Overwegingen bij COM(2004)466 - Bijzondere voorwaarden voor de handel met de delen van Cyprus waarover de regering van Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Europese Raad heeft herhaaldelijk benadrukt een groot voorstander te zijn van toetreding van een herenigd Cyprus. Tot op heden is er nog geen alomvattende regeling tot stand gekomen. Gezien het feit dat de Turks-Cypriotische gemeenschap zich in het referendum heeft uitgesproken voor een definitieve oplossing van de kwestie-Cyprus zoals voorgesteld voor de VN-secretaris-generaal en voor een toekomst binnen de Europese Unie, verklaarde de Raad op 26 april 2004 vastbesloten te zijn een einde te maken aan het isolement van de Turks-Cypriotische gemeenschap en de vereniging van Cyprus te vergemakkelijken door de economische ontwikkeling van de Turks-Cypriotische gemeenschap te stimuleren. De Raad nodigt de Commissie uit uitvoerige voorstellen daartoe te doen.

(2) In afwachting van een definitieve oplossing is de invoering van het acquis communautaire opgeschort op grond van artikel 1, lid 1, van protocol nr. 10 bij de Toetredingsakte  i, voor de gebieden van de Republiek Cyprus waarover de regering van de Republiek Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent, hierna 'de zones' te noemen.


(3) Op grond van artikel 3, lid 1, van protocol nr. 10 vormt de opschorting van het acquis in geen enkel opzicht een beletsel voor maatregelen die worden getroffen ter bevordering van de economische ontwikkeling van de zones. De ontwikkeling van de handel met de zones zou bijdragen aan het proces van economische ontwikkeling in de genoemde zones. Daartoe kunnen bijzondere regels opgesteld worden ter bevordering van de handel tussen de zones en de lidstaten (anders dan Cyprus). Deze mogen de veiligheidsnormen in de EU niet ondermijnen, met name wat betreft de EU-regels op het gebied van gezondheid, veiligheid, milieu- en consumentenbescherming en het verbod op de invoer van nagemaakte of illegaal gekopieerde goederen, noch leiden tot onaanvaardbare risico's voor de fytosanitaire situatie in de Gemeenschap of de economische belangen schaden.

(4) De Commissie moet jaarlijkse tariefcontingenten vaststellen voor producten, zodat de handel zich kan ontwikkelen zonder kunstmatige handelspatronen tot stand te brengen of fraude in de hand te werken.

(5) Om de belangen van de Gemeenschap te beschermen moeten de maatregelen geheel of gedeeltelijk tijdelijk of permanent ingetrokken kunnen worden wanneer fraude of onregelmatigheden vermoed of aangetoond worden.

(6) Totdat adequate normen op het gebied van de diergezondheid en de volksgezondheid worden bereikt, zou het verkeer van dieren en dierlijke producten verboden moeten zijn.

(7) Of men in aanmerking komt voor deze maatregelen hangt af van de medewerking van de Turks-Cypriotische Kamer van Koophandel of een ander door de Commissie bevoegd verklaard orgaan, en van de samenwerking met de Commissie en de douaneautoriteiten van de lidstaten om fraude te voorkomen. Het betreffende orgaan moet hiertoe vooraf schriftelijk zijn verplichtingen vastleggen en als een of meer verplichtingen niet worden nagekomen en hierdoor de correcte toepassing van deze verordening in gevaar komt, kan de Commissie de bevoegdverklaring intrekken.

(8) Deze verordening moet, met name wat betreft de in het acquis communautaire gebruikte terminologie, geïnterpreteerd worden in het licht van de bijzondere omstandigheden in de zones.

(9) Ook bepaalde punten van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad  i, Verordening (EEG) nr. 2454/93 van de Commissie  i en Verordening (EG) nr. XX van de Commissie inzake de uitvoering van artikel 4 van Verordening (EG) nr. 866/2004 van de Raad  i zijn van toepassing in het kader van deze verordening.




(10) Deze afspraken moeten bekeken worden in het licht van de ervaringen met de toepassing van deze verordeningen.

(11) Wanneer deze verordening niet in bijzondere voorwaarden voorziet, gelden de algemene regels voor de buitenlandse handel van de Gemeenschap.

(12) De verordening geldt onverminderd de vereisten waaraan voldaan moet worden in verband met internationale regels inzake de veiligheid en beveiliging van de zee- en luchtvaart.

(13) De maatregelen maken deel uit van de eerder genoemde uitvoerige voorstellen in verband met de specifieke situatie op Cyprus. Ze scheppen geen precedent wat betreft het handelsbeleid van de Gemeenschap.