Toelichting bij COM(2022)464 - Wijziging Besluit (EU) 2021/1345 mbt onderhandelingen met Colombia en Mexico met het oog op het sluiten van overeenkomsten inzake de handel in biologische producten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN DE AANBEVELING

Motivering en doelstellingen van de aanbeveling

Verordening (EU) 2018/848 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2018 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad 1 biedt de mogelijkheid om de markt van de Unie open te stellen voor biologische producten uit derde landen die in het kader van een handelsovereenkomst zijn erkend als landen met een productiesysteem dat aan dezelfde doelstellingen en beginselen voldoet omdat in het kader van dat systeem voorschriften worden toegepast die hetzelfde conformiteitsniveau garanderen als die van de Unie.

Overeenkomstig Verordening (EU) 2018/848 verstrijkt de erkenning van de gelijkwaardigheid van derde landen die in het kader van artikel 33, lid 2, van Verordening (EG) nr. 834/2007 2 is verleend, op 31 december 2026. Bijgevolg verstrijken de erkenningen die aan Argentinië, Australië, Canada, Costa Rica, India, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Tunesië, de Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Korea zijn verleend, op die datum. Om de continuïteit van de handel in biologische producten met die partners na 2026 te waarborgen, heeft de Raad de Commissie gemachtigd de nodige onderhandelingen te starten om nieuwe gelijkwaardigheidserkenningen in de vorm van handelsovereenkomsten met die landen te bewerkstelligen. Die machtiging tot het voeren van onderhandelingen is vastgelegd in Besluit (EU) 2021/1345 van de Raad van 28 juni 2021 3 .

Deze aanbeveling heeft tot doel Colombia en Mexico op te nemen in het toepassingsgebied van Besluit (EU) 2021/1345 van de Raad.

De Commissie heeft de onderhandelingen officieel gestart in 2016. Die onderhandelingen waren gebaseerd op het besluit van de Raad van 16 juni 2014, waarin de geldigheidsduur van de onderhandelingen tot drie jaar werd beperkt.

De onderhandelingen met Colombia en Mexico konden niet binnen die termijn van drie jaar worden afgerond. Daarom is voorgesteld een hernieuwde machtiging te vragen via de uitbreiding van het toepassingsgebied van Besluit (EU) 2021/1345 van de Raad. Dit biedt ook de mogelijkheid om de mogelijke gelijkwaardigheid van de in Colombia en Mexico geldende wetgeving inzake biologische productie vast te stellen in het kader van een nieuwe wetgevingshandeling van de Unie inzake biologische productie, namelijk Verordening (EU) 2018/848 en de op die verordening gebaseerde gedelegeerde en uitvoeringshandelingen. In het licht van het bovenstaande wordt in de aanbeveling voorgesteld Besluit (EU) 2021/1345 van de Raad slechts te wijzigen voor zover dat nodig is en geen wijzigingen aan te brengen in de onderhandelingsrichtsnoeren.

Gezien de context is de aanbeveling door SecGen aanvaard als niet politiek gevoelig/belangrijk.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Met de bevordering van de handel in biologische producten via bilaterale overeenkomsten zal de aanbeveling bijdragen aan de algemene doelstelling van “een sterker Europa in de wereld” 4 . Overigens heeft de Unie reeds handelsovereenkomsten met Colombia en Mexico.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

Door de stimulering van de handel in biologische producten draagt de aanbeveling ook bij aan de doelstelling van de Green Deal om samen met internationale partners te werken aan de verbetering van de mondiale milieunormen. Daarnaast zorgt de aanbeveling voor continuïteit met eerdere besluiten van de Unie, zoals over het aangaan van onderhandelingen op het gebied van biologische producten met Colombia en Mexico.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Artikel 218, leden 3 en 4, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Overeenkomstig artikel 5, lid 3, VEU is het subsidiariteitsbeginsel niet van toepassing op gebieden die onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie vallen.

Evenredigheid

De aanbeveling van de Commissie is in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

Keuze van het instrument

Het enige beschikbare instrument om het doel te bereiken is een internationale overeenkomst. Bijgevolg is een machtiging vereist voor het openen van onderhandelingen over een internationale overeenkomst. Zoals reeds uitgelegd, is voor dit specifieke geval geen nieuw rechtsinstrument nodig, maar alleen een wijziging van Besluit (EU) 2021/1345 van de Raad.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

Niet van toepassing.

Raadpleging van belanghebbenden

In het kader van de hervorming van de wetgevingshandeling betreffende de biologische productie en de etikettering van biologische producten werd een aantal belanghebbenden geraadpleegd. Destijds werden diverse bijeenkomsten voor de dialoog met het maatschappelijk middenveld en andere vergaderingen georganiseerd.

Daarnaast heeft de Commissie op 22 november 2021 in het Speciaal Comité Landbouw (SCL) met de lidstaten de mogelijkheid besproken om Colombia en Mexico in het toepassingsgebied van Besluit (EU) 2021/1345 van de Raad op te nemen. Na de besprekingen heeft het SCL te kennen gegeven dat ervan werd uitgegaan dat de Commissie in de nabije toekomst een voorstel voor een actualisering van Besluit (EU) 2021/1345 van de Raad zou indienen.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

Niet relevant.

