Overwegingen bij COM(2007)222 - Binnen de ACS-EG-Raad van ministers in te nemen standpunt van de EG betreffende de overheveling van een deel van de reserve van de portefeuille voor langetermijnontwikkeling van het negende Europees Ontwikkelingsfonds naar de toewijzing voor intra-ACS-samenwerking binnen de portefeuille voor regionale samenwerking en integratie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op grond van artikel 15 van de ACS-EG-overeenkomst is de ACS-EG-Raad van Ministers bevoegd om besluiten te nemen voor de tenuitvoerlegging van de overeenkomst, en op grond van punt 8 van bijlage I bij de ACS-EG-overeenkomst kan de Raad van Ministers passende maatregelen nemen als de middelen waarin de instrumenten van de Overeenkomst voorzien opgebruikt zijn.

(2) Op grond van de artikelen 5 en 11 van bijlage IV bij de ACS-EG-overeenkomst evalueert de Commissie aan het einde van de looptijd de nationale en regionale programma’s met de ACS-staten en -regio’s. Na voltooiing van de eindevaluatie kan de Commissie namens de Gemeenschap de toewijzing van de middelen herzien in het licht van de behoeften en de prestaties van de betrokken ACS-staten of regio’s.

(3) Op grond van artikel 12, lid 2, van bijlage IV bij de ACS-EG-overeenkomst kan de Commissie de toewijzing voor intra-ACS-samenwerking verhogen als daar behoefte aan is.

(4) In Besluit 2005/446/EG van de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, van 30 mei 2005 is de uiterste datum voor het aangaan van betalingsverplichtingen uit hoofde van het negende Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) vastgesteld op 31 december 2007[4].

(5) In het kader van de eindevaluatie van het negende EOF zijn ramingen gemaakt van de bedragen die voor het einde van 2007 zullen vrijkomen uit eerdere EOF’s en de nieuwe toewijzing daarvan.

(6) Op basis van de conclusies van de eindevaluatie, de naar verwachting vrijkomende bedragen en de voorgestelde nieuwe toewijzing daarvan is een schatting gemaakt van de fondsen van de reserve voor langetermijnontwikkeling en de intra-ACS-reserve die voor eind 2007 vrij zullen komen of niet zullen zijn vastgelegd. Ook is een raming gemaakt van de nieuwe behoeften waarvoor voor eind 2007 projecten en programma’s kunnen worden opgezet en vastgelegd en waarin de reserve voor langetermijnontwikkeling en de intra-ACS-reserve moeten voorzien. Het EOF-comité heeft een gunstig advies gegeven over de conclusies van de eindevaluatie.

(7) De B-portefeuilles voor onvoorziene behoeften zijn voor veel landen uitgeput of zullen niet volstaan om tegemoet te komen aan de eventuele behoeften aan humanitaire en noodhulp op grond van de artikelen 72 en 73 van de ACS-EG-overeenkomst of om de negatieve gevolgen van instabiele exportopbrengsten te verzachten zoals bedoeld in artikel 68 van de ACS-EG-overeenkomst (FLEX); voor andere landen zijn de B-portefeuilles ongebruikt gebleven.

(8) Daarom wordt voorgesteld alle resterende, niet-vastgelegde saldi van de B-portefeuilles over te hevelen naar de intra-ACS-reserve en daarmee vijf nieuwe, regionale B-portefeuilles op te zetten, waarin de fondsen van de landen van elke regio pro rata worden geconsolideerd, evenals een intra-ACS-reserve voor noodhulp zoals bedoeld in artikel 72, lid 3, onder a) en b), van de ACS-EG-overeenkomst en een portefeuille ten behoeve van alle ACS-landen voor FLEX 2006 en 2007 (toepassingsjaren 2005 en 2006).

(9) De fondsen van de portefeuille voor regionale samenwerking en integratie van het negende EOF zijn momenteel onvoldoende voor de geplande activiteiten uit hoofde van de intra-ACS-reserve en voor de FLEX-fondsen, terwijl de reserve voor langetermijnontwikkeling naar verwachting een overschot zal vertonen.

(10) Binnen de ACS-EG-Raad van Ministers zou de Gemeenschap daarom het standpunt moeten innemen dat moet worden besloten tot overheveling van een deel van de reserve van de portefeuille voor langetermijnontwikkeling van het negende EOF naar de toewijzing voor intra-ACS-samenwerking binnen de portefeuille voor regionale samenwerking en integratie.