Overwegingen bij COM(2008)220 - Sluiting van de overeenkomst met Oekraïne met betrekking tot het in stand houden van verbintenissen inzake de handel in diensten, vervat in de partnerschapsovereenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op 14 juni 1994 hebben de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten enerzijds, en Oekraïne anderzijds in Luxemburg de Partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst (PSO) gesloten, die op 1 maart 1998 in werking is getreden.

(2) Overeenkomstig artikel 44 van de PSO zullen verbintenissen aangegaan onder de GATS in de context van de toetreding van Oekraïne tot de WTO, automatisch in de plaats treden van de verbintenissen inzake de handel in diensten die in de PSO zijn vervat.

(3) Artikel 39, lid 3, van de PSO is niet opgenomen in de GATS-verbintenissen, aangeboden door Oekraïne in de context van haar toetreding tot de WTO, en zal bijgevolg in stand worden gehouden op een bilaterale basis.

(4) Op basis van een machtiging die de Raad op 23 april 2007 heeft verleend, heeft de Commissie namens de Gemeenschap onderhandeld over een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Gemeenschap en Oekraïne overeenkomstig artikel 39, lid 3, van de PSO, geparafeerd op 18 februari 2008.

(5) De overeenkomst vereist niet dat de Europese Gemeenschap verbintenissen aangaat die haar huidige verplichtingen onder de GATS en de PSO te buiten gaan.

(6) De overeenkomst is op […] ondertekend namens de Europese Gemeenschap en voorlopig toegepast sinds […], onder voorbehoud van sluiting.

(7) De noodzakelijke institutionele procedures zijn voltooid en de overeenkomst moet bijgevolg worden goedgekeurd.