Toelichting bij COM(2022)577 - Sluiting van een overeenkomst met de Seychellen inzake de toegang voor Seychelse vissersvaartuigen tot de wateren van Mayotte

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

De overeenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen inzake de toegang voor vissersvaartuigen van de Seychellen tot de wateren van Mayotte (“de overeenkomst van 2015”) 1 is op 20 mei 2014 ondertekend en voorlopig van toepassing geworden voor een periode van zes jaar. De overeenkomst van 2015 is stilzwijgend verlengd op 20 mei 2020.

Op basis van de desbetreffende onderhandelingsrichtsnoeren 2 heeft de Commissie onderhandelingen met de regering van de Seychellen gevoerd met het oog op het sluiten van een overeenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen. Na afloop van deze onderhandelingen is op 10 juni 2022 een nieuwe overeenkomst (“de overeenkomst”) geparafeerd.

De nieuwe overeenkomst heeft een looptijd van zes jaar die ingaat op de in artikel 18 ervan vastgestelde datum van voorlopige toepassing, i.e. de datum waarop ze door beide partijen is ondertekend.

Dit voorstel heeft tot doel machtiging te verlenen voor de sluiting van de overeenkomst overeenkomstig artikel 218, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

De nieuwe overeenkomst is er in de eerste plaats op gericht het strategische partnerschap met de Seychellen verder te versterken en de technische en financiële voorwaarden van de overeenkomst af te stemmen op de in 2020 ondertekende partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij (PODV) 3 met de Seychellen en het bijbehorende uitvoeringsprotocol. De overeenkomst draagt tevens bij tot verantwoorde visserij in EU-wateren en tot de ontwikkeling van het visserijbeleid in Mayotte.

De overeenkomst voorziet in vangstmogelijkheden voor Seychelse vaartuigen in de wateren van de Unie in Mayotte. Deze vangstmogelijkheden zijn gebaseerd op het beste beschikbare wetenschappelijke advies en zijn in overeenstemming met de aanbevelingen van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan (IOTC) — de regionale visserijorganisatie die over grote afstanden trekkende visbestanden beheert — en worden, in voorkomend geval, binnen de grenzen van het beschikbare overschot verleend.

De overeenkomst voorziet in vangstmogelijkheden voor acht ringzegenvaartuigen van de Seychellen.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

De onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst passen in het externe optreden van de Europese Unie ten aanzien van de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS-landen).

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De rechtsgrondslag is het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), meer bepaald artikel 43, lid 2, waarin het gemeenschappelijk visserijbeleid is vastgesteld, en artikel 218, lid 6, waarin is bepaald dat de Raad, op voorstel van de onderhandelaar, een besluit tot sluiting van de overeenkomst moet vaststellen.

Overeenkomstig artikel 17, lid 1, van het Verdrag betreffende de Europese Unie zorgt de Commissie voor de externe vertegenwoordiging van de Unie, behalve in aangelegenheden die onder het toepassingsgebied van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid vallen. Bijgevolg zijn alleen de door de Commissie aangewezen ambtenaren bevoegd om de Seychellen in kennis te stellen van de voltooiing van het ratificatieproces.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt.

Evenredigheid

Het voorstel staat in verhouding tot de doelstelling om een juridisch, ecologisch, economisch en sociaal bestuurskader voor visserijactiviteiten van Seychelse vaartuigen in wateren van de Unie tot stand te brengen, zoals vastgelegd in artikel 32 van Verordening (EU) 2017/2403 van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2017 inzake het duurzame beheer van externe vissersvloten.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

De Commissie heeft in 2019 een ex-postevaluatie verricht van het protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de EU en de Republiek der Seychellen, alsmede een ex-ante-evaluatie van een mogelijke toekomstige PODV met protocol 4 , die ook voorzag in een evaluatie van de overeenkomst.

De overeenkomst staat wederkerigheid tussen beide partijen toe wat betreft toegang tot de wateren voor vissersvaartuigen van hetzelfde type die op dezelfde soorten vissen. De overeenkomst is vernieuwd, aangezien het protocol bij de PODV tussen de EU en de Seychellen zelf is vernieuwd, waarbij de overeenstemming tussen de twee teksten op het gebied van de technische en financiële voorwaarden is behouden.

Raadpleging van belanghebbenden

In het kader van de evaluatie is overlegd met de lidstaten, vertegenwoordigers van de sector en internationale middenveldorganisaties, alsook met de visserijautoriteiten en het maatschappelijk middenveld van de Seychellen. Uit dit overleg is naar voren gekomen dat het voor de Europese Unie en voor de Republiek der Seychellen gunstig zou zijn een nieuwe overeenkomst te sluiten.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

Overeenkomstig artikel 31, lid 10, van de verordening inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid heeft de Commissie voor de beoordeling van de overeenkomst in het kader van de ex-postevaluatie en de ex-ante-evaluatie van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij EU-Seychellen een beroep gedaan op een onafhankelijke consultant.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Aangezien het gaat om de toegang van vissersvaartuigen die de vlag van de Seychellen voeren, tot de wateren die onder de jurisdictie van de EU vallen, zijn er geen financiële gevolgen in de zin van uitgaven of inkomsten voor de EU-begroting.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

De monitoringregelingen zijn vastgelegd in de overeenkomst.