Effectbeoordeling

De aanbeveling is gebaseerd op artikel 218, leden 3 en 4, VWEU. Daarom is geen nieuwe effectbeoordeling nodig.

Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

Niet van toepassing.

Grondrechten

De aanbeveling is in overeenstemming met de EU-Verdragen en het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Niet relevant.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

Niet van toepassing.

Toelichtende stukken (bij richtlijnen)

Niet van toepassing.

Toelichting bij de specifieke bepalingen van de aanbeveling

In de aanbeveling wordt voorgesteld de Commissie te machtigen om namens de Unie te onderhandelen over overeenkomsten inzake de handel in biologische producten met Colombia en Mexico. Deze twee landen zouden dus worden toegevoegd aan de lijst die reeds is opgenomen in Besluit (EU) 2021/1345 van de Raad: Argentinië, Australië, Canada, Costa Rica, India, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Tunesië, de Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Korea. In de aanbeveling wordt voorgesteld in de bijlage dezelfde onderhandelingsrichtsnoeren die de Commissie en het speciaal comité tijdens de onderhandelingen moeten volgen, te behouden.

1.

Aanbeveling voor een


BESLUIT VAN DE RAAD

tot wijziging van Besluit (EU) 2021/1345 wat betreft de opening van onderhandelingen met Colombia en Mexico met het oog op het sluiten van overeenkomsten inzake de handel in biologische producten

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 218, leden 3 en 4,

Gezien de aanbeveling van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

Verordening (EU) 2018/848 van het Europees Parlement en de Raad 5 biedt de mogelijkheid om de markt van de Unie open te stellen voor biologische producten uit derde landen die in het kader van een handelsovereenkomst zijn erkend als landen met een productiesysteem dat aan dezelfde doelstellingen en beginselen voldoet omdat in het kader van dat systeem voorschriften worden toegepast die hetzelfde conformiteitsniveau garanderen als die van de Unie.

Bij Besluit (EU) 2021/1345 van de Raad 6 werd machtiging verleend tot het openen van onderhandelingen over overeenkomsten inzake de handel in biologische producten tussen de Europese Unie en Argentinië, Australië, Canada, Costa Rica, India, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Tunesië, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

De Commissie heeft de onderhandelingen met Colombia en Mexico geopend in het kader van een eerdere onderhandelingsmachtiging. Die machtiging hield een beperking in van de duur van de onderhandelingen, die niet binnen de gestelde termijn konden worden afgerond. Het is dan ook passend Besluit (EU) 2021/1345 te wijzigen om Colombia en Mexico in het toepassingsgebied van dat besluit op te nemen.

De onderhandelingsrichtsnoeren in het addendum bij Besluit (EU) 2021/1345 moeten worden gewijzigd om daarin een verwijzing naar Colombia en Mexico op te nemen.

Besluit (EU) 2021/1345 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

2.

Artikel 1


Besluit (EU) 2021/1345 wordt als volgt gewijzigd:

De titel wordt vervangen door:

“Besluit (EU) 2021/1345 van de Raad van 28 juni 2021 houdende machtiging tot het openen van onderhandelingen met Argentinië, Australië, Canada, Colombia, Costa Rica, India, Israël, Japan, Mexico, Nieuw-Zeeland, Tunesië, de Verenigde Staten en Zuid-Korea met het oog op het sluiten van overeenkomsten inzake de handel in biologische producten”.

Artikel 1, lid 1, wordt vervangen door:

“De Commissie wordt gemachtigd tot het openen van onderhandelingen met Argentinië, Australië, Canada, Colombia, Costa Rica, India, Israël, Japan, Mexico, Nieuw-Zeeland, Tunesië, de Verenigde Staten en Zuid-Korea met het oog op het sluiten van overeenkomsten inzake de handel in biologische producten.”.

Het addendum wordt vervangen door de tekst in de bijlage bij dit besluit.

3.

Artikel 2


Dit besluit is gericht tot de Commissie.

Gedaan te Brussel,

4.

Voor de Raad


De voorzitter

(1) PB L 150 van 14.6.2018, blz. 10.
(2) Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad van 28 juni 2007 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 2092/91 (PB L 189 van 20.7.2007, blz. 1).
(3) Besluit (EU) 2021/1345 van de Raad van 28 juni 2021 houdende machtiging tot het openen van onderhandelingen met Argentinië, Australië, Canada, Costa Rica, India, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Tunesië en de Verenigde Staten met het oog op het sluiten van overeenkomsten inzake de handel in biologische producten (PB L 306 van 31.8.2021, blz.

2).
(4) Zie de zes prioriteiten van de Commissie voor 2019-2024. https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024_nl .
(5) Verordening (EU) 2018/848 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2018 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad (PB L 150 van 14.6.2018, blz. 1).
(6) Besluit (EU) 2021/1345 van de Raad van 28 juni 2021 houdende machtiging tot het openen van onderhandelingen met Argentinië, Australië, Canada, Costa Rica, India, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Tunesië en de Verenigde Staten met het oog op het sluiten van overeenkomsten inzake de handel in biologische producten (PB L 306 van 31.8.2021, blz.

2).