Toelichting bij COM(2022)659 - Etikettering van biologisch voeder voor gezelschapsdieren

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Verordening (EU) 2018/848 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2018 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad 1 is op 1 januari 2022 van toepassing geworden. Dit heeft veranderingen teweeggebracht voor voeder voor gezelschapsdieren. Vóór 1 januari 2022 kon voeder voor gezelschapsdieren, met name voor katten en honden, als biologisch worden geëtiketteerd, ook al waren niet alle ingrediënten van agrarische oorsprong biologisch, omdat de lidstaten nationale regels konden vaststellen of, bij ontstentenis daarvan, private normen konden aanvaarden of erkennen. Sinds 1 januari 2022 kan voeder voor gezelschapsdieren echter niet langer als biologisch worden geëtiketteerd, aangezien Verordening (EU) 2018/848 wel betrekking heeft op de etikettering van diervoeders voor landbouwhuisdieren, zoals hooi en kuilvoer, maar geen specifieke regels bevat voor de etikettering van voeder voor gezelschapsdieren.

Verordening (EU) 2018/848 is zowel van toepassing op diervoeders voor voedselproducerende dieren als op voeder voor gezelschapsdieren. Op grond van die verordening mogen bij de productie van biologische diervoeders niet-biologische ingrediënten van agrarische oorsprong worden gebruikt, maar mag in de verkoopbenaming geen naar biologische productie verwijzende term worden gebruikt wanneer niet alle ingrediënten van agrarische oorsprong biologisch zijn. Bovendien mogen dergelijke diervoeders niet voorzien zijn van het logo voor de biologische productie van de Europese Unie. Bijgevolg worden de eindverbruikers niet rechtstreeks geïnformeerd over de conformiteit van het product met de voorschriften voor biologische productie.

Professionele exploitanten krijgen overeenkomstig punt 2.1.2 van bijlage III bij Verordening (EU) 2018/848 informatie over de samenstelling en het aandeel biologische, omschakelings- en niet-biologische elementen in diervoeders. Maar voor diervoeders die rechtstreeks in de detailhandel aan de eindverbruikers worden verkocht, zijn er momenteel geen regels voor de verstrekking van informatie over de biologische elementen in het voeder wanneer niet alle ingrediënten van agrarische oorsprong biologisch zijn. Bovendien zijn de etiketten van levensmiddelen en voeder voor gezelschapsdieren bestemd voor dezelfde klanten: voeder voor gezelschapsdieren en levensmiddelen (met inbegrip van voorverpakte levensmiddelen) worden beide in de detailhandel aan eindverbruikers verkocht.

Tegen deze achtergrond heeft dit voorstel tot doel specifieke etiketteringsvoorschriften voor voeder voor gezelschapsdieren vast te stellen. Dankzij deze regels kan voeder voor gezelschapsdieren, met name voor katten en honden, het logo voor de biologische productie van de Europese Unie dragen. Bovendien zal het logo voor de biologische productie van de Europese Unie verplicht zijn voor voorverpakt voeder voor gezelschapsdieren dat als biologisch wordt geëtiketteerd.

Het voorstel zal de kleine maar groeiende sector biologisch voeder voor gezelschapsdieren ondersteunen door producenten toe te staan bij het promoten van hun producten het logo voor de biologische productie van de Europese Unie te gebruiken. Daarnaast zal het voorstel bijdragen tot de ontwikkeling van de biologische landbouw door de mogelijkheid om toegevoegde waarde te creëren voor biologische bijproducten die bij de productie van voeder voor gezelschapsdieren kunnen worden gebruikt. Dit is in overeenstemming met de Green Deal, de “van boer tot bord”-strategie en de biodiversiteitsstrategie, het actieplan voor de ontwikkeling van de biologische productie en de doelstelling om uiterlijk in 2030 de landbouwgrond in de EU voor 25 % op biologische wijze te verbouwen.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Het voorstel is in overeenstemming met Verordening (EU) 2018/848. De voorgestelde etiketteringsvoorschriften voor biologisch voeder voor gezelschapsdieren weerspiegelen de etiketteringsvoorschriften voor levensmiddelen, inclusief de verplichte vermelding van het logo voor de biologische productie van de Europese Unie op de verpakking van voorverpakte levensmiddelen. De etiketten van levensmiddelen en die van voeder voor gezelschapsdieren zijn immers bestemd voor dezelfde klanten: voeder voor gezelschapsdieren en levensmiddelen (met inbegrip van voorverpakte levensmiddelen) worden beide in de detailhandel aan eindverbruikers verkocht.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

Het voorstel is in overeenstemming met Verordening (EG) nr. 767/2009 van het Europees Parlement en de Raad betreffende diervoeders, die specifieke bepalingen bevat voor de etikettering van diervoeders voor niet-voedselproducerende dieren zoals gezelschapsdieren.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Artikel 43, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Bij Verordening (EU) 2018/848 heeft de Unie een Uniebrede biologische regeling en geharmoniseerde voorschriften voor de biologische productie vastgesteld, met inbegrip van regels voor de etikettering van biologische producten. De vaststelling van specifieke uniforme regels voor de etikettering van biologisch voeder voor gezelschapsdieren kan derhalve niet voldoende door de lidstaten worden verwezenlijkt.

Evenredigheid

Het voorstel heeft betrekking op beperkte en gerichte regels ter aanvulling van het huidige wetgevingskader voor de etikettering van biologische producten. Die regels gaan niet verder dan wat nodig is ter verwezenlijking van de doelstelling om regels voor de etikettering van biologisch voeder voor gezelschapsdieren vast te stellen.

Keuze van het instrument

De voorgestelde regels voor de etikettering van biologisch voeder voor gezelschapsdieren moeten rechtstreeks van toepassing zijn in de lidstaten. Een verordening van het Europees Parlement en de Raad is het passende instrument voor de vaststelling van specifieke regels voor de etikettering van biologisch voeder voor gezelschapsdieren, rekening houdend met het feit dat de thans geldende wetgeving Verordening (EU) 2018/848 is.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

N.v.t.

Raadpleging van belanghebbenden

N.v.t.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

N.v.t.

Effectbeoordeling

N.v.t.

Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

N.v.t.

Grondrechten

N.v.t.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

N.v.t.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

N.v.t.

Toelichtende stukken (bij richtlijnen)

N.v.t.

Artikelsgewijze toelichting

Het voorstel heeft betrekking op specifieke regels voor de etikettering van biologisch voeder voor gezelschapsdieren. Voeder voor gezelschapsdieren kan slechts als biologisch worden geëtiketteerd en het logo voor de biologische productie van de Europese Unie dragen als de ingrediënten van agrarische oorsprong voor ten minste 95 gewichtsprocent biologisch zijn. Wanneer minder dan 95 % van de ingrediënten van agrarische oorsprong biologisch is, mag de biologische aard alleen worden vermeld in de ingrediëntenlijst ten aanzien van de biologische ingrediënten, met vermelding van het totale percentage biologische ingrediënten in verhouding tot de totale hoeveelheid ingrediënten van agrarische oorsprong.