Overwegingen bij COM(2007)224 - Standpunt van de EG in de ACS-EG-Raad van ministers ten aanzien van door de Commissie te beheren aanvullende bilaterale bijdragen ter ondersteuning van de doelstellingen van de Afrikaanse Vredesfaciliteit

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op grond van Besluit nr. 3/2003 van de ACS-EG-Raad van Ministers van 11 december 2003[2] werd de noodzakelijke financiële steun verstrekt voor de oprichting van de Afrikaanse Vredesfaciliteit.

(2) Tijdens de Raad Algemene Zaken en Buitenlandse Betrekkingen van 5 maart 2007 werd erkend dat dringend moet worden tegemoetgekomen aan de financieringsbehoeften van AMIS (de vredestroepen van de Afrikaanse Unie) in Darfur (Sudan).

(3) Het bedrag dat in de intra-ACS-portefeuille is gereserveerd voor de Afrikaanse Vredesfaciliteit tot de inwerkingtreding van het tiende Europees Ontwikkelingfonds (EOF) is niet voldoende om AMIS tot die datum te handhaven. De lidstaten zijn daarom bereid om aanvullende bilaterale bijdragen ter beschikking te stellen. Deze aanvullende bijdragen zouden moeten worden gebundeld in een gemeenschappelijk, door de Commissie te beheren project, om het gebruik van de fondsen beter te coördineren en te bewaken tot de inwerkingtreding van het tiende EOF.

(4) Krachtens Besluit 2005/446/EG van 30 mei 2005 is 31 december 2007 de uiterste datum voor het aangaan van betalingsverplichtingen in het kader van het negende EOF[3].