Overwegingen bij COM(2013)728 - Standpunt EU in het EU - Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) overlegcomité over de definitie van het begrip "producten van oorsprong" en over administratieve samenwerking

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Protocol nr. 3 bij de Euro-mediterrane Interim-associatieovereenkomst voor handel en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) ten behoeve van de Palestijnse Autoriteit van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, anderzijds[3] (hierna 'de overeenkomst' genoemd), zoals gewijzigd bij Besluit nr. 1/2009 van het Gemengd Comité EG-PLO van 24 juni 2009[4], betreft de definitie van het begrip 'producten van oorsprong' en methoden van administratieve samenwerking.

(2) Artikel 15 van protocol nr. 3 bevat een algemeen verbod op teruggave of vrijstelling van douanerechten voor niet van oorsprong zijnde materialen die gebruikt zijn bij de vervaardiging van producten van oorsprong. In lid 7 van dit artikel is evenwel bepaald dat onder bepaalde voorwaarden tot 31 december 2009 toch een gedeeltelijke teruggave of vrijstelling kan worden verleend.

(3) Al in 2010 heeft de Commissie, op basis van een verzoek van de PLO, voorgesteld om de toepassing van artikel 15 van protocol nr. 3 bij de overeenkomst te verlengen tot en met 31 december 2012[5]. Het Gemengd Comité EG-PLO heeft dat voorstel evenwel nooit aangenomen.

(4) Omwille van de duidelijkheid en teneinde het bedrijfsleven economische voorspelbaarheid op de lange termijn en rechtszekerheid te garanderen alsook de periode waarop het eerdere voorstel van de Commissie betrekking heeft, te regulariseren, zijn de partijen overeengekomen om de toepassing van artikel 15, lid 7, met zes jaar te verlengen met ingang van 1 januari 2010.

(5) Overeenkomstig artikel 39 van protocol nr. 3 dient het bij de overeenkomst opgerichte Gemengd Comité te besluiten om het protocol te wijzigen.

(6) De Europese Unie moet daarom in het Gemengd Comité het standpunt innemen dat in bijgaand ontwerpbesluit is opgenomen.