Overwegingen bij COM(2011)137 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1049/2001 inzake de toegang tot documenten van de Europese instellingen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
9. De algemene beginselen en beperkingen op grond van openbare of particuliere belangen betreffende het recht van toegang tot documenten zijn neergelegd in Verordening (EG) nr. 1049/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2001 betreffende de toegang van het publiek tot documenten van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie,[3] die is vastgesteld op grond van artikel 255, lid 2, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap.

10. Overeenkomstig dit artikel regelt Verordening (EG) nr. 1049/2001 alleen het recht van toegang van het publiek tot documenten van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie.

11. Naar aanleiding van de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon is artikel 255 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap vervangen door artikel 15, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

12. De nieuwe bepaling verleent iedere burger van de Unie en iedere natuurlijke of rechtspersoon met verblijfplaats of statutaire zetel in een lidstaat recht op toegang tot documenten van de instellingen, organen en instanties van de Unie, ongeacht de informatiedrager waarop zij zijn vastgelegd, volgens de beginselen en onder de voorwaarden die overeenkomstig dat artikel door de wetgever zijn bepaald. Ten aanzien van het Hof van Justitie van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en de Europese Investeringsbank geldt dit recht van toegang van het publiek evenwel alleen voor de uitoefening van hun administratieve taken.

13. Verordening (EG) nr. 1049/2001 dient daarom dienovereenkomstig te worden gewijzigd.