Overwegingen bij COM(2007)335 - Standpunt van de EG in de ACS-EG-Raad van ministers ten aanzien van de wijziging van protocol 3 betreffende Zuid-Afrika bij de ACS EG partnerschapsovereenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Volgens artikel 5 van protocol 3 bij de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst zijn de bepalingen van de Overeenkomst van Cotonou inzake economische en commerciële samenwerking niet van toepassing op Zuid-Afrika.

(2) Op 7 maart 2006 verzochten de ACS-landen die lid zijn van de Ontwikkelingsgemeenschap van zuidelijk Afrika (SADC), die met de Europese Gemeenschap onderhandelen over een economische partnerschapsovereenkomst (EPO), Zuid-Afrika als volwaardige partner bij de onderhandelingen te betrekken. Dit verzoek werd op 12 februari 2007 door de Raad van Ministers van de Europese Unie onder bepaalde voorwaarden gehonoreerd.

(3) De EPO-onderhandelingen zijn gebaseerd op de bepalingen over economie en handel van de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst, met name de artikelen 36 en 37.

(4) Met het oog op de juridische duidelijkheid moet protocol 3 van de Overeenkomst van Cotonou zodanig worden gewijzigd dat Zuid-Afrika in de EPO-onderhandelingen wordt opgenomen en uiteindelijk tot de EPO toetreedt.

(5) Overeenkomstig artikel 7 van protocol 3 kan het protocol worden herzien bij besluit van de Raad van Ministers.