Overwegingen bij COM(2003)234 - Wijziging van Richtlijn 77/388/EEG wat betreft de BTW op postale dienstverlening

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De bestaande BTW-vrijstelling voor postdiensten krachtens de Zesde Richtlijn 77/388/EEG van de Raad van 17 mei 1977 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen der lidstaten inzake omzetbelasting - Gemeenschappelijk stelsel van belasting over de toegevoegde waarde: uniforme grondslag  i geldt uitsluitend voor openbare postbedrijven; de daaruit voortvloeiende discrepantie, waarbij deze diensten zijn vrijgesteld als zij door openbare postbedrijven worden verricht, maar worden belast als zij door particuliere postbedrijven worden verricht, geeft aanleiding tot verstoringen van de mededinging.

(2) Voor de goede werking van de interne markt dienen dergelijke verstoringen zoveel mogelijk te worden opgeheven.

(3) De Commissie ijvert voor de modernisering en vereenvoudiging van de werking van het BTW-stelsel in het kader van de interne markt  i.

(4) Wat de toepassing van BTW op postdiensten betreft, moeten alle dergelijke diensten in de belastingheffing worden betrokken door ze als goederenvervoerdiensten aan te merken, zodat postale dienstverleners de voorbelasting op hun aankopen in aftrek kunnen brengen. Dit moet leiden tot een daling van de algemene nettoprijzen en het is niet waarschijnlijk dat algemene prijsstijgingen naar aanleiding van de invoering van de BTW het niveau van het standaardtarief dat in iedere lidstaat wordt toegepast, zullen bereiken.

(5) Teneinde voor particuliere klanten brutoprijsstijgingen op bepaalde welomschreven gebieden tegen te gaan, is het dienstig een verlaagd tarief toe te passen, dat voor de inkomsten hetzelfde effect sorteert als de huidige vrijstelling. Er mag evenwel geen verlaagd tarief voor de hele sector worden ingevoerd, omdat dit meer verstoringen in de hand zou werken.

(6) De regels inzake de plaats van dienstverlening voor brievenpost moeten worden aangepast teneinde de mogelijkheid van fouten of fraude te verminderen, tot vereenvoudiging te komen en ervoor te zorgen dat het communautaire stelsel vergelijkbaar is met andere soortgelijke stelsels.

(7) Teneinde de efficiency van een vereenvoudigde boedkhoudkundige regeling voor postale dienstverleners te vergroten, moet het mogelijk zijn postzegels als goederen aan te merken, maar ze voor BTW-doeleinden buiten beschouwing te laten als zij worden geleverd voor het verkrijgen van een postale dienst.

(8) Gezien de uiteenlopende stand van de technologie in de verschillende nationale postbedrijven moet het aan de lidstaten worden overgelaten om de meest passende bijzondere boekhoudkundige regeling vast te stellen.

(9) In principe zouden postbedrijven die in derde landen zijn gevestigd, in aanmerking komen voor teruggaaf van de BTW krachtens de Dertiende Richtlijn 86/560/EEG van de Raad van 17 november 1986 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen der lidstaten inzake omzetbelasting - Regeling voor de teruggaaf van de belasting over de toegevoegde waarde aan niet op het grondgebied van de Gemeenschap gevestigde belastingplichtigen  i. Aangezien echter de activiteiten van sommige postbedrijven die in overheidshanden zijn, mogelijkerwijs niet als economische activiteiten worden beschouwd, waardoor deze teruggaaf niet kan plaatsvinden, moet worden voorzien in vrijstelling met recht op aftrek voor alle eindkosten in de zin van artikel 2, punt 15, van Richtlijn 97/67/EG van het Europees Parlement en de Raad van 15 december 1997 betreffende gemeenschappelijke regels voor de ontwikkeling van de interne markt voor postdiensten in de Gemeenschap en de verbetering van de kwaliteit van de dienst  i, met betrekking tot de bestelling van inkomende grensoverschrijdende post uit derde landen.

(10) Aangezien de doelstellingen van deze richtlijn om bovengenoemde redenen niet voldoende kunnen worden verwezenlijkt door de lidstaten en zij daarom beter op het niveau van de Gemeenschap worden verwezenlijkt, kan de Gemeenschap maatregelen treffen overeenkomstig het subsidiariteitsbeginsel zoals neergelegd in artikel 5 van het Verdrag. Overeenkomstig het evenredigheidsbeginsel, zoals neergelegd in hetzelfde artikel, gaat deze richtlijn niet verder dan wat nodig is voor de verwezenlijking van deze doelstellingen.

(11) Richtlijn 77/388/EEG moet dienovereenkomstig worden gewijzigd.