Overwegingen bij COM(2007)662 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 533/2004 inzake het opzetten van Europese partnerschappen in het kader van het stabilisatie- en associatieproces

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Bij Verordening (EG) nr. 533/2004 van de Raad van 22 maart 2004, zoals gewijzigd, inzake het opzetten van Europese partnerschappen in het kader van het stabilisatie- en associatieproces[3] is bepaald dat met alle landen van de westelijke Balkan partnerschappen zullen worden opgezet.

(2) De Europese Raad besloot in Brussel in december 2005 de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie toe te kennen.

(3) De betrekkingen tussen de Europese Unie en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië moeten daarom de vorm aannemen van een toetredingspartnerschap in plaats van een Europees partnerschap en Verordening (EG) nr. 533/2004 moet dienovereenkomstig worden gewijzigd.

(4) De statenunie van Servië en Montenegro is ontbonden. Daarom moet de verordening worden aangepast aan het feit dat Servië en Montenegro nu twee onafhankelijke staten zijn.

(5) De verordening heeft betrekking op zowel toetredingspartnerschappen als Europese partnerschappen. De tekst moet daarom overal worden aangepast aan het bovenstaande.