Toelichting bij COM(2023)774 - Sluiting van het protocol tot wijziging van de Overeenkomst met Japan betreffende een economisch partnerschap wat betreft het vrij verkeer van gegevens

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

# otivering en doel van het voorstel

Dij besluit van 12ju,i 2023 heeft de Kaad richtsnoeren goedgekeurd voor de Uom missie om te onderhandelen over de opname van bepalingen inzake grensoverschrijdende gegevensstromen in de economische p a rt n e rs c h a p s o v e r e e n k o m st t u sse n de Europese Unie en Japan .

3.

Op 24 o kto b e r 2022 hebben de EU en Jap an de onderhandelingen over grensoverschrijdende gegevens st romen opgestart. De onderhandelingen werden in beginsel afgerond op 28 oktober


2023.

De EU en Jap an behoren tot de grootste digitale economieën ter wereld. De EU streeft ernaar de voordelen van de verdere digitalisering van de wereldeconomie en de samenleving te versnellen en te benutten. Gegevensbeheer en grensoverschrijdende gegevens st romen zijn van cruciaal belang voor deze o n tw i k k e I i n g .

D ata zijn de levenslijn van veel bedrijven en een cruciaal onderdeel van bedr ij fs modellen en toeleveringsketens in veel economische sectoren. Deze overeenkomst biedt de broodnodige rechts zekerheid dat gegevensstromen tussen de EU en Jap an niet zullen worden belemmerd door ongerechtvaardigde gegevenslokal isatiem aatregelen, en waarborgt het voordeel van het vrije verkeer van gegevens met vertrouwen in volledige naleving van onze respectieve regels inzake gegevensbescherming en de digitale economie.

Het resultaat van de onderhandelingen bevestigt het blijvende engagement van de EU en Japan voor het op regels gebaseerde internationale handelsstelsel en de gezamenlijke vastberadenheid om mondiale regels voor gegevensstromen vorm te geven die de gedeelde waarden en de respectieve regelgevingsbenaderingen eerbiedigen.

# \/e renigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleid sterrein

Door overeenstemming te bereiken over regels om ongerechtvaardigde belemmeringen voor gegevens st romen aan te pakken en tegelijkertijd de regelgevingsautonomie op het gebied van gegevensbescherming en privacy te behouden, draagt het voorstel bij tot de verwezenlijking van de doelstellingen die zijn va st gelegd in de mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en hetComité van

de Regio's van 18 f e b r u a r i 2021 .

# \/e renigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

4.

De met Japan onderhandelde regels inzake grensoverschrijdende gegevens st romen vormen een aanvulling op de bestaande regeling voor wederzijdse adequaatheid tussen de EU en


i 3

5.

Japan voor persoonsgegevens en zijn in overeen stemming met het geconsolideerde voorstel voor bepalingen inzake grensoverschrijdende gegevensstromen en de bescherming van


Overeenkomst tussen de Europese Unie en Japan betreffende een economisch partnerschap (PB L 330 van 27.12.2018, b,z.

3).

Evaluatie van het handelsbeleid — Een open, duurzaam en assertief handelsbeleid, COM(2021) 66 finai. Europese Commissie, adequaatheidsbesluit met Japan brengt s werelds g r o otste ruim te van veilig dataverkeer tot sta n d , Uitvoerinqsbeslu it (EU) 2019/419 van 23 lanuar, 2019 ov ereen ko mstig Ver o r d e n i n g (EU) 2016/679 v an het Europees Parlement en de Raad over de passende bescherming persoonsgegevens door Japan krach te ns de Wet bescherm ing persoonsinformatie.

6.

a n


1

persoonsgegevens en de persoonlijke levenssfeer in handelsovereenkomsten . Het voorstel is gericht op de uitvoering van de strategie van de Commissie die is vastgesteld in de evaluatie van het handelsbeleid, de EU 'datastrategie, de gezamenlijke mededeling over de EU 'strateg i e voor samenwerking in de lndo_Pacifische regio en de gezamenlijke verklaring over privacy en de bescherming van persoonsgegevens die door de EU en Japan gezamenlijk is

6

o n d e rte k e n d .

7.

Bij de evaluatie van het handelsbeleid heeft de Commissie zich ertoe verbonden


"ongerechtvaardigde belemmeringen voor gegevensstromen [te] blijven aanpakken zonder

afbreuk te doen aan haar autonomie op het gebied van gegevensbescherming en privacy '. I n de datastrategie van de EU' staat het volgende : "De EU wil deze ongerechtvaardigde

belemmeringen voor data st romen in b i I a te r a I e besprekingen en internationale fora blijven aanpakken, ook b ij de ld handelsorganisatie/ en tegel ij kertij d b I ij ven werken aan

Euro pese regels en normen voor data verwerking die str o k e n m et de E U-wetgeving." Gegevens st romen worden ook aangemerkt als een belangrijk element van de gezamenlijke mededeling over de EU "strategie voor samenwerking in de lndo_Pacifische regio .

1.

