Overwegingen bij COM(2001)31-1 - Zesde milieuactieprogramma van de EG “Milieu 2010: Onze toekomst, onze keuze” - het zesde milieuactieprogramma

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Een schoon en gezond milieu is van essentieel belang voor de continuering van het welzijn en de welvaart van de samenleving, maar voortgezette groei op wereldschaal zal leiden tot een ongekende belasting van het milieu.

(2) Het vijfde milieuactieprogramma van de Gemeenschap, 'Op weg naar duurzame ontwikkeling', liep op 31 december 2000 ten einde en heeft tot een aantal belangrijke verbeteringen geleid.

(3) Een aantal ernstige milieuproblemen is nog onopgelost en vereist verdere actie.

(4) Een terughoudend gebruik van de natuurlijke hulpbronnen en de bescherming van het wereldecosysteem zijn samen met economische welvaart en een evenwichtige sociale ontwikkeling voorwaarden voor duurzame ontwikkeling.

(5) Dit programma is gericht op de milieudimensie van duurzame ontwikkeling en tevens op een algemene verbetering van het milieu en de kwaliteit van het leven in de Europese Unie.

(6) Dit milieuactieprogramma stelt de milieuprioriteiten vast voor maatregelen van de Gemeenschap, waarbij het programma een periode van tien jaar bestrijkt, zodat er voldoende tijd is voor de ontwikkeling en tenuitvoerlegging van nieuwe maatregelen en de evaluatie van de effecten ervan.

(7) De doelstellingen, prioriteiten en maatregelen van deze beschikking zijn van toepassing op een uitgebreide Gemeenschap.

(8) Wetgeving staat centraal bij het aangaan van de uitdagingen op milieugebied en volledige en correcte tenuitvoerlegging van de bestaande wetgeving zal prioriteit hebben.

(9) Integratie van milieuoverwegingen in economisch en sociaal beleid is essentieel voor het aanpakken van de stuwende krachten achter de milieubelastende activiteiten en er is verdere vooruitgang nodig is.

(10) Een strategische benadering is nodig om de noodzakelijke veranderingen in consumptie- en productiepatronen tot stand te brengen die van invloed zijn op de toestand en tendensen van het milieu; deze benadering behelst het zoeken naar nieuwe manieren om met de markt samen te werken, alsmede het geven van empowerment aan burgers en het bevorderen van betere beslissingen aangaande planning en beheer op het gebied van ruimtelijke ordening.

(11) Er is wetenschappelijke consensus dat menselijke activiteiten verhoging van de concentraties van broeikasgassen veroorzaken, die leiden tot hogere temperaturen op de aarde en verstoring van het klimaat.

(12) De gevolgen van klimaatverandering voor de menselijke samenleving en de natuur zijn ernstig en vereisen maatregelen ter vermindering van de broeikasgasemissies.

(13) Klimaatverandering kan worden voorkomen zonder vermindering van het groei- en welvaartsniveau door middel van de loskoppeling van economische groei en emissies.

(14) Gezonde en evenwichtige natuurlijke systemen zijn essentieel voor de ondersteuning van het leven op deze planeet.

(15) Menselijke activiteiten zijn zeer belastend voor de natuur en de biodiversiteit en veroorzaken problemen die vooral verband houden met verontreiniging, de wijze waarop land en zee worden geëxploiteerd.

(16) De bodem is een ernstig bedreigde eindige hulpbron die van vitaal belang is voor de landbouw.

(17) De volksgezondheid wordt ondanks betere normen op milieugebied, beïnvloed door de kwaliteit van lucht, water en voedsel en er valt een toename te constateren van allerlei vormen van allergie, ademhalingsziekten, kanker en andere aandoeningen.

(18) Verontreiniging ten gevolge van vervoer, landbouwactiviteiten, industriële processen, huishoudelijk afvalwater en afvalbeheer draagt bij tot de slechte kwaliteit van het milieu waardoor gezondheidsproblemen optreden.

(19) Er is meer aandacht nodig voor preventie en voorzorg bij het ontwikkelen van een benadering ter bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu.

(20) Het vermogen van de planeet om aan de vraag naar hulpbronnen te voldoen en het uit het gebruik van die hulpbronnen resulterende afval te absorberen, wordt bedreigd en het gebruik van metalen, mineralen en koolwaterstoffen heeft schadelijke gevolgen.

(21) De afvalvolumes in de Gemeenschap blijven toenemen, wat leidt tot een verlies aan land en hulpbronnen alsmede tot verontreiniging.

(22) Een aanzienlijk deel van het afval is gevaarlijk.

(23) Economische globalisatie houdt in dat de noodzaak om op internationaal niveau actie te ondernemen ten gunste van het milieu nu nog meer geboden is, waarbij nieuwe initiatieven van de Gemeenschap nodig zijn gekoppeld aan beleid op het gebied van handel, ontwikkeling en externe betrekkingen.

(24) Aan beleidsvorming op milieugebied dient, gezien de complexiteit van de problemen, een gedegen wetenschappelijke en economische beoordeling ten grondslag te liggen, die is gebaseerd op kennis van de toestand en tendensen van het milieu, in overeenstemming met artikel 174 van het Verdrag.

(25) Informatie voor beleidsmakers en het publiek moet relevant, up-to-date en gemakkelijk te begrijpen zijn.

(26) Vooruitgang bij het verwezenlijken van milieudoelstellingen dient te worden gemeten en geëvalueerd.

(27) Halverwege de looptijd van het programma dient een evaluatie van de vooruitgang plaats te vinden, alsmede een beoordeling van de noodzaak om de doelstellingen te veranderen.