Overwegingen bij COM(2005)341 - Vergunning voor het in de handel brengen van worst met toegevoegde fytosterolen/fytostanolen als nieuw voedingsmiddel of nieuw voedselingrediënt krachtens Verordening 258/97

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op 30 maart 2000 heeft Pouttu Ltd bij de Finse bevoegde instanties een verzoek ingediend voor een vergunning om voedingsmiddelen met toegevoegde fytosterolen als nieuwe voedingsmiddelen of nieuwe voedselingrediënten in de handel te brengen.

(2) Op 23 oktober 2000 hebben de Finse bevoegde instanties hun verslag van de eerste beoordeling uitgebracht.

(3) In het verslag van de eerste beoordeling heeft de voor de beoordeling van de veiligheid van voedingsmiddelen bevoegde Finse instantie geconcludeerd dat de fytosterolen/fytostanolen veilig zijn voor consumptie door de mens.

(4) De Commissie heeft dit verslag van de eerste beoordeling op 12 december 2000 aan alle lidstaten toegezonden.

(5) Binnen de in artikel 6, lid 4, van Verordening (EG) nr. 258/97 vastgestelde termijn van 60 dagen zijn overeenkomstig die bepaling met redenen omklede bezwaren tegen het in de handel brengen van deze producten ingediend.

(6) Het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding heeft in zijn advies "General view on the long-term effects of the intake of elevated levels of phytosterols from multiple dietary sources, with particular attention to the effects on β-carotene" van 26 september 2002 aangegeven dat een fytosterolinname van meer dan 3 g/dag geen verdere voordelen blijkt te bieden, maar dat een hoge inname ongewenste effecten kan hebben en het daarom verstandig is om een inname van meer dan 3 g plantensterolen per dag te vermijden.

(7) Verder heeft het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding in zijn advies over aanvragen tot goedkeuring van een reeks met plantensterolen verrijkte voedingsmiddelen van 5 maart 2003 nogmaals zijn bezorgdheid geuit over de gecumuleerde inname van fytosterolen uit tal van uiteenlopende voedingsmiddelen waaraan die stoffen zijn toegevoegd. Tegelijkertijd bevestigde het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding wat de aanvraag van Pouttu Ltd betreft echter dat het toevoegen van fytosterolen aan allerlei vleesproducten veilig is.

(8) In verband met de bezorgdheid omtrent de cumulatieve inname van fytosterolen/fytostanolen uit diverse producten heeft Pouttu Ltd ermee ingestemd de oorspronkelijke aanvraag te beperken tot worst met een verlaagd vetgehalte.

(9) Verordening (EG) nr. 608/2004 van de Commissie inzake de etikettering van voedingsmiddelen en voedselingrediënten met toegevoegde fytosterolen, fytosterolesters, fytostanolen en/of fytostanolesters[2] waarborgt dat de consument de nodige informatie ontvangt om een overmatige inname van toegevoegde fytosterolen te vermijden.

(10) Het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid heeft geen gunstig advies uitgebracht.