Rechtsgrondslag


, SUBSI DIARITE IT EN EVENREDIGHEID

# Rechtsgrondslag

De materiële rechtsgrondslag wordt gevormd door artikel 207 VWEU.

Het protocol van wijziging moet worden ondertekend door de Unie naar aanleiding van een besluit van de Kaad uit hoofde van artikel 218, Md 5, VWEU, en worden gesloten door de Unie naar aanleiding van een besluit van de Raad uit hoofde van artikel 218, lid 6, VWEU, na goedkeuring door het Europees Parlement.

# Subsidiariteit (bij niet~exclusieve bevoegdheid)

Het protocol van wijziging zoals dat wordt voorgelegd aan de Raad be str ij kt geen aangelegenheden die niet onder de exclusieve bevoegdheid van de EU vallen.

# Evenredigheid

Handelsovereenkomsten zijn passende middelen om markttoegang en aanverwante kwesties van alomvattende economische betrekkingen met een land buiten de EU te regelen. L_r is geen alternatief om de desbetreffende toezeggingen en liberaliseringsinspanningen Juridisch bindend te maken.

8.

Dit initiatief streeft rechtstreeks de doelstelling van de Unie op het gebied van extern optreden


na en draagt bij tot de politieke prioriteit van de 'EU als sterkere mondiale speler'. Het is in

overeen stemming met de uitgangspunten van de integrale EU_strategie om met andere partners samen te werken en de externe partnerschappen van de EU op vera n tw oorde wijze te

https.//ec.europa.eu/newsroo m /just/ items /627665

5 Gezamenlijke mededeling over de EU "strategie voor samenwerking in de lndo_Pacifische regio, JOIN(2021) 24 final.

6 r

uemeenschappeli|ke verklaring betreffende de persoonlijke levenssfeer en de bescherming van persoonsgegevens, v

9.

M ededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en


Sociaal Comité en het Comité van de Ree iO S Een Europese datastrategie, COM(2020) 66 nnai.

8 Gezamenlijke mededeling over de EU "strategie voor samenwerking in de lndo_Pacifische regio,

JOIN(2021) 24 final.

2

vernieuwen om aldus de externe prioriteiten van de EU te verwezenlijken. Met draagt bij aan de handels" en o ntw ikkelingsdoelstellingen van de EU.

10.

Keu


ze van het instru ment

Dit voorstel is in overeenstemming met artikel 218, lid 6, VWEU, uit hoofde waarvan de Raad besluiten over de sluiting van internationale overeenkom st en va stste It. Er bestaat geen ander rechtsinstrument dat kan worden gebruikt om de in dit voor st el uitgedrukte doelstellingen te bereiken.

11.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING


# Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

12.

Niet van toepassing


# Raadpleging van belanghebbenden Niet van toepassing

# Bijeenbrengen en gebruik van expertise Ni et relevant

# Effectbeoordeling N i et relevant

# Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging Niet van toepassing

# Grondrechten

De aanbeveling is in overeenstem ming met de ELJ-Ve rdragen en het Mandvest van de grondrechten van de Europese Unie. M et name door het geconsolideerde voor st el voor bepalingen inzake grensoverschrijdende gegevensstromen en de bescherming van persoonsgegevens en privacy in handelsovereenkomsten in te dienen, wil de Commissie de regelgevingsautonomie van de Unie op het gebied van gegevensbescherming en privacy behouden.

2.

Gevolgen


13.

VOORDE BEGROTING


N i et relevant

14.

5. OVERIGE ELEMENTEN


# Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage Niet van toepassing

# Toelichtende st ukken (bij richtlijnen) Niet van toepassing

# Gedetailleerde toelichting bij de specifieke bepalingen van hetvoorstel Het voorstel bevat 7 artikelen.

3

Arti kei 1 be treft de wijziging van de inhoudsopgave.

Arti k e I 2 b etreft voornamelijk de toevo egillg V3.I1 CCI1 definitie voor "onder de overeenkomst

vallende persoon", waarin het toepassingsgebied van de betrokken bepalingen wordt

ged ef i n i e e r d .

Arti kei 3 heeft betrekking op de regels voor de grensoverschrijdende overdracht van informatie langs elektronische weg op basis van een gesloten lijst van verboden maatregelen ter beperking van de grensoverschrijdende informatiestroom en relevante uitzonderingen.

Arti kei 4 heeft betrekking op de bescherming van persoonsgegevens. In overeen stemming met de EU- prakt ij k en met het geconsolideerde voor st el voor bepalingen inzake grensoverschrijdende gegevens st romen en de bescherming van persoonsgegevens en de persoonlijke levenssfeer in handelsovereenkomsten erkent zij het recht van elke partij om het passende niveau van bescherming van de persoonlijke levenssfeer en persoonsgegevens te bepalen.

Artikel 5 voorziet in de schrapping van de bepaling betreffende financiële gegevens. Arti kei 6 heeft betrekking op de inwerkingtreding.

Artikel 7 betreft de authentieke talen waarin het protocol is opgesteld.

4