Overwegingen bij COM(2011)479 - Wijziging van Verordening (EG) 1967/2006 inzake beheersmaatregelen voor de duurzame exploitatie van visbestanden in de Middellandse Zee

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
1. Bij Verordening (EG) nr. 1967/2006 van de Raad[1] zijn aan de Commissie bevoegdheden verleend om uitvoeringsbepalingen vast te stellen voor een aantal bepalingen van die verordening.

2. Als gevolg van de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon moeten de in het kader van Verordening (EG) nr. 1967/2006 aan de Commissie verleende bevoegdheden worden aangepast aan artikel 290 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

3. Om sommige bepalingen van Verordening (EG) nr. 1967/2006 te kunnen toepassen moet de bevoegdheid om handelingen vast te stellen overeenkomstig artikel 290, VWEU aan de Commissie worden gedelegeerd ten aanzien van de volgende punten:

4. het verlenen van afwijkingen, voor zover daarin dat specifiek in die verordening is voorzien;

5. het vaststellen van de criteria voor de vaststelling en toewijzing van koerslijnen voor vis aantrekkende voorzieningen (FADs) voor de visserij op goudmakreel in de 25-mijlsbeheerszone rond Malta;

6. het vaststellen van uitvoeringsbepalingen voor verdere technische specificaties van in sleepnetten aan te brengen panelen met vierkante mazen;

7. het vaststellen van technische voorschriften ter beperking van de maximummaat van de boeilijn, de onderpees, de omtrek van trawlnetten, alsmede het maximumaantal netten in trawlnetten met meervoudige optuiging, en

8. de wijzigingen van de bijlagen bij Verordening (EG) nr. 1967/2006.

9. Het is van bijzonder belang dat de Commissie tijdens haar voorbereidende werkzaamheden het nodige overleg pleegt, ook op deskundigenniveau. Bij het voorbereiden en opstellen van gedelegeerde handelingen moet de Commissie erop toezien dat de desbetreffende documenten gelijktijdig, tijdig en op passende wijze bij het Europees Parlement en de Raad worden ingediend.

10. Om redenen van duidelijkheid moet de verwijzing naar zeegrasvelden van Posidonia oceanica in artikel 4, lid 5, worden gewijzigd.

11. Nadere technische en wetenschappelijke informatie is nodig om terdege rekening te houden met de specifieke omstandigheden van de visserij in de Middellandse Zee, zodat de Commissie in staat is mogelijke technische voorschriften op te stellen ter beperking van de maximummaat van trawlnetten en het maximumaantal netten in trawlnetten met meervoudige optuiging, zoals hierboven vermeld.

12. Verordening (EG) nr. 1967/2006 moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd.