in voor een overschrijving van 15 645 511 EUR naar het desbetreffende begrotingsonderdeel42.

44. Tegelijk met dit voorstel voor een besluit om middelen uit het EFG beschikbaar te stellen, heeft de Commissie ook een besluit over een financiële bijdrage vastgesteld dat een financieringsbesluit is in de zin van artikel 110 van het Financieel Reglement43. Dat financieringsbesluit treedt in werking op de datum waarop het Europees Parlement en de Raad de Commissie in kennis stellen van de goedkeuring van de begrotingsoverschrijving.