Overwegingen bij COM(2004)665 - Standpunt van de EG met betrekking tot de verlenging van de Internationale Overeenkomst van 1986 voor olijfolie en tafelolijven

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Internationale Overeenkomst van 1986 voor olijfolie en tafelolijven (hierna 'de Overeenkomst' genoemd) is door de Gemeenschap goedgekeurd bij Besluit 87/401/EEG van de Raad1, en wijzigingen van de Overeenkomst zijn in 1993 goedgekeurd bij Besluit 93/622/EG van de Raad2. De Overeenkomst is daarna verlengd voor periodes van telkens twee jaar en is van kracht tot en met 31 december 2004 tenzij de Internationale Olijfolieraad (hierna “de IOR” genoemd) besluit tot een extra verlenging of tenzij vóór die datum een nieuwe Overeenkomst wordt vastgesteld.

(2) De Overeenkomst is erop gericht de internationale samenwerking in de sectoren olijfolie en tafelolijven te bevorderen, het verbruik van olijfproducten in derde landen te stimuleren en de kwaliteitsnormen die de IOR‑leden voor olijfproducten hanteren, te harmoniseren. De Gemeenschap kan derhalve gebaat zijn bij een verlenging van de bestaande of de vaststelling van een nieuwe Overeenkomst, op voorwaarde dat de lopende onderhandelingen uitmonden in een goed beheer van het IOR‑Secretariaat.

(3) De IOR‑leden onderhandelen momenteel over de tekst van een nieuwe Overeenkomst ter vervanging van de bestaande en over de vaststelling van een aantal maatregelen om een goede werking van het IOR‑Secretariaat te verzekeren.

(4) Aangezien de onderhandelingen over de nieuwe overeenkomst en over de op een goede werking van het IOR‑Secretariaat gerichte maatregelen apart worden gevoerd, kan er een situatie ontstaan waarbij de laatstgenoemde maatregelen al rijp zijn voor goedkeuring terwijl de onderhandelingen over de nieuwe Overeenkomst nog niet zijn afgerond op de datum waarop de huidige Overeenkomst verstrijkt.

(5) De Commissie, die de Gemeenschap in de IOR vertegenwoordigt, moet derhalve worden gemachtigd zich vóór of tegen een extra verlenging van de huidige Overeenkomst uit te spreken.