Overwegingen bij COM(2009)587 - He standpunt van de EG over hetVoorstel tot wijziging van de douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR (TIR-overeenkomst 1975)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
1. De douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR (TIR-overeenkomst) van 14 november 1975 werd namens de Gemeenschap goedgekeurd bij Verordening (EEG) nr. 2112/78 van de Raad van 25 juli 1978[1] en is op 20 juni 1983 in de Gemeenschap in werking getreden[2].

2. Een geconsolideerde versie van de TIR-overeenkomst werd gepubliceerd als bijlage bij Beschikking 2009/477/EG van de Raad van 28 mei 2009[3], volgens welke de Commissie wijzigingen op de overeenkomst voortaan bekend zal maken in het Publicatieblad van de Europese Unie, onder opgave van de datum van inwerkingtreding.

3. In juni 2009 heeft de Werkgroep Douanevraagstukken in verband met het Vervoer van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties besloten dat het nodig was enkele wijzigingen aan te brengen in de TIR-overeenkomst. Deze wijzigingen moeten worden aangebracht in deel I van bijlage 9 bij de TIR-overeenkomst dat betrekking heeft op het verlenen van machtiging aan organisaties om TIR-carnets af te geven en als garantieverlener op te treden.

4. De voorgestelde wijzigingen houden geen substantiële verandering in van deel I van bijlage 9 bij de TIR-overeenkomst, maar zijn een herstructurering om de tekst duidelijker te maken en om het gemakkelijker te maken de procedure toe te passen tot machtiging van organisaties die TIR-carnets afgeven en als garantieverlener optreden. Daarnaast zijn enige nieuwe elementen toegevoegd. Een daarvan is dat andere organisaties dan die welke de vervoersector vertegenwoordigen nu ook toegang krijgen tot het TIR-systeem. Andere wijzigingen hebben betrekking op praktische regelingen die reeds in gebruik zijn, maar die in de tekst van de overeenkomst niet waren beschreven.

5. Alle lidstaten hebben een gunstig advies uitgebracht over het voorstel tot wijziging. Het door de Werkgroep Douanevraagstukken in verband met het Vervoer opgestelde ontwerp werd reeds besproken in het Comité Douanewetboek en werd goedgekeurd.

6. De volgende vergadering van het Administratief Comité van de TIR-overeenkomst zal plaatsvinden in september 2009 en verwacht wordt dat alle partijen bij de overeenkomst klaar zullen zijn om de voorgestelde wijziging van de overeenkomst goed te keuren.

7. Daarom moet het standpunt van de Gemeenschap over de voorgestelde wijziging worden vastgesteld.