Overwegingen bij COM(2010)619 - Standpunt EU in de ACS-EG-Raad van Ministers betreffende de status van Equatoriaal-Guinea met betrekking tot de herziene ACS-EG-partnerschapsovereenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
1. Overeenkomstig artikel 93, lid 3, is de herziene ACS-EG-partnerschapsovereenkomst op 1 juli 2008 in werking getreden.

2. Equatoriaal-Guinea heeft de herziene ACS-EG-partnerschapsovereenkomst op 25 juni 2005 ondertekend en heeft een akte van goedkeuring met een voorbehoud nedergelegd, die werd afgewezen door de Europese Unie en haar lidstaten. De ratificatie is dan ook niet geldig volgens artikel 93, lid 4.

3. In artikel 94 van de herziene ACS-EG-partnerschapsovereenkomst is bepaald dat elk verzoek tot toetreding van een staat moet worden voorgelegd aan en goedgekeurd door de ACS-EG-Raad van Ministers.

4. In mei 2010 heeft Equatoriaal-Guinea een verzoek tot toetreding ingediend overeenkomstig artikel 94 van de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst en verzocht om in afwachting van de afronding van de toetredingsprocedure als waarnemer te mogen deelnemen aan de bij de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst opgerichte gezamenlijke instellingen.

5. Het is passend dat de ACS-EG-Raad van Ministers Equatoriaal-Guinea de status van waarnemer toekent tot en met 30 april 2011, de uiterste datum voor het nederleggen van de akte van toetreding bij het secretariaat-generaal van de EU en het secretariaat van de ACS-staten, de depositarissen van de overeenkomst.

6. Overeenkomstig artikel 15, lid 4, van de Overeenkomst heeft de ACS-EG-Raad van Ministers op 21 juni 2010 in Ouagadougou besloten het Comité van Ambassadeurs te machtigen om hierover een besluit te nemen.

7. Het standpunt dat ten aanzien van dit verzoek namens de Europese Unie in de ACS-EG-Raad van Ministers moet worden ingenomen, dient te worden vastgesteld.