Overwegingen bij COM(1999)488 - Verduidelijking van Verordening 2223/96 met betrekking tot de beginselen voor de registratie van belastingen en sociale premies

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) In Verordening (EG) nr. 2223/96 van de Raad van 25 juni 1996 inzake het Europees systeem van nationale en regionale rekeningen in de Gemeenschap (ESR 95) is het referentiekader vastgelegd voor gemeenschappelijke normen, definities, classificaties en registratieregels voor de opstelling van de rekeningen van de lidstaten die voor de statistische behoeften van de Europese Gemeenschap worden gebruikt, zodat de resultaten van de lidstaten onderling vergelijkbaar zijn.

(2) In artikel 2 van Verordening (EG) nr. 2223/96 worden de voorwaarden omschreven waaronder de Commissie wijzigingen in de methoden van het ESR 95 kan aanbrengen, die ten doel hebben de inhoud ervan te verduidelijken en te verbeteren.

(3) Het is niet duidelijk of wordt voldaan aan de voorwaarde dat de Commissie geen wijzigingen in de opzet mag aanbrengen.

(4) Het is daarom noodzakelijk de verduidelijkingen betreffende de registratie van belastingen en sociale premies in het ESR 95 aan het Europees Parlement en de Raad voor te leggen.

(5) In artikel 2 van het Protocol betreffende de procedure bij buitensporige tekorten, dat verband houdt met artikel 104 van het Verdrag, wordt bepaald dat onder een overheidstekort moet worden verstaan het netto-financieringstekort van de sector overheid als omschreven in het Europees stelsel van economische rekeningen (ESER).

(6) Wanneer het ESR 95 geen vergelijkbare en doorzichtige oplossing biedt voor alle lidstaten, moet worden verwezen naar de beginselen van de economische rekeningen, zoals die zijn uiteengezet in het System of Nationale Accounts (SNA 93), dat op mondiaal niveau van toepassing is. De punten 7.60 en 8.50 van het SNA hebben betrekking op het onderhavige onderwerp.

(7) Het Comité statistisch programma, opgericht bij Besluit 89/382/EEG, Euratom, en het Comité voor monetaire, financiële en betalingsbalansstatistiek, opgericht bij Besluit 91/115/EEG, zijn geraadpleegd.