Toelichting bij COM(2024)111 - Gedelegeerde handelingen van de Commissie onder Verordening 2019/2152 betreffende Europese bedrijfsstatistieken

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. INLEIDING
Verordening (EU) 2019/2152 van 27 november 2019 betreffende Europese bedrijfsstatistieken en tot intrekking van 10 rechtshandelingen op het gebied van bedrijfsstatistieken 1 machtigt de Commissie om gedelegeerde handelingen vast te stellen.

Overeenkomstig artikel 5, lid 2, van die verordening kan deze bevoegdheid worden gebruikt tot: i) wijziging van bijlage V bij de verordening door de omschrijving van de door de belastingdiensten te verstrekken soorten statistische informatie, en tot ii) aanvulling van deze verordening door het nader bepalen van de details van de door de belastingdiensten overeenkomstig bijlage V te verstrekken statistische informatie.

Bovendien kan deze bevoegdheid volgens artikel 5, lid 3, worden gebruikt tot: i) wijziging van bijlage VI door de omschrijving van de door de belastingdiensten te verstrekken soorten statistische informatie, en ii) aanvulling van deze verordening door het nader bepalen van de details van de door de douanediensten overeenkomstig bijlage VI te verstrekken statistische informatie.

Tot slot kan deze bevoegdheid overeenkomstig artikel 6, lid 4, worden gebruikt om de in bijlage I bij de verordening gespecificeerde gedetailleerde onderwerpen te wijzigen en, overeenkomstig artikel 12, lid 2, de verordening te wijzigen door het dekkingspercentage voor de uitvoer van goederen binnen de EU te verlagen in het licht van technische en economische ontwikkelingen, met behoud van statistieken die aan de geldende kwaliteitsnormen voldoen.
2. RECHTSGRONDSLAG

De opstelling van dit verslag is verplicht krachtens artikel 22, lid 2, van Verordening (EU) 2019/2152, waarin aan de Commissie de bevoegdheid wordt verleend om gedelegeerde handelingen vast te stellen gedurende een periode van vijf jaar, die ingaat op 6 januari 2020. De bevoegdheidsdelegatie wordt stilzwijgend met termijnen van dezelfde duur verlengd, tenzij het Europees Parlement of de Raad zich uiterlijk drie maanden voor het einde van elke termijn tegen deze verlenging verzet. De Commissie moet uiterlijk negen maanden voor het einde van de termijn van vijf jaar, d.w.z. uiterlijk 5 april 2024, een verslag opstellen over de bevoegdheidsdelegatie.
3. DE UITOEFENING DOOR DE COMMISSIE VAN DE GEDELEGEERDE BEVOEGDHEDEN UIT HOOFDE VAN VERORDENING (EU) NR. 2019/2152

De Commissie heeft haar bevoegdheid uitgeoefend door vaststelling van Gedelegeerde Verordening (EU) 2021/1704 van de Commissie van 14 juli 2021 tot aanvulling van Verordening (EU) 2019/2152 van het Europees Parlement en de Raad door nadere invulling te geven aan de door de belastingdiensten en douaneautoriteiten te verstrekken statistische gegevens en tot wijziging van de bijlagen V en VI bij die verordening.2

Met deze gedelegeerde verordening wordt aldus de door de belastingautoriteiten aan de nationale bureaus voor de statistiek te verstrekken informatie uit btw-aangiften en de informatie over intra-EU-verwervingen uit de btw-lijsten nauwkeuriger vastgelegd. Tegelijkertijd wordt bijlage V bij Verordening (EU) 2019/2152 gewijzigd om ervoor te zorgen dat de door de belastingdiensten aan nationale bureaus voor de statistiek verstrekte informatie ook informatie bevat over intracommunautaire afstandsverkopen van goederen.

Wat de informatie over de gegevens over invoer en uitvoer uit douaneaangiften betreft, geeft de gedelegeerde verordening een nadere specificatie van de informatie die de douaneautoriteiten aan nationale bureaus voor de statistiek moeten verstrekken. Tegelijkertijd zorgt de gedelegeerde verordening ervoor dat in gevallen van gecentraliseerde vrijmaking de verplichting voor de douaneautoriteiten om gegevens over douaneaangiften aan hun nationale bureaus voor de statistiek te verstrekken, ook geldt in de lidstaat waar de goederen zich bevinden. Met de gedelegeerde verordening wordt ook gegarandeerd dat nationale bureaus voor de statistiek van hun douaneautoriteiten informatie kunnen ontvangen over toegepaste douanevereenvoudigingen en over de betrokken marktdeelnemers.
4. CONCLUSIE

De Commissie heeft de aan haar uit hoofde van Verordening (EU) 2019/2152 verleende bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen uitgeoefend. De Commissie is van mening dat zij de gedelegeerde bevoegdheden uit hoofde van Verordening (EU) 2019/2152 moet behouden omdat aangezien zij de door belastingautoriteiten en douaneautoriteiten aan hun nationale bureaus voor de statistiek te verstrekken informatie voortdurend moet actualiseren; deze actualiseringen zijn een weergave van de voortdurende ontwikkelingen in verband met de beschikbaarheid van informatie over btw en douaneaangiften. Dit maakt in de eerste plaats de productie van nauwkeurige statistieken over de internationale handel in goederen van hoge kwaliteit mogelijk. In de tweede plaats wordt het, doordat deze informatie door belastingautoriteiten en douaneautoriteiten aan hun nationale bureaus voor de statistiek wordt verstrekt, mogelijk de rapportagelast voor bedrijven tot een minimum te beperken.

In de toekomst kan het nodig zijn de in bijlage I bij Verordening (EU) 2019/2152 gespecificeerde gedetailleerde onderwerpen te wijzigen en het dekkingspercentage voor de uitvoer van goederen binnen de EU te verlagen in het licht van technische en economische ontwikkelingen, terwijl de statistieken aan de geldende kwaliteitsnormen blijven voldoen. De Commissie is bevoegd deze wijzigingen aan te brengen overeenkomstig artikel 6, lid 4, van Verordening (EU) 2019/2152.

De Commissie verzoekt het Europees Parlement en de Raad kennis te nemen van dit verslag.


1 Verordening (EU) 2019/2152 van het Europees Parlement en de Raad van 27 november 2019 betreffende Europese bedrijfsstatistieken en tot intrekking van tien rechtshandelingen op het gebied van bedrijfsstatistieken (PB L 327 van 17.12.2019, blz. 1).

2 PB L 339 van 24.9.2021, blz. 33.

NL